Realistisch duurzaam
EERSTE LAADSTATION VOOR WARMWATER GEÏNSTALLEERD
In de april editie beschreven we al de nieuwe Flextherm Eco van Flamco: een thermisch laadstation dat elektriciteit omzet in warmte en opslaat voor warmwatervoorziening. Er lopen momenteel diverse pilots met deze batterij. Eén daarvan bij Keukenstudio Kruize in Bergschenhoek. IZ ging langs en vroeg aan eigenaar Lood Kruize waarom hij voor dit systeem koos en wat tot nu zijn bevindingen zijn.
Kruize begon 25 jaar geleden zijn keukenstudio en zit sinds een aantal jaren op een nieuwe locatie. Zijn zoons runnen vanuit hetzelfde gebouw een webwinkel en aannemersbedrijf. De familie Kruize probeert bewust om te gaan met energiegebruik. Het pand is daarom overal voorzien van ledverlichting en op het bedrijfspand liggen 96 zonnepanelen die een gezamenlijk opwekvermogen van 26.000 kW op jaarbasis leveren.
Realistische ambitie
Het pand met een oppervlak van 750 m2 is verder volledig voorzien van vloerverwarming en verbruikte in de winter een slordige 300 kuub gas per maand. Een behoorlijke uitgave op jaarbasis terwijl aan de andere kant de opgewekte stroom als het ware wegliep.
Met het oog op de veranderende regelgeving omtrent saldering was Kruize al een tijdje op zoek naar een manier om zijn opgewekte stroom duurzaam te kunnen inzetten in zijn eigen bedrijfspand. Hij toog daarvoor vorig jaar naar de Energiebeurs in Den Bosch met “een realistische duurzame ambitie: minder uitstoot realiseren maar met oog voor eigen portemonnee.”
Geen slijtage
Op de stand van Flamco raakte hij in gesprek met Rob Logtenberg, vertegenwoordiger van Flamco. Die liet hem de eerste versie zien van de Flextherm Eco. Het systeem sprak Kruize direct aan en zonder dat het product al volledig gekeurd was bestelde hij het systeem. Kruize: ”Ik was vooral onder de indruk van de simpliciteit van het product. Het is feitelijk een vierkante doos zonder bewegende onderdelen, dus er is geen sprake van slijtage en geluid. Het Flexotherm systeem werkt efficiënter dan een traditioneel zonneboilersysteem. Naast deze rendementsverbetering, is het grote voordeel dat het volume gereduceerd kan worden tot 35% t.o.v. een traditioneel systeem.”
Installatieprimeur
De volledige goedkeuring van de Flextherm Eco volgde begin dit jaar, waarna het eerste exemplaar daadwerkelijk geïnstalleerd kon worden bij Kruize. Overbuurman en installateur Gerard Metselaar (zie kadertekst) kreeg de installatieprimeur. Van zijn keuze heeft heeft Kruize geen moment spijt gehad. Sinds de installatie van de Flextherm is zijn gasverbruik gedaald naar slechts 5 kuub. Kanttekening is wel dat zijn energiegebruik is gestegen van 200 kW naar 780 kW. Maar met de 96 panelen op zijn dak is dat voor Kruize geen enkel probleem
hoe werkt het laadstation?
De batterij bevat anorganisch zout als PCM. Dat wordt via een elektrische spiraal tot 70 graden Celsius opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een warm tapwatervraag koelt het zout weer af en geeft het de warmte-energie af aan met water gevulde warmtewisselaars, die warm water genereren. De FlexTherm Eco 6E levert 12,5 liter warm water per minuut (CW5), wat voldoende afgiftecapaciteit is voor minimaal 170 liter aan warm (douche)water en vloerverwarming.
Een klus van drie uur
Aan installateur Gerard Metselaar vroegen we zijn ervaringen met het installeren van het laadstation bij Keukenstudio Kruize:
Hoeveel uur nam de totale installatie van het product in beslag?
Metselaar: “Met het plaatsen en aansluiten van de Flexotherm zijn we ongeveer drie uur bezig geweest.”
Waren er tijdens of na de installatie nog punten die extra aandacht behoefden?
Metselaar: “Niet echt. Wel hebben we even uitgezocht hoe we de twee wisselaars parallel moesten aansluiten i.v.m. de stromingsrichting. Dit konden we overigens in de documentatie duidelijk terugvinden.”
Bent u tevreden over de installatiewijze van het systeem?
Metselaar: “Het systeem is gemakkelijk te installeren, het gewicht is wel een dingetje.”
Is dit product een aanrader voor andere installateurs?
Metselaar: “In bepaalde situaties is dit product zeker aan te raden.”
Bent u als installateur vaker betrokken bij de installatie van duurzame systemen?
Metselaar: “Wij installeren vaker duurzame systemen. Onze voorkeur gaat uit naar grondgebonden warmtepompsystemen. Deze laten een hoge stabiele COP zien en leveren gratis topkoeling in de zomer. Zeker in nieuwbouwsituaties is dit een hele goede oplossing.
In Bergschenhoek maken wij binnenkort een groot nieuw bedrijfspand energie neutraal. Dit doen we samen met Stephan Krimpenfort (NRG Format) uit Nieuwkoop. Ook daar gaan we een aantal grote Flexotherms toepassen voor warmteopslag. Er komt vloerverwarming in het gehele pand met een grondgebonden warmtepompsysteem als basis. Overdag, als de machines draaien, komt er heel veel warmte vrij in deze hal en wordt het te warm. Boven in de hal zullen we daarom lucht/waterwarmtepomp(en) plaatsen die de warmte weer omzetten in warm water met een hele hoge COP. Dit warme water kan vervolgens gebufferd worden. Eveneens zou het ingezet kunnen worden voor het opwarmen van bijvoorbeeld een Flexotherm. Momenteel onderzoeken we samen met NRG-format of dit plan gerealiseerd kan worden met de laagtemperatuur-Flexotherm.
Ik zie het percentage duurzaam de laatste jaren steeds verder toenemen. Dit jaar hebben wij naast ons gewone werk vier nieuwbouwprojecten gerealiseerd, waarvan drie met grondgebonden warmtepompen. De vierde gaat voor een hybride opstelling: een cv-ketel gecombineerd met een groot zonneboilersysteem voor cv- en tapwaterondersteuning.”