Het zit ‘m in de details

Als we aan installatietechniek denken, denken we vaak groot: warmtepompen, cv-ketels, airconditioners, luchtbehandelingskasten etc. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om het eindproduct maar minstens zo belangrijk zijn de ‘details’ van een installatie: knelfittingen, beugels en einddoppen tot aan het simpele doekje toe waarmee een printplaatje wordt schoongemaakt. Iedere installateur heeft er zijn wagen mee vol liggen; zoveel verschillende apparaten, zoveel verschillende installatiematerialen en gereedschappen om ze netjes en vakkundig te installeren.
Neem nu de knelfitting. Wil je leidingen afdoppen, dan heb je voor elk type en voor elk merk een andere dop en ander gereedschap nodig. Bovendien gebruik je twee van de drie delen van een knelfitting maar één keer. Er wordt dus veel materiaal weggegooid. De perstang die gebruikt wordt, is bovendien zwaar en duur.
Kortom, het kan allemaal efficiënter, duurzamer en goedkoper. Ook hier kan dus een aardige innovatieslag gemaakt worden. En dat gebeurt ook. Nieuwe richtlijnen, universele materialen en hergebruik zijn zo maar wat speerpunten die we in deze special van IZ terugvinden. Maar nu op ‘detailniveau’.