Individueel regelen

ALLEEN RUIMTEN IN GEBRUIK VERWARMEN OF KOELEN

Vanwege de wet- en regelgeving (het Bouwbesluit) en aanvullende eisen voor nieuwbouwwoningen (SWK en Woningborg), maar vooral voor het besparen van energie, worden steeds meer woningen uitgerust met individuele ruimteregeling. Hiermee verwarm of koel je alleen de ruimtes die je gebruikt.

Tijdens de VSK 2022 zal Nathan de Komfort Multizone-verdeler aan de installatiewereld presenteren. Deze vloerverwarmingsverdeler voor woningen is ontwikkeld voor individuele ruimteregeling (naregeling). Hiermee zijn twee tot vier groepen die naar dezelfde ruimte gaan, te bedienen met één afsluiter. Dit bespaart per vier vloerverwarmingsgroepen maximaal drie stelaandrijvingen uit. Voor een normale eengezinswoning zijn op deze manier vijf tot negen stelaandrijvingen minder nodig, wat niet alleen bespaart op materialen en arbeidstijd maar ook op elektriciteitsverbruik. Bovendien is er geen uitbreidingsmodule van de naregeling nodig omdat er minder stelaandrijvingen hoeven te worden aangestuurd.
Ondanks het feit dat er meerdere groepen tegelijk met één stelaandrijving worden geopend, blijft het mogelijk om het debiet per groep individueel in te regelen, dankzij de instelbare en afleesbare debietmeters op de retouraansluitingen.

Specifieke verdeler
De verdeler is woningspecifiek. Dit betekent dat voor iedere woning een specifieke verdeler moet worden geconfigureerd (tenzij het projectmatige bouw met meerdere identieke woningen betreft). Nathan ontwikkelde hiervoor de Multizone-configurator waarmee – met het verlegplan van de vloerverwarming bij de hand – de verdeler eenvoudig en dus snel kan worden geconfigureerd.

Technische details
De verdelers zijn leverbaar zonder of met pomp, als stadsverwarmingsverdelers en verdelers die verwarmen/koelen (3- en 4-pijps). Het betreft twee tot vier groepen per Multizone. Maximaal kunnen er 15 groepen op een verdeler. Die zonder pomp zijn te realiseren met een linkse of rechtse primaire aansluitzijde. Ze zijn per groep uitgerust met instelbare debietmeters van 25 t/m 135 l/h. 

Belangrijkste kenmerken

- Voor woningen met een individuele ruimteregeling/naregeling.
- 2 tot 4 groepen regelbaar met 1 afsluiter/stelaandrijving.
- Per woning zijn ongeveer 5 tot 9 stelaandrijvingen minder nodig.
- Besparing op materialen en montagetijd.
- Eenvoudig te configureren met de Multizone-configurator.
- Inregelen per groep blijft mogelijk dankzij instelbare debietmeters op de retouraansluitingen.