Installatiegemak

Uit recent onderzoek van ROVC blijkt dat voor ruim vier op de tien technische werkgevers het tekort aan nieuwe aanwas de grootste uitdaging is op personeelsgebied. Het grote aantal onbekwame mensen dat op vacatures afkomt, staat met bijna 40 procent op een tweede plaats. Geen beste cijfers als je bedenkt dat de energietransitie, die momenteel gaande is en nog wel even zal aanhouden, alleen maar voor nog meer werk gaat zorgen in de installatiebranche.
Arbeidstijd wordt zo meer dan ooit een schaars goed in de branche. Fabrikanten spelen daarop volop in door hun producten zoveel mogelijk installatiegemak mee te geven. Niet zozeer om de installateur buiten spel te zetten, zo benadrukken ze, maar om hem of haar te ontzorgen. Hoe korter de installatietijd, hoe meer werk er uiteindelijk in zijn totaliteit verzet kan worden.
Soms gaat dat– letterlijk – om kleine toevoegingen, zoals een installatiehulp om de plaatsbepaling, het uitlijnen en het waterdicht inbouwen van een douchegoot te versnellen. Maakt niet uit. Alle hulp is welkom, nu de instroom van vakbekwaam personeel onveranderd op een laag pitje blijft staan. Na duurzaam verdient snel en slim installeren alle prioriteit.