Snel sanitair

TIJDBESPARING IN BADKAMER EN KEUKEN

Het gaat goed in de bouw. Het werk stapelt zich op en dat is wel zo prettig. Maar er is ook een keerzijde. Om aan alle klanten tegemoet te kunnen komen, is snel kunnen installeren steeds belangrijker geworden. Snelheid kan echter ten koste gaan van kwaliteit. In dit artikel passeren onlangs gelanceerde sanitairproducten de revue, die de installateur helpen snel te werken met behoud van kwaliteit. Installateur Edwin van de Nouweland testte er twee in de praktijk en deelt zijn bevindingen (kader).

Instelbaar frame

Om te beginnen is er de douchevloer Setaplano van Geberit. Deze heeft een instelbaar stalen frame uit één stuk dat, inclusief afdichtingsfolie, in de fabriek is voorgemonteerd. Afhankelijk van de grootte van de douchevloer zijn er vier of zes steunpoten nodig voor de montage. Deze steunpoten worden op het installatieframe op hun plaats geklikt en daarna aan de vloer bevestigd. Hierna kan het frame met behulp van standaard gereedschap, van bovenaf, op de gewenste vloerhoogte afgesteld worden, waarna de steunpoten met fixeergrendels op hun plaats worden geborgd.
De douchevloer is voorzien van een reinigbaar waterslot, dat in twee modellen wordt geleverd: een waterslothoogte van 30 mm met een afvoercapaciteit van meer dan 0,5 liter per seconde, en een waterslothoogte van 50 mm met een afvoercapaciteit van meer dan 0,65 liter per seconde. Beide modellen kunnen 360 graden gedraaid worden nadat ze in het frame geplaatst zijn. Het frame wordt verder geleverd met een voorgemonteerde beugel, waarin het waterslot en de O-ring op hun plek kunnen worden geklikt.

Minimum support

Ook sanitairfabrikant Bette ziet het belang van snel installeren van douchevloeren. Vooral bij nieuwbouwprojecten met veel badkamers loont het snel aanbrengen van dit soort producten de moeite. Per badkamer tien minuten op installatietijd besparen, betekent bij 50 badkamers een besparing van een volledige werkdag.
De fabrikant brengt daarom een minimum support op de markt voor een aantal series vlakke douchevloeren en -bakken. De vlakke douchebakken worden op betonnen vloeren geïnstalleerd, of op houten vloeren als het bijvoorbeeld om renovaties van huurwoningen gaat.
De minimum support, gemaakt van polystyreen, wordt volledig voorgemonteerd in de fabriek. Afdichten met het Bette afdichtingssysteem kan snel en waterdicht worden uitgevoerd. Daarna verlijmen met montagekit of andere lijm, 50 kilo aanbrengen en 24 uur laten uitharden: klaar.
De nieuwe support is leverbaar voor series vlakke douchevloeren en douchebakken vanaf 35 mm opbouwhoogte.

Wand gemonteerd

Voor het snel installeren van gehangen toiletten en urinoirs heeft Laufen het installatiesysteem LIS bedacht. Het programma bevat verschillende verborgen elementen voor droge en natte constructie en er is een grote verscheidenheid aan installatiescenario’s realiseerbaar.
Alle wand gemonteerde units zijn uitgerust met een toilettank met een waterbesparende dual-spoelsysteem, wat betekent dat spoelopties kunnen worden ingesteld op zowel 6/3 als 4.5/3 liter. De droogwandconstructie heeft slechts een minimale ruimte van 140 millimeter breed nodig. Verder is er een vrijstaande versie beschikbaar die geen steunmuur vereist. Een bevestigingsset en de aansluitleidingen zijn bij de levering inbegrepen. Het systeem maakt de installatie mogelijk van wc’s met reservoirs van hoog niveau op halve wanden of bakstenen muurconstructies, waarbij slechts 125 millimeter ruimte nodig is.

Weinig delen

Ook het voorwandsysteem TECEprofil van TECE is snel te monteren, zonder dat hiervoor speciaal gereedschap nodig is. Het systeem is sterk, vormvast, universeel inzetbaar en heeft een laag gewicht. Het bestaat uit weinig delen. Zelfs complexe voorwanden worden opgebouwd met maar drie basisdelen. Na het afzagen van de profielbuizen is ontbramen niet nodig en onnauwkeurigheden bij het op lengte maken van de profielbuis zijn gemakkelijk weg te werken. De hoekverbindingen zorgen ervoor dat de hoeken altijd recht zijn. Alle verbindingen zijn snel weer los te maken.

Plug en play

Steeds meer keukens hebben tegenwoordig een kokend waterkraan. Naast kokend water kunnen deze kranen bijvoorbeeld ook mineraal, koolzuurhoudend of gekoeld water leveren. Hoe meer mogelijkheden hoe groter de wirwar aan leidingen in het keukenkastje, waardoor uiteindelijk onduidelijk is welke aansluiting waarvoor moeten worden gebruikt.
Itho Daalderop brengt hiervoor de Easybox op de markt, die een snelle montage van deze systemen mogelijk maakt. Plug & play kunnen de benodigde slangen op de juiste locatie worden ‘ingeprikt’, zonder gebruik van gereedschap. De
Easybox komt in de keukenkast onder de spoelbak te hangen. Er zijn enkel een toevoerleiding voor koud en eventueel warm water, en een aantal uitgaande leidingen naar keukenkraan nodig. De fabrikant zegt dat hiermee de totale installatietijd van kokend water keukenkranen tot wel 20 minuten kan afnemen.

‘Renovatiekranen’

Tot slot: Hansgrohe heeft speciaal voor stijlvolle renovatieprojecten de ShowerTablet 350 opbouw bad- en douchethermostaatkranen op de markt gebracht. Er is voor deze thermostaatkranen geen inbouwdeel nodig en ze snel kunnen worden gemonteerd op de bestaande s-koppelingen. De behuizing van de kranen bedekt minder fraaie delen rondom de s-koppelingen, waardoor nabewerkingen niet nodig zijn. De planchetfunctie, die ruimte biedt voor douchebenodigdheden, maakt bovendien de plaatsing van doucherekjes overbodig.
De bediening van de thermostaatkraan vindt plaats met ergonomisch gevormde draaiknoppen. Met de linker draaiknop kan er gewisseld worden tussen de handdouche, hoofddouche of badkraan. Ook kan de gewenste waterdoorlaat worden gekozen. Met de rechter draaiknop wordt de gewenste temperatuur ingesteld 

“Geen gerommel met sifon”

Edwin van de Nouweland (zie foto links) van Loodgietersbedrijf van Niel en Zonen uit Delfgauw testte voor IZ twee van de producten uit die in dit artikel worden genoemd: de Setaplano douchevloer en de Easybox.
De douchevloer wist Ed inderdaad razend snel te plaatsen. Hij was vooral erg te spreken over de sifon van het systeem. “Doordat deze volledig te draaien is en het waterslot bovenaf vast te zetten is, heb je gewoon geen gerommel met het juist aflijnen ervan. Hij past gewoon naadloos als je het frame goed hebt afgesteld met de stelpoten. Het scheelt echt een hoop tijd.”
Ed kroop ook het keukenkastje in voor het monteren van de Easybox. Wederom was zijn oordeel positief. “Zelfs zonder de handleiding te lezen, had ik ‘m zo aangesloten. Alle slangen passen maar op één manier. Echt easy installeren dus.”