Gasloze voorloper
Midden tussen de oude karakteristieke grachtenpanden in hartje Amsterdam staat design Hotel The Albus. Met 75 kamers is dit op het eerste oog een regulier hotel, waar toeristen in luxe kamers kunnen verblijven. Bijzonder is dat het pand als eerste hotel al bijdraagt aan de doelstellingen van de gemeente om in 2050 een geheel gasloze stad te zijn.
Hoteleigenaar Taco van der Meer vindt dat duurzaamheid meer inhoudt dan thuis afval scheiden en de verwarming een graadje lager zetten. Zijn hotel moet een voorbeeld zijn van de gasloze toekomst die de gemeente Amsterdam voorstaat. Bij de keuze van een klimaatsysteem, dat de hotelkamers niet alleen van verwarming maar ook van de nog ontbrekende koeling voorziet, was er voor de hoteleigenaar daarom maar één optie mogelijk: een duurzaam systeem. Vanzelfsprekend bleek die keuze niet in hartje Amsterdam.
Patstelling
Projectmanager Michel Rijnen van Rijnen Beheer werd aangetrokken om te kijken naar de mogelijkheden om hotel The Albus op energievlak al naar het jaar 2050 toe te brengen. ‘Installeer een warmtepompsysteem’, was zijn advies en dit betekende direct een flinke uitdaging.
De gemeente had twee jaar eerder besloten om geen installaties meer op daken toe te laten. Deze mogen enkel nog inpandig worden geplaatst. Een luchtgekoelde warmtepomp bleek daarom alleen mogelijk als Van der Meer hiervoor een aantal hotelkamers zou opofferen. Een watergekoeld alternatief was ook niet realiseerbaar, aangezien de veelbesproken Noord-Zuidlijn onder het hotel loopt en er niet in de nabijheid hiervan geboord mag worden. Een patstelling dus, waardoor de duurzame wens van Van der Meer voortijdig dreigde te sneuvelen.
Van gas naar all electric
De bestaande technische ruimte op het dak bleek uiteindelijk de reddende engel te zijn. In deze ruimte, waarin meer dan 200 kW aan ‘gashoudend’ cv-geweld stond opgesteld, kon alsnog een luchtgekoelde warmtepomp geïnstalleerd worden. Het dak van de technische ruimte werd verwijderd en aan de zijkanten ervan werden roosters aangebracht. Zo konden op de opstelplaats van de voormalige batterij cv-ketels een zestal City Multi R2 warmtepompen van Mitsubishi Electric worden neergezet, die voor de verwarming en koeling van het pand zorgen.
Europese primeur
Voor de warmtaperwatervoorziening viel de keuze op een Ecocute warmtepomp van dezelfde fabrikant, een heuse Europese primeur. Samen met de City Multi R2 warmtepompen zorgt deze warmtepomp voor een energiebesparing van 40% t.o.v. de oude opstelling. De Ecocute heeft een COP van 3.7 en maakt gebruik van CO2 als koudemiddel (zie kader).
Aan de warmtaperwatervoorziening is een boiler van 1.500 liter toegevoegd, zodat elke hotelgast op ieder gewenst moment kan genieten van een warme douche.
Flinke kostenbesparing
In het eerste half jaar na ingebruikname heeft de nieuwe opstelling al een forse energiebesparing opgeleverd: in geld omgerekend zo’n 5.000 euro. In dit tempo zal Van der Meer in 2024 zijn investering hebben terugverdiend. Een groot deel van Amsterdam moet dan waarschijnlijk nog beginnen bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelen die de hoofdstad voor ogen heeft.
Waarom CO2 (R744)?
De Ecocute gebruikt CO2 (R744) als koudemiddel. Dit is een milieuvriendelijk, natuurlijk koudemiddel dat de ozonlaag niet aantast (ODP=0**) en minimaal bijdraagt aan het broekaseffect (GWP=1). CO2 functioneert optimaal bij grote temperatuurverschillen. De Ecocute haalt dan ook zijn hoogste rendement als de unit een watertemperatuur van 10°C kan opwarmen naar 70°C. Hierdoor is de Ecocute optimaal geschikt voor het bereiden van warmtapwater. Het systeem kan bij een omgevingstemperatuur van -25°C nog functioneren en warm water leveren van maximaal 90°C. In combinatie met de City Multi R2 warmtepomp installatie resulteert de toepassing van de Ecocute warmtepomp in een gasloze klimaatinstallatie voor de hotelbranche.