‘Quiet Luxury’

ZUINIG ÉN KLEURRIJK SANITAIR

Het mag allemaal weer wat uitbundiger. Na een jarenlange focus op minimalisme, liet de ISH zien dat sanitairland nu ‘quiet luxury’ omarmt. Fraaie materialen, retrokleuren en creatieve vormgeving gaven de toon aan. Daarnaast bleek de belangstelling voor besparingsmogelijkheden en digitalisering ook hier door te zetten.

Het blijft altijd een interessant contrast: de sanitairhallen waarin de nadruk meestal ligt op een aantrekkelijke presentatie en de verwarmingshallen die vooral de techniek willen laten zien. Deze editie leken beide werelden nog verder van elkaar te zijn verwijderd dan gewoonlijk. De reden: de nieuwe generatie sanitairproducten heeft een veel avontuurlijker karakter dan de voorafgaande jaren.

Pastel
Zo zijn natuurlijke, maar ook retrokleuren ‘hot’, vertelden verschillende exposanten ons. Dat was duidelijk te merken bij fabrikanten, zoals Duravit (Balcoon-collectie), maar ook bij de Pop Up My Bathroom expositie. Met pastelachtige kleuren – van blauw, tot bruin en rood - organische, maar ook strakke geometrische vormen én experimenteel materiaalgebruik wist de mini-tentoonstelling de bezoeker aangenaam te verrassen. Sanitairfabrikanten lijken steeds meer aandacht te hebben voor circulariteit, wat onder andere tot uiting kwam in het gebruik van gerecycled staal, keramiek en kunststoffen. Maar er is nog een lange weg te gaan. “Uiteindelijk moeten we naar een milieustraatformule, waarbij consumenten hun producten kunnen inleveren en ze worden gerefurbished voor hergebruik”, vertelde Hansgrohe ons.

Besparing
Ook in de sanitairwereld blijft besparing een belangrijk thema. Dat kwam onder andere naar voren tijdens de lancering van de nieuwe Skyla badkamercollectie van Villeroy & Boch. De toiletten zijn voorzien van Aquasmart en TwistFlush technologie. Dat betekent in de praktijk een twee knoppen spoelsysteem (3,5 en 2 l spoeling) en een waterstraal die met een vortexbeweging optimaal verdeeld wordt over de binnenkant van de toiletpot. Ook concullega’s lieten soortgelijke oplossingen zien. Zoals Vitra met haar QuantumFlush douchetoilet, waarmee ook ingezet wordt op waterbesparing (zie kadertekst).

‘Digitale hygiene’
Op dezelfde stand viel ook de nieuwste telg van de V-Care serie te bewonderen: de Vitra V-Care 3. Met deze douchewc komt een remote control, waarmee de gebruiker verschillende droogstanden, spoelingen en de temperatuur van de zitting kan instellen. Alles gebeurt dus touchfree en daarmee komen we op een ander thema dat zeker sinds de pandemie volop in de aandacht staat: hygiëne. Voor Schell, dat volop sanitair levert aan de zorg- en recreatiesector uiteraard ook een belangrijk onderwerp. Zo beschikt de nieuwe E2 kranenserie over een bluetooth-module, waarmee de kranen via een app bedienbaar en programmeerbaar zijn. Wat valt hier nog meer op? Ook de digitalisering zet door.

Badkamer
Ondertussen verandert het karakter van de badkamer. Hansgrohe signaleert een duidelijke trend, waarbij klanten minder snel een bad laten installeren en in plaats daarvan kiezen voor een douche. Volgens de sanitairfabrikant, omdat een bad vaak nauwelijks wordt gebruikt. Daarnaast blijkt het een lichtelijk milieuonvriendelijke bijklank te krijgen, als een ‘bak plastic gevuld met veel water’, zo viel er te horen tijdens de beurs.

Customizen
Alle partijen die we spraken, spelen in op het gebrek aan monteurs door meer Plug & Play systemen op de markt te brengen. Als het kan ook in een modulaire opbouw. Een prettige bijkomstigheid hiervan is dat het ook steeds makkelijker wordt om producten binnen een specifiek gamma of uit verschillende series met elkaar te combineren. “Mix en Match” noemen ze het bij Vitra. Op de stand waren diverse voorbeelden te zien waarbij een sanitair systeem was opgebouwd uit componenten van verschillende series in diverse prijsklassen.

En verder
Dit was zomaar een greep uit de producten die we zagen op de stands en de ontwikkelingen die we konden bespeuren. Uiteraard gebeurt er nog meer in de sanitairbranche. Denk aan de voortdurende aandacht voor legionellapreventie en de groeiende interesse voor lage drukkranen, die minder leidingwerk met zich meebrengen en het nodige installatiegemak. Mogelijk hiervoor weer meer aandacht in de komende edities van IZ 

Douchetoilet

Ook een aandachtstrekker tijdens de ISH: de QuantumFlush van Vitra. Aan de achterzijde van dit douchetoilet bevindt zich een krachtige verdeler met drie uitlaten, ontworpen volgens het laminaire stromingsprincipe. Deze technische oplossing zet de turbulente waterstroom in de verdeler om in een laminaire stroming. Dit voorkomt energieverlies, doordat het water soepel door de toiletpot stroomt. De energie van het water blijft behouden, zodat elk punt wordt bereikt en de pot optimaal wordt gereinigd. Zo heeft de gebruiker ook een hygiënische toiletervaring. Dankzij de eigenschappen van laminaire stroming vermindert het de turbulente kinetische energie van het water. Hierdoor spoelt QuantumFlush veel stiller door dan standaard toiletten.

De nieuwe kraan

Schell liet tijdens de ISH haar nieuwe E2-kraangeneratie zien. Met een intuïtieve app, nauwkeurige detectie en een stijlvol ontwerp wil Schell elektronische wastafelkranen naar een hoger niveau tillen. Dankzij de geïntegreerde Bluetooth en een app kunnen gebruikers instellingen eenvoudig aanpassen en real-time gegevens registreren. De innovatieve time-of-flight (ToF) sensor zorgt voor nauwkeurige detectie en voorkomt onbedoelde activering. De nieuwe E2-kraangeneratie omvat wastafelkranen uit de Xeris, Celis en Puris series van Schell. Met de E2-app kunnen instellingen snel en eenvoudig worden beheerd. Daarnaast biedt de app drie bedrijfsmodi: ‘Water besparen’, ‘Elektriciteit besparen’, en ‘Comfort’. De app maakt het ook mogelijk stagnatiespoelingen te programmeren, zodat de drinkwaterkwaliteit behouden blijft. Dankzij de vraaggestuurde spoelfunctie wordt het watergebruik geoptimaliseerd en wordt onnodige verspilling voorkomen. De nieuwe E2-kranen zijn ontworpen met betrouwbaarheid en duurzaamheid in gedachten. Alle modellen zijn uitgerust met mechanische warmwaterbegrenzing, wat het risico op verbranding minimaliseert

Regendans

De Raindance Alive serie van Hansgrohe is een doorontwikkeling van de populaire Raindance-serie. De fabrikant heeft sterk ingezet op waterbesparing. Zo gebruikt de handdouche met EcoSmart technologie slechts 8 l/min. Met EcoSmart+ is dit zelfs maar 6 l/min. En de hoofddouche gebruikt slechts 12 l/min, water, en in de EcoSmart variant maar 8 l/min water.
De handdouche heeft een universeel, rond S-design – met een grote straalplaat (⌀ 125 mm) en een lichte, ergonomische greep. De Select-knop is perfect in de greep geïntegreerd om intuïtief tussen de straalsoorten RainAir, PowderRain en massagestraal om te schakelen. De hoofddouche heeft door de design­afdekking van geanodiseerd aluminium een stijlvolle en ingetogen uitstraling. Deze is voor een hoofddouche met meerdere straalsoorten uitzonderlijk plat en buitengewoon groot. De consument kan kiezen uit een S- of Q-design. Formate: ⌀ 300 mm (rond) of ⌀ 210/340 mm (afgerond). Als 2-jet-variant geniet de gebruiker van RainAir en PowderRain. De opbouw-Showerpipe ziet eruit als een inbouwinstallatie, want hij ligt heel dicht tegen de wand aan – voor een minimalistische uitstraling en maximale bewegingsvrijheid. Ook de douchebediening is heel plat: 40 mm met greep. Dit nieuwe douchesysteem is verkrijgbaar met ronde of afgeronde hoofddouche. Elke variant creëert een harmonieus samenspel van geometrische vormen. Het inbouw-douchesysteem wordt met het inbouwdeel iBox universal 2 in de wand verankerd.