Slim gebouwbeheer

ENERGIEZUINIG ONTWERP MET VERDRINGINGSVENTILATIE ALS BASIS

Wie kent ‘m niet: de Londense stadsbus? Ooit werden deze gemaakt en onderhouden in wat nu Chiswick Park is – een transparant en spectaculair kantorencomplex in een zorgvuldig gecreëerde parkomgeving. Het energiezuinige ontwerp en het slimme beheer van Chiswick Park zorgen voor lage exploitatiekosten. Daarbij is in alle gebouwen op het terrein een slim gebouwbeheersysteem geïnstalleerd.

Sinds kort brengt ABB de ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions op de Nederlandse markt. In dit artikel wordt ingegaan in de mogelijkheden die het systeem biedt voor Chiswick Park.

Van fabriek naar kantorenpark
Met een oppervlakte van ruim 167.000 m2 is Chiswick Park een opmerkelijke omgeving. Verscholen in het groen staan twaalf kantoorgebouwen waar huurders en werknemers een ongeëvenaarde werkomgeving wordt geboden. Naast de kantoorgebouwen zijn er on-site faciliteiten zoals een health & fitnessclub, bars, cafés, boetieks en supermarkten. Bovendien is er het hele jaar door een programma van activiteiten, variërend van live muziek en yoga tot sportevenementen, seminars en zelfs schaapscheren! De bijzondere omgeving en hoogwaardige kantoorstandaarden trekken huurders van naam, variërend van Technicolor en Discovery tot CBS News en Singapore Airlines. Zij weten zich gehuisvest in een spectaculair en zorgvuldig ontworpen groen park dat het hart vormt van het terrein.

Energiezuinig ontwerp voor individuele kantoorruimtes
Bij de ontwikkeling van de door Richard Rogers ontworpen kantoorgebouwen stond projectontwikkelaar Stanhope één ding voor ogen: het ontwikkelen van een omgeving die zich onderscheidt en tegelijkertijd commercieel kan worden ontwikkeld. Het ontwerp van de architect bood daarbij veel flexibiliteit met zowel ruimtes die zowel open als gesloten kunnen worden ingericht. De raamwering van de ruimtes bestaande uit aluminium lamellen en stoffen jaloezieën wordt geactiveerd door lichtsensoren. In totaal kan hiermee zo’n 90% van het gebouwoppervlak worden verduisterd. Dat maakt het gebruik van verdringingsventilatie mogelijk.

Bedrijfskritisch omroepcentrum
In gebouw 12 van Chiswick Park is Technicolor gevestigd. Dit televisie-omroepcentrum voor Europa en het Midden-Oosten maakt voor haar uitzendingen gebruik van een omvangrijk IT- en communicatiecentrum. De continuïteit hiervan moet te allen tijde zijn gewaarborgd. Hier biedt ABB Cylon® BMS de betrouwbaarheid die nodig is om het bedrijfskritische omroepcentrum te beheren.

Warmteafvoer via verlichtingsarmaturen
Voor de vereiste ventilatie zorgen twee luchtbehandelingskasten. Een centrale stijgleiding loopt door elk gebouw; van onder de vloer wordt op elk niveau lucht ingebracht. Deze verdringingsventilatie neemt warmte van de gebruikers op en voert deze af via de onopvallende verlichtingsarmaturen. Ook de warmte van de verlichtingsarmaturen wordt zo onttrokken. Een aparte verwarmingsinstallatie met verwarmingselementen in alle ruimtes compenseert het warmteverlies in de winter. Het BMS past automatisch het niveau van de benodigde buitenlucht aan. In de zomer wordt bijvoorbeeld 90% van de lucht opnieuw gecirculeerd om de koellast te verminderen.

Extra installatie voor ononderbroken koeling
Naast de luchtbehandelingskasten beschikt het Technicolor-gebouw over een extra koelinstallatie. Deze wordt ingezet voor communicatie op de eerste verdieping, IT, omroep en redactiekamers. Om een ononderbroken koeling te waarborgen, beheert het BMS de ‘lead-, lag- en stand-by-units’. Het BMS wordt bovendien remote bewaakt door medewerkers van facilitair beheer. Zij hebben niet alleen toegang tot BMS via de PC maar krijgen ook kritische alarmen automatisch doorgestuurd via SMS. Daarmee kan direct actie worden ondernomen.

HVAC Smart Building Solutions
Met ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions zijn alle E- en W- installaties eenvoudig te integreren. De oplossing is 100% merkonafhankelijk, want het verwarmings-, ventilatie- en klimaatregelingssysteem is gebaseerd op open ABB Cylon® BACnet®-oplossingen. Alle E- en W-installaties in het gebouw zijn slim met elkaar verbonden: de verlichting met de zonwering, en die op zijn beurt met de airconditioning. Dit weer in combinatie met de positie van de ramen en de schaduw, die op hun beurt met de airconditioning, en die weer met het openen van de ramen.
ABB Cylon® BACnet® of ABB i-bus® KNX verbindt functioneel alle gegevens om alle functionaliteiten intelligent te benutten. En dat maakt de mogelijkheden voor energiebesparing, meer comfort en veiligheid bijna eindeloos.

Maximale energie-efficiëntie
Het ABB Cylon® BMS voor Chiswick Park is zodanig ontworpen dat een maximale energie-efficiëntie wordt bereikt. Zo wordt er bijvoorbeeld een relatief kleine koelinstallatie gebruikt. Deze is zelfs tijdens de hoge Londense zomertemperaturen in staat om voldoende koeling te genereren. Is de buitentemperatuur 18 °C of lager dan wordt bovendien gratis luchtkoeling aangemaakt.
ABB Cylon® verbindt de individuele systeemsensoren en verzamelt de data van alle E- en W-installaties. Voor het beheer en de presentatie wordt gebruik gemaakt van één controle-unit. Wanneer deze oplossing gecombineerd wordt met het ABB i-bus® KNX-portfolio voor gebouwautomatisering, de ABB energiemeters, ABB noodverlichting en HVAC-aandrijvingen ontstaat een volledig gekoppeld Smart Building systeem. Dat geeft facility managers meer grip en overzicht en zorgt voor minder energieverbruik en onderhoud 