Slimme thermostaten

Bij het energieneutraal maken van woningen wordt meestal gedacht aan maatregelen als het isoleren van het huis en het installeren van zonnepanelen, warmtepompen of andere duurzame installaties. Maar nog energiezuiniger wordt een huis met slimme regelsystemen. De techniek hierachter ontwikkelt zich in rap tempo. Zo maakt geofencing het mogelijk dat de locatie van de bewoner van invloed is op de temperatuur in huis. Ofwel: van de ‘simpele’ draaiknopthermostaat uit de jaren vijftig naar ‘connected’ apparaten van nu.

Nederland maakte in de jaren vijftig van de vorige eeuw kennis met het ‘gouden rondje’: een thermostaat van Honeywell die uiteindelijk dienstdeed in drie kwart van de Nederlandse huishoudens.
Met de komst van internet werd het gouden rondje ‘connected’. De thermostaat kon nu bediend worden via een app voor smartphone en tablet. Maar wat eigenlijk nog belangrijker was: er ontstonden nieuwe manieren voor energiebesparing.
Na evohome – een zoneregelingsysteem – voegde Honeywell vorig jaar de derde connected thermostaat toe aan zijn portfolio: de Lyric T6. De fabrikant noemt het de volgende generatie programmeerbare, slimme thermostaten. Maar wat is er eigenlijk zo slim aan deze apparaten en hoe dragen ze bij aan energiebesparing?

Energiebesparing

Het huis verwarmen vormt een grote kostenpost voor Nederlandse huishoudens. Tot 55 procent van de gemiddelde energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Onderzoek van Milieu Centraal toont echter aan dat door energiebewuster te stoken, er gemiddeld 275 euro (22 procent) per jaar op die energierekening te besparen valt.
De Round Connected was als eerste Honeywell-thermostaat te bedienen via een app met energiebesparende maatregelen, die automatisch toe te passen zijn: nachtverlaging, laag bij afwezigheid, een uur eerder lager, een graad lager bij aanwezigheid. Deze maatregelen zijn consequent toe te passen, waardoor de thermostaat volgens de fabrikant binnen een jaar na aanschaf is terug te verdienen.
Honeywell’s evohome deed daar een schepje bovenop. Een onderzoek van de TU Delft, in opdracht van Milieu Centraal, liet zien dat huishoudens via dit zoneregelingsysteem gemiddeld 460 euro per jaar kunnen besparen op hun energierekening. Dit staat gelijk aan gemiddeld 37 procent besparing op gasverbruik per jaar. Ook bij deze thermostaat zijn de besparingen automatisch te realiseren. De investering in evohome is hierdoor gemiddeld binnen drie jaar terug te verdienen, aldus de fabrikant; bijna drie keer zo snel als zonnepanelen.

Thermostaat en app

Met de nieuwe Lyric T6 zet Honeywell de energiezuinige ontwikkeling voort. Het apparaat is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: bedraad (Lyric T6) en draadloos (Lyric T6R). Beide versies zijn geschikt voor alle 24-230V aan-/uit- en OpenTherm-toestellen en voor stadsverwarming. De thermostaat is dus in elke situatie toe te passen.
Voor deze thermostaat ontwikkelde Honeywell een nieuwe mobiele app voor smartphone en tablet. De combinatie van thermostaat en app helpt gebruikers dankzij diverse programma’s en functies automatisch energie te besparen. De T6 is zo te programmeren dat hij aan- en uitgaat op de tijdstippen die de bewoner zelf instelt. Dit kan handmatig op het display van de thermostaat maar ook via de Lyric-app. Het product wordt standaard geleverd met een zevendaags klokprogramma met zes perioden per dag. Verder is de thermostaat voorzien van een slaapprogramma voor ’s nachts en een afwezigheidsprogramma voor wanneer de gebruiker bijvoorbeeld op vakantie is.

Geofencing

Voor wie een wat minder regelmatig leven leidt, is de Lyric-app uitgerust met geofencing – een nieuwe optie op een Honeywell-thermostaat. Deze functie past de temperatuur automatisch aan op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker. De T6 weet zo automatisch wanneer de bewoner richting huis gaat en zorgt ervoor dat de verwarming op tijd aan is voor een comfortabele thuiskomst. En omgekeerd werkt het ook. Want merkt de thermostaat dat de bewoner een bepaald vooraf ingesteld gebied verlaat, dan zet hij de verwarming lager, zodat verspilling van energie wordt voorkomen. De gebruiker stelt zelf een voorkeurstemperatuur in voor wanneer hij aanwezig is en voor wanneer hij niet thuis is.

Nog slimmer

Een nog slimmere functie voor mensen die geen omkijken willen hebben naar de instellingen van hun thermostaat én automatisch energie willen besparen, is de koppeling met If This Then That (IFTTT). Dit is een online dienst waaraan weer andere diensten te koppelen zijn om zo bepaalde ‘recepten’, de zogenoemde applets, uit te voeren. Een applet kan bijvoorbeeld zijn: ‘Als de buitentemperatuur boven de 20 graden Celsius stijgt, zet dan de thermostaat uit.’ Bewoners kunnen hier heel eenvoudig zelf mee aan de slag door gebruik te maken van bestaande applets of juist door applets te ontwikkelen die precies passen bij hun levensstijl.

Samenwerkingen

Dit jaar is Honeywell samenwerkingen aangegaan met verschillende aanbieders van smart-home-producten. Zo was de T6 bij zijn introductie al compatibel met Apple HomeKit, een universele taal die slimme apparatuur verstaat, ondersteunt en bedient via Apple’s voice assistant Siri. En er is nu ook een koppeling met Apple Watch mogelijk, zodat gebruikers via hun horloge contact kunnen maken met hun thermostaat.
Aan de lijst met koppelingspartners werd dit jaar ook Amazon Echo toegevoegd. Met Alexa – de cloud-based virtuele assistent van Amazon – kan een huiseigenaar zijn thermostaat en andere smart devices met spraakcommando’s aansturen via een draadloze speaker. Als laatste kondigde Honeywell onlangs de samenwerking met Google aan. Eigenaren van een Google Home kunnen hiermee hun Lyric-thermostaat bedienen met de simpele woorden “OK, Google, …” en zo bijvoorbeeld met hun stem opvragen wat de temperatuur in huis is en deze eventueel direct aanpassen 

 

Ook voor beveiliging

Naast in de het artikel thermostaten introduceerde Honeywell in het afgelopen jaar twee nieuwe connected producten onder de naam Lyric. Het eerste is de Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector. Dit apparaat houdt vorstomstandigheden en ophanden zijnde vochtproblemen in de gaten via een kabel met ingebouwde sensoren. Bij detectie van bijvoorbeeld lekkage ontvangt de bewoner direct een notificatie op zijn of haar smartphone. Het is een one-box-oplossing die direct te verbinden is met het wifinetwerk; een aparte hub is niet nodig.
Het tweede product is de Lyric C1 Wi-Fi Beveiligingscamera. Deze camera legt ongebruikelijke bewegingen in huis vast en waarschuwt de bewoner daarover via de Lyric-app. De C1 beschikt over geluidsdetectie die het alarm van rook- en koolmonoxidemelders herkent en direct een notificatie kan versturen. Elk standaard alarm wordt hierdoor een connected device.
Beide producten werken met dezelfde app als de Lyric T6. Dit betekent overigens niet dat de producten van elkaar afhankelijk zijn. Installateurs kunnen elk individueel Lyric-apparaat separaat aanbieden.