Praktijkbegeleiders zijn hard nodig

De onlangs gehouden Topcoach van het Jaar-verkiezing is een overweldigend succes. Vooral de leerlingen zelf waren verantwoordelijk voor de meer dan 700 nominaties voor deze jaarlijks terugkerende titel. “Praktijkbegeleiders zijn onmisbaar bij het motiveren, begeleiden en coachen van nieuw vaktalent voor de installatiebranche”, betoogt één van de genomineerden. “Juist nu er een groeiend tekort aan vakmensen is.”

“Genomineerd zijn is een hele eer, een kroon op mijn werk. Maar ik heb me er niet extra voor ingezet, ik deed gewoon mijn werk. Een hele leuke verrassing!”, zegt Wijnand Pul, praktijkbegeleider bij grootbedrijf Hollander Techniek. Pul is één van de negen topcoaches die zijn genomineerd voor de titel Topcoach van het Jaar 2017. De nuchtere houding en het enthousiasme voor hun vak en hun leerlingen kenmerkt alle topcoaches. Zij praten liever over de leerlingen dan over zichzelf. Ook Anthony Sakkee, titelkandidaat uit het MKB-bedrijf THT Groep, was na de eerste verbazing vooral vereerd om genomineerd te zijn: “Als begeleider ben ik écht trots als je iemand ziet groeien en onderdeel ziet worden van een team. Het motiveren van jongeren, dat is toch wel de kracht van de praktijkbegeleider.”

Winnaars

Waar de genomineerden vooral trots zijn op hun leerlingen, zijn de leerlingen trots op hun praktijkbegeleiders. Dit blijkt wel uit het feit dat ruim 700 praktijkbegeleiders door hun leerlingen en collega’s zijn aangemeld voor de nationale titel Topcoach van het Jaar 2017. Op 7 november werden de topcoaches van het jaar 2017 bekend gemaakt. Maar voor projectleider Joep Hendriks zijn alle negen genomineerden winnaar: “Praktijkbegeleiders zijn namelijk onmisbaar bij het motiveren, begeleiden en coachen van nieuw vaktalent voor de technische installatiebranche. Het is prachtig om te zien dat dit vooral ook door leerlingen wordt ervaren. Overweldigend, al die aanmeldingen.” De strijd om de titel is een initiatief van OTIB, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf.

Motiverend

“De grootste uitdaging voor praktijkbegeleiders ligt in het enthousiasmeren en motiveren van jongeren,” stelt praktijkbegeleider Edwin van Brakel. En dat is wat de technische installatiebranche hard nodig heeft. Met een groeiend tekort aan vakmensen in de branche is het aantrekken van jonge vakmensen van groot belang. Jonge vakmensen moeten nog ontdekken waar hun interesse ligt en enthousiast gemaakt worden voor het vinden van een mooie plek in de branche. Dát is het moment waarop de topcoaches in beeld komen. Zij hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge vaktalenten tot vakmensen die hun weg in de branche weten te vinden. “Motiveren, coachen en opleiden: dat doen we met de vakmensen van morgen. Vakinhoudelijk komen ze er wel. Ze moeten echt enthousiast zijn voor de techniek”, aldus Pul. Ook coach Mostafa Grari bevestigt dat motivatie het belangrijkste is: “Als je bij mij binnenkomt, hoef je nog niets te kunnen. Maar je moet wél de wil hebben om te leren.”

Het vak proeven

Het werven en behouden van jonge vakmensen blijft voor de technische installatiebranche een belangrijke uitdaging. Soms hebben de jongeren wel interesse in techniek, maar weten ze nog niet wat ze écht willen of waar ze enthousiast van worden. Dit betekent ook iets voor de coaches die deze jongeren wegwijs maken. Kandidaat-Topcoach Leon Reijmer: “Ik neem de jongens en meisjes mee op een ontdekkingsreis. Zonder ervaring komen ze binnen. We ontdekken samen wat ze in het vakgebied nog willen ontdekken en leren.” Grari herkent dit: “Ik zorg er altijd voor dat de leerlingen met alle facetten van het werk in aanraking komen.” Van Brakel is het hier roerend mee eens: “Een goede praktijkbegeleider zorgt voor verschillende taken en klussen. De ontdekkingsreis moet vooral een uitdaging zijn. Want zonder uitdaging geen enthousiasme.”

Contact met school

Betrokkenheid bij de school van de leerlingen is wat genomineerde Harry Bos betreft ook van groot belang. Door goed contact met de docenten weet Bos altijd precies of de jongeren hun lessen volgen, waar hun uitdagingen liggen en op welke manier ze het beste ondersteund kunnen worden. “De grootste uitdaging is om er bovenop te blijven zitten. Goede én slechte punten benoemen bij de beoordeling is essentieel voor het leerproces.” Ook Van Brakel benadrukt dat hij pas écht tevreden is als de jongeren niet alleen de praktijk, maar ook hun school serieus nemen. “Als ze hun diploma halen, ben ik helemaal trots. Niet om het papiertje zelf, maar wel omdat iemand op zijn eigen niveau een diploma heeft en aan de slag kan.”

Blijven ontwikkelen

De topcoaches blijven ook zichzelf iedere dag ontwikkelen, want goede coaching begint bij jezelf. Bovendien vragen de veranderingen in de branche om andere vaardigheden van vakmensen. De uitdaging voor de coaches is daarom met de techniek bijblijven en met de tijd meegaan. “Behalve het op de hoogte blijven van de veranderingen in de techniek, moet je inderdaad óók meegaan met de jeugd,” meent Pul. “Je moet je realiseren dat je het zelf soms ook niet als beste weet.” Kandidaat-Topcoach Herman Nijboer beaamt dit: “Voor praktijkbegeleiders is het altijd goed om te herinneren hoe je zelf als leerling was.”

Branche op de bühne

De praktijkbegeleiders zijn ook belangrijk om er voor te zorgen dat de leerlingen zich binden aan het bedrijf en doorgroeien tot vakmensen. “Zonder praktijkbegeleiders raken wij talenten kwijt. En talenten zijn nu al zo moeilijk te vinden,” aldus Bos. Maar als praktijkopleider bereid je niet alleen jongeren voor op de toekomst, je bent ook het uithangbord van de branche. Reijmer: “Eigenlijk zetten wij de branche op de bühne. Wij zorgen er voor dat jongens en meisjes zélf ervaren hoe het is om in de branche te werken. Wij zorgen er voor dat ze klaar zijn voor een toekomst in de branche.” 

De genomineerden

Categorie Groot Categorie MKB Categorie Opleiding
Leon Reijmer,
Spie Academie

Edwin van Brakel,
Gooiland Electro

Renske Generaal,
GoFlex
Wijnand Pul,
Hollander Techniek
Anthony Sakkee,
THT Groep
Anthony Brak,
Installatiewerk N.O.Flevoland
Harry Bos,
Eekels
Mostafa Grari,
Broeders Elektrotechniek
Herman Nijboer,
Stichting RTC Installatiewerk

Wilt u weten wie de winnaar 2017 is? Ga dan naar www.topcoachvanhetjaar.nl

Kom naar de Topcoachdagen

Tijdens de TopCoach Dag wordt er aandacht besteed aan de coachende vaardigheden van de praktijk- en werkbegeleiders om jongeren van nu (nog) beter en succesvoller te begeleiden.
Kennismaking met praktische, coachende vaardigheden die direct in de praktijk toegepast kunnen worden en het delen van kennis en ervaring met collega’s uit het vak zijn onderwerpen die aanbod komen. Voor meer informatie: www.topcoachvanhetjaar.nl/topcoach -dag