Nieuwe standaard

BEELDWOORDENBOEK KAN BOOST GEVEN AAN ENERGIETRANSITIE

Heb jij dat ook wel eens, dat je met je collega discussieert en er na drie zinnen achter komt dat hij of zij wat anders bedoelt? In onze branche zijn er veel benamingen voor dezelfde producten en zelfs dezelfde benamingen voor verschillende producten. Hoe ga je daarmee om?

Om in mijn installatiebedrijf duidelijk te krijgen welke types warmtepompen we voeren en onderhouden, ben ik begonnen om de functies van de warmtepompen te vangen in iconen. Door deze als legosteentjes te combineren, werd in één keer duidelijk wat de werking en functie van de verschillende warmtepompen was.

Prettig
Toen ik dit ging delen met collega’s, merkte ik dat meer mensen deze werkwijze prettig vonden. Door de eenvoudige symbolen bleek dat niet alleen monteurs, maar ook leveranciers en adviseurs beter inzicht kregen in de installaties en de werking ervan. Door ook vloerverwarming, radiatoren en regelingen te voorzien van iconen, kan ik nu een woonhuisinstallatie op een éénvoudige manier weergeven. Onder het motto ‘elkaar begrijpen, waar we samen over communiceren’, ging ik verder aan de slag.

Beeld-woordenboek E-AI
Door de plaatjes te combineren met een uitgebreide betekenis heb ik een beeld-woordenboek bedacht. Ik heb dit ‘beeld-woordenboek en systematiek voor Energie-Analyse en Inzicht’ genoemd. Kortweg: beeld-woordboek E-AI. Het plaatje geeft de werking en functie aan en door de verschillende benamingen die mensen gebruiken bij elkaar te zetten bij een uitgebreide hoofdbetekenis, krijg je begrip en inzicht bij iedereen die via dit beeld-woordenboek wil communiceren.

Universele duidelijkheid
Ik had mezelf voor de uitwerking van de iconen een aantal voorwaarden gesteld. Het moet voor personen binnen en buiten de branche snel leerbaar zijn. En ook in zwart/wit print zou de essentie duidelijk moeten blijven. Kleur mag zeker iets toevoegen, maar personen die kleurenblind zijn, mogen niet op het verkeerde been gezet worden. Bovendien zou het fijn zijn als je snel een plaatje met de hand kan tekenen.

Koppeling
Een product met een artikelnummer van een fabrikant is in onze huidige landelijke automatisering al gekoppeld aan een GTIN-nummer (net zoals de streepjescode op een melkpak). Hieraan gekoppeld zijn alle specificaties van het product, zoals afmeting, gewicht, vermogen, aansluitwaarde en dergelijke. Je kan op dezelfde manier het beeld-woordenboek E-AI koppelen aan het GTIN-nummer. Zo is het mogelijk om op een eenvoudige manier iets toe te voegen aan de bestaande digitale productdatabase, waarbij in woord en beeld snel de functie duidelijk wordt.

FODAR
De naam FODAR bestaat uit de eerste letters van Functie, Opwekking, Distributie, Afgifte en Regeling. Dat zijn alle onderdelen die nodig zijn om een installatie te maken. Als je een woonhuisinstallatie op deze manier in een kleurentekening afbeeldt, wordt het in één keer ook veel duidelijker en overzichtelijker. Hieronder volgt een ‘vertaling’ van de installatietekening zoals we die nu gebruiken, naar een kleurentekening volgens FODAR en beeld-woordenboek E-AI.

Hoe nu verder?
Is je interesse gewekt en wil je meer weten? Hou dan mijn Linkedin profiel in de gaten voor updates. Binnenkort gaat ook mijn website www.energie-ai.nl de lucht in. Vanuit het onderwijs zijn overigens al positieve geluiden te horen. Door de eenvoudige opbouw zorgt deze methodiek voor een snellere manier van leren en een beter begrip bij de leerlingen. Daarnaast bestaat er ook belangstelling voor de systematiek bij kennisinstituten in de installatiebranche.

Auteur: Ir. Robert Boots, initiator van beeld-woordenboek E-AI en eigenaar van installatiebedrijf Boots Halen BV 