Nieuwe realiteit

INSTALLATIEBRANCHE NEEMT VOORTOUW OP DE BOUWBEURS

De bouwkolom verandert en dat was goed terug te zien op de Bouwbeurs. Waar de installateur vroeger onderaan de keten hing, staat hij nu steeds meer in de spotlights. Dat voelt nog wat onwennig, voor hemzelf en zijn bouwpartners, maar deze trend zal onherroepelijk doorzetten.

De verschuivende verhoudingen in de bouwkolom, digitalisering, industrialisering, gebruikersgemak, circulair bouwen, systeemintegratie en de energietransitie. Dat waren in het kort wel de belangrijkste thema’s van deze Bouwbeurs, zo bleek tijdens de rondgang die IZ voor u maakte.

Waterstofketel

Remeha toonde haar nieuwe waterstofketel. Waar menig andere fabrikant al definitief lijkt te hebben gekozen voor de ‘warmtepomproute’ naar verduurzaming, gelooft Remeha in een breed spectrum aan oplossingen. En daar zouden ze best nog wel eens gelijk in kunnen krijgen. Van warmtepompen, tot geothermie, warmtenetten en de waterstofketel; aan iedere duurzame thermische energieoplossing kleven namelijk wel voor- en nadelen.

Warmtepompen

Verschillende fabrikanten lieten nieuwe warmtepompen zien. Zoals Itho Daalderop, dat onder andere een Monobloc warmtepomp toonde met een vermogen van 5,5 kW. Monoblocs bestaan alleen uit een buitenunit, erg handig in verband met het ruimtebeslag. Bovendien hoeven geen F-gassenhandelingen te worden verricht om ze aan te sluiten. Een ideale oplossing kortom voor de renovatiemarkt.

Cv-ketel

Hoewel de cv-ketel kampt met een tanende belangstelling, is er nog steeds een grote markt. Atag liet haar nieuwe P-serie zien, uitermate geschikt voor de vervangingsmarkt. De cv-ketel beschikt over een achterframe, waarachter de leidingen kunnen worden weggewerkt. Met afgedopte toe- en afvoer plus vlak expansievat is het apparaat bovendien ook te gebruiken als geiser.

BIM

In de Bouw & ICT-hoek hoorden we dat nu ook de mkb-installateur aan het bimmen is geslagen. Sterker nog, volgens Adomi pakken ze het zelfs sneller op dan bouwkundige aannemers. De reden? Installateurs zien direct de voordelen van Clash Controls en de mogelijkheden om faalkosten te reduceren.

Ventilatie

Met onder andere CO2-sturing, voorverwarming en een goede regeling blijft natuurlijke ventilatie ook interessant voor projecten met hoge duurzaamheidsambities, zo viel er te beluisteren op de beursvloer. Duco toonde de nieuwe DucoTop 60 ZR Flens, een zelfregelend ventilatierooster. Dit rooster kan met glasvezelversterkende basiskoppelstukken makkelijk op kunststofkozijnen worden geplaatst. Een handige oplossing voor nieuwbouw en renovatie.

Haakse slijper

Gebruikersgemak was een duidelijk terugkerend thema bij de gereedschapsspecialisten. Zo toonde Hikoki, het voormalige Hitachi, een multivolt accu, die te combineren is met verschillende gereedschapsartikelen. Een compacte en goedkope oplossing. Hikoki liet ook het nodige nieuwe gereedschap zien, waaronder een haakse slijper (de G-36) met een vermogen van 36 Volt. Handig voor de moeilijk toegankelijke plekken.

Belangrijke rol

Op de stands en tijdens lezingen, zoals over het 2nd Skin project en de Motown Movement (goedkoop en eenvoudig verduurzamen) werd veelvuldig gerept over de energietransitie en duurzame installatietechniek. De hele bouwkolom lijkt nu te zijn doordrongen van het belang van installatietechniek om onze duurzaamheidsambities te realiseren. De tijden zijn veranderd, de Bouwbeurs heeft laten zien dat ze er goed op heeft weten in te springen 