IR-lassen

NIEUWE KANSEN VOOR INSTALLATEUR

PVC-U kan op verschillende manieren verbonden worden, waarvan lijmen het meest bekend is. Georg Fischer brengt een oplossing op de markt, waarmee het mogelijk wordt om PVC-U leidingsystemen met infrarood lassen te verbinden. Waarom is dit zo bijzonder voor de installateur?

Gerrit Proper is werkzaam op het raakvlak van techniek en commercie bij Georg Fischer. Aan IZ legde hij in heldere bewoordingen uit, welke voordelen deze nieuwe oplossing heeft voor de installatiebranche.

Infrarood lassen
Maar voordat we daar dieper op inzoomen, eerst een antwoord op de vraag wat IR-lassen inhoudt. “Infrarood lassen is eigenlijk een vorm van stomplassen of spiegellassen. Bij stomp-/spiegellassen wordt gebruik gemaakt van een lasspiegel. Om een lasverbinding te maken wordt de lasspiegel verwarmd en vervolgens aan de ene kant tegen de fitting en aan de andere kant tegen de buis gedrukt. Als de fitting en de buis genoeg verwarmd zijn, wordt de lasspiegel weggehaald en worden de fitting en de buis tegen elkaar aangedrukt. Ditzelfde kun je ook doen met buis-buis en afsluiter-buis. Zo ontstaat er een stomp-/spiegellasverbinding. IR-lassen is eigenlijk hetzelfde principe, maar hierbij wordt de fitting, buis of afsluiter juist niet tegen de lasspiegel gedrukt. De opwarming gebeurt via infraroodstraling waardoor er een contactloze opwarming ontstaat.”

Voordelen
Deze lasmethode biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere verbindingsmethodes, legt Proper uit. “Laat ik beginnen te zeggen dat in zijn algemeenheid de lasril veel kleiner is. Daardoor neemt de kans op vervuiling bij de lasril af, als het leidingsysteem in gebruik is genomen. Ook krijg je met IR-lassen niet te maken met oplosmiddelen uit de lijm, wat ARBO-technisch problemen kan opleveren in kleine ruimtes. In die oplosmiddelen zitten overigens kleine hoeveelheden bestanddelen die uitlogen en uiteindelijk ook in het leidingsysteem terecht kunnen komen. Niet echt wenselijk. Tot slot krijg je een gegarandeerde laskwaliteit, omdat je gebruik maakt van een lasmachine die de lasser stap voor stap door het menugestuurde lasproces stuurt, waardoor de kans op fouten nihil is. Na het maken van elke lasverbinding produceert de lasmachine bovendien een lasrapport waarmee de kwaliteit van de las wordt vastgelegd. En dit hele proces duurt nog niet eens 3 minuten”, vertelt Proper.

Beperkingen
IR-lassen kent ook beperkingen, vertelt Proper. “De werkzaamheden vinden grotendeels op de grond plaats en in een afgeschermde omgeving. Je moet daar wel de juiste omstandigheden voor kunnen creëren.”

Opkomst
Infrarood lassen bestaat al 25 jaar, maar is de laatste tijd pas echt in opkomst in de installatiebranche, merkt Proper. Hij wijst op de industrie en deelsegmenten van de reguliere utiliteit, zoals ziekenhuizen, datacenters en laboratoria. Dat heeft met eerdergenoemde voordelen te maken, maar ook met opdrachtgevers die graag hun groene imago gestalte willen geven.

Installaties
De nieuwe verbindingsoplossing van Georg Fischer is bijvoorbeeld interessant voor koel-, desinfectie- en demiwaterinstallaties. “Maar ook voor afvalwaterinstallaties met medicijnresten van ziekenhuizen kan het een uitkomst zijn.”

Doorontwikkeling
Het nieuwe PVC-U IR-lassysteem bestaat uit de benodigde buizen fittingen en afsluiters geschikt voor 16 bar. Momenteel zijn er twee maten leverbaar, te weten d25 en d50. Alle andere veel voorkomende maten komen binnenkort beschikbaar. En voor alle duidelijkheid: Huidige IR-lasmachines kunnen eenvoudig aangepast worden om ook PVC-U te kunnen lassen. 

Leidingen

Volgens Proper zijn leidingsystemen aan het veranderen. “Zo merken we dat biobased materialen aan populariteit winnen, zoals PVC op basis van resthout. Daarnaast zien we dat steeds meer appendages volledig in kunststof worden uitgevoerd. Dit komt de chemische resistentie ten goede. En tot slot zien we de opkomst van voorgeïsoleerde leidingen. Deze bestaan uit een medium-
voerende binnenbuis, duurzame isolatielaag en een beschermende buitenbuis van PE.”