Mobiele luchtreiniger

De volgende stap in ventilatie

Hoe zorg je ervoor dat gebruiksruimtes zo besmettingsvrij mogelijk blijven? De VitalAir Luchtreiniger kan wellicht een waardevolle bijdrage leveren.

Verschillende adviseurs en installateurs vertelden al de afgelopen maanden aan IZ dat ze meer vragen krijgen over ventilatiesystemen. Daar vloeien in een aantal gevallen ontwerpopdrachten uit voort en concrete werkzaamheden. In de praktijk komt het veelal neer op onderhoud en de upgrading of vervanging van installatiesystemen.

Stap verder
Maar wat nu als je nog een stap verder wil gaan? Ook voor deze vraag ontwikkelen fabrikanten nu interessante producten.

Mobiele unit
Zo brengt BUVA homecare systemen de VitalAir Luchtreiniger op de markt. Deze mobiele unit verlaagt de aerosolendruk met minimaal 98%, aldus de fabrikant. De VAL is vooral bestemd voor de utiliteitssector, vertelt Steven van den Bergh, productmanager bij BUVA. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan sportscholen, kantoren en onderwijsinstellingen.

Plaatsing
De unit meet 34 x 34 x 170 cm en weegt ongeveer 40 kg. In theorie kan de VAL overal worden neergezet, maar het meest verstandige is natuurlijk om de unit in de nabijheid van locaties te plaatsen waar veel aerosolen vrijkomen.

Werking
De mobiele luchtreiniger zuigt onderin lucht aan en geeft vervolgens de gereinigde lucht bovenaan weer af. In de mobiele unit zitten zowel een HEPA- als plasmafilter. HEPA is van origine ontwikkeld voor de ruimtevaart maar wordt nu ook gebruikt in de gebouwde omgeving. HEPA betekent letterlijk: High Efficiency Particulate Air. HEPA zijn luchtfilters die tussen minimaal 85% en maximaal 99,999995% van alle stofdeeltjes (most penetrating particle size) van 0,1 micrometer (µm) tegenhouden, afhankelijk van het specifieke filtertype. De VitalAir Luchtreiniger verwijdert daarmee een breed scala aan verontreinigingen uit de lucht zoals grof stof, fijn stof, bestanddelen van rook, schimmels, virussen, bacteriën, aerosolen, pollen, huidschilfers en allergenen van de huisstofmijt.

Plasmafilter
De VAL gaat grondiger te werk dan een standaard HEPA-luchtreiniger. In de unit zit namelijk ook nog een PlasmaMade filter. We kennen deze filters al van de afzuigkap in de keuken. Wanneer de kooklucht het plasmafilter ingeblazen wordt, treedt het PlasmaMade filter in werking. Van binnen wordt met gebruik van een techniek genaamd ‘koude verbranding’ de lucht gezuiverd van pollen, bacteriën en uiteraard de kookgeur. De VAL profiteert van dezelfde voordelen, maar zet het PlasmaMade filter in voor een breder toepassingsgebied dan de keuken.

Ruimte
Iedere unit kan ongeveer 120 à 150 m2 aan, vertelt Van den Bergh. “Maar uiteraard hangt de exacte capaciteit af van de activiteiten die in de ruimte worden ontplooid.” Idealiter vindt er dan ook eerst een meting plaats van de binnenluchtvervuiling, voordat er een definitief advies wordt verstrekt over het aantal units dat nodig is. Na de installatie draait een unit pak ‘m beet 3 uur - “ook weer afhankelijk van het gebruik van de ruimte”- voordat de gebruiker hem uitschakelt.

Installatie en onderhoud
Een VitalAir Luchtreiniger is in een handomdraai geïnstalleerd. Even de unit de ruimte inrijden, stekker in het stopcontact en klaar is Kees. Qua onderhoud adviseert Van den Bergh om het HEPA-filer 1 x per jaar te vervangen, het PlasmaMade filter 1x per 5 jaar en om uiteraard regelmatig met een doekje de buitenkant af te nemen. Met goed onderhoud kan een VitalAir Luchtreiniger zo een jaar of 20 mee, aldus Van den Bergh 