Niet ventilatie maar zelftest leerling is heilige graal
Op maandag 31 mei zijn alle middelbare scholen weer volledig open gegaan. De leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden en ze kunnen twee keer per week een zelftest doen. Inderdaad, dit is géén verplichting.
Volgens het Outbreak Management Team is dit een verantwoorde manier om ervoor te zorgen dat alle leerlingen weer fysiek les kunnen volgen. En ja, ik ben het met ze eens dat het weer naar school gaan niet alleen goed is voor hun schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn. Helaas wordt er voorbij gegaan aan het feit dat bij het merendeel van de scholen de ventilatie nog steeds niet op orde is. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij slecht geventileerde ruimtes de kans op besmetting met het coronavirus minimaal 3 keer hoger ligt dan bij wel goed geventileerde ruimtes. En dan laten wij de scholieren geen afstand meer houden …
Daarnaast meldt menig schoolbestuur aan de ouders dat een onafhankelijk adviseur de klaslokalen heeft bekeken en goed heeft bevonden. Vervolgens blijkt uit monitoring dat de CO2-waarden oplopen tot ruim 1.800 ppm, hetgeen onacceptabel is. Ik durf het als expert wel aan om op te merken dat nog steeds de helft van de klaslokalen in Nederland qua ventilatie niet op orde is.
Nu gaat de vaccinatie in een rap tempo, alleen worden jongeren nog niet gevaccineerd en zijn zij dus degene die het coronavirus voorlopig verspreiden. Wat is dan belangrijker? De zelftest? Of toch een goed ventilatiesysteem die ook in de toekomst het verspreiden van virussen minimaliseert? Wanneer gaan wij als branche er nu eens voorzorgen dat ook alle scholen in een rap tempo worden voorzien van goede en voldoende ventilatie? Het zou mooi zijn als de overheid hier ook het nut van gaat inzien in plaats van de zelftest inzetten als de heilige graal.
Wouter Wijma
Voorzitter Binnenklimaat Nederland