De nieuwe boiler
Installatietechnische oplossingen worden steeds duurzamer. Fabrikanten lanceerden de afgelopen jaren en masse nieuwe warmtepompen, PV-systemen, wtw-units en lt-verwarmingsoplossingen. Nu nemen ze ook de boiler onder handen. Maak kennis met de nieuwe slimme elektrische boiler. Hier en uiteraard binnenkort op de VSK.
Zowel in de renovatie als nieuwbouw is een verduurzamingsslag gaande die zijn weerga niet kent in de geschiedenis. Door een combinatie van bouwkundige en installatietechnische maatregelen is het energiegebruik voor ruimteverwarming en –koeling drastisch aan het dalen. Isolatie van spouwmuren, HR+++ glas, warmtepompen, lt-vloerverwarming, pv-panelen en een pakket aan andere oplossingen dragen allemaal hun steentje bij.
Energiebesparing
Nu de energievraag voor ruimteverwarming en –koeling daalt, neemt het relatieve aandeel van de energiegebruik voor de productie van warm tapwater toe. Sanitair experts trokken al tijdens de crisis aan de bel om de installatiesector hierop te attenderen. De fabrikanten hebben deze boodschap opgepakt. Itho Daalderop lanceerde afgelopen najaar een nieuwe zelflerende elektrische boiler, die volgens de fabrikant een energiebesparing van 10% kan bewerkstelligen. Dit jaar volgt een nog slimmere versie, die het mogelijk maakt om het energiegebruik met maar liefst 12% terug te brengen. Beide exemplaren zullen te zien zijn op de VSK-stand van Itho Daalderop.
Zelflerende boiler
Een standaard elektrische boiler voorziet in de behoefte om overal in de woning direct warm water te leveren. Zo’n boiler warmt het water op zodra de temperatuur iets onder de ingestelde temperatuur zakt. Dit gebeurt tijdens of na een tapping. Vaak duurt het enige tijd voordat het warme water wordt gebruikt. Gedurende deze periode gaat de warmte verloren en zal de elektrische boiler weer gaan verwarmen. De warmte die hierbij verloren gaat, wordt het ‘stilstandsverlies’ genoemd. De nieuwe generatie slimme elektrische boilers van Itho Daalderop beschikt over de technologie om de boiler zelflerend te maken. Zo wordt er energie bespaard, zonder dat dit ten koste gaat van het comfortniveau, aldus de fabrikant. Hoe werkt het?
Geen stilstandsverliezen
De Smartboilers leren gedurende één week voor elke dag van de week wanneer en hoeveel water er nodig is. Het oplaadmoment wordt aangepast aan het consumptiepatroon van de gebruiker. Dankzij deze slimme functie hoeft het water niet continu op een bepaalde temperatuur te worden gehouden, maar kan het opwarmen worden uitgesteld. Dit is energiezuiniger, aangezien er minder warmte en energie verloren gaan. Door de lagere watertemperatuur worden stilstandsverliezen namelijk tot een minimum teruggebracht. De energiebesparing kan hierdoor oplopen tot 10% of 12% - afhankelijk van het type Smartboiler - ten opzichte van een doorsnee elektrische boiler.
Verschillende varianten
Wat zijn nu de verschillen tussen de Smartboiler en de Green Energy Smartboiler? De Green Energy Smartboiler is nog energiezuiniger. Hij gebruikt de overcapaciteit aan duurzame energie op het net om tussentijds te verwarmen. Daarnaast is het energiegebruik online via een app te monitoren. Hierdoor kan de gebruiker bespaartips ontvangen en over diverse andere functionaliteiten beschikken, zoals in-/uitschakelen op afstand, timer instellen en storingsmelding. De Green Energy Smartboiler bespaart hiermee 2% meer dan de gewone Smartboiler van de fabrikant. Overigens zijn beide typen Smartboilers voorzien van een boostfunctie, zodat de gebruiker op elk moment over extra hoeveelheden warm water kan beschikken. Zo blijft het comfort gegarandeerd.
Installatiegemak
De boilers zijn eenvoudig te installeren, omdat een elektrische boiler geen gasaanvoer, luchtaanvoer en rookgasafvoer nodig heeft, aldus de fabrikant. De universele boilerbeugel maakt het mogelijk alle 50, 80 en 120 liter boilers in een handomdraai te vervangen – ongeacht het merk – zonder dat er nieuwe gaten geboord hoeven te worden. Voor de 30 liter en de 150 liter gelden andere installatievoorwaarden. Binnen deze categorien zitten namelijk kleine maatverschillen. Maar deze maten komen in de woningbouw nauwelijks voor.
Onderhoudsarm
Het voorraadvat van beide typen Smartboilers is van koper gemaakt. Koper kenmerkt zich door een lange levensduur en heeft daarnaast als voordeel dat het onderhoudsarm is, vermeldt de fabrikant in haar documentatie. Daardoor heeft de boiler nauwelijks onderhoud nodig, ja misschien een keer als het voorraadvat last heeft van kalkaanslag.
Inhoud litervat
De Smartboilers zijn beschikbaar in de inhoudsvarianten 30, 50, 80, 120 of 150 liter. Bij de reguliere Smartboiler kan verder worden gekozen tussen het type Mono of Mono Plus. De Smartboiler Mono beschikt over een vermogen van 1000W (30, 50 en 80 liter) of 1750W (120 en 150 liter). De Smartboiler Mono Plus beschikt over een vermogen van 2500W (30 t/m 150 liter). De keuze voor een Smartboiler Mono of Mono Plus is afhankelijk van het beschikbare aansluitvermogen in de woning.
Geen extra terugverdientijd
Volgens Itho Daalderop tonen zowel installateurs als groothandels grote interesse in de nieuwe generatie boilers. En dat is begrijpelijk. Naast eerder genoemde voordelen, zoals installatiegemak en mogelijkheden om energie te besparen, komen de boilers in dezelfde maatvoering op de markt als hun traditionele evenknieën. Ook de kostprijs is hetzelfde. Over extra terugverdientijden hoeft de klant zich dus geen zorgen te maken
Trend
Volta Limburg en Essent zijn een pilot gestart om bij 50 huishoudens in Limburg een slimme boiler te testen. Ze werken daarbij samen met Itho Daalderop, de producent van de Green Energy Smartboiler. Ook andere fabrikanten zijn volop bezig zelflerende elektrische boilers te ontwikkelen en te testen. Bij voorkeur uiteraard onder ‘Living Lab’ condities. Zo is Inventum betrokken bij een proef van Eneco en Peeeks. In een persbericht op de website van Eneco wordt aangegeven waar die interesse van de energieleverancier vandaan komt. Uit data blijkt dat de grootste huishoudelijke stroomgebruiker de elektrische boiler is. De ±500.000 elektrische boilers in Nederland hebben evenveel energie nodig als circa 600 windmolens kunnen leveren. In samenwerking met Inventum zijn vorige jaar honderd slimme boilers gebouwd, getest en geplaatst bij consumenten. Volgens Eneco zijn de eerste resultaten veelbelovend. Evenals bij de Smart Boiler van Itho Daalderop draagt het apparaat bij aan een efficiëntere inzet van zon- en windenergie en ziet de consument zijn energierekening dalen. De slimme boiler houdt namelijk niet alleen rekening met de hoeveelheid groene energie in het elektriciteitsnet, maar voert tevens een slim verwarmingsproces uit. Boiler fabrikant Inventum vat het als volgt samen op de website van Eneco: “Waar ouderwetse boilers enkel ’s-nachts opwarmen, en dus overdag leeg kunnen raken, houdt de slimme boiler de toestand in het vat in de gaten en warmt deze tussendoor op.” De slimme boiler, voorzien van een internetverbinding, wordt automatisch gemonitord en aangestuurd door het Delftse bedrijf Peeeks. Het technologiebedrijf monitort 24 uur per dag de toestand van alle boilers én de balans in het Nederlandse elektriciteitsnet. Vervolgens berekent het systeem de optimale verwarmingsstrategie voor alle boilers en voert deze uit. Inventum zal overigens net zoals Itho Daalderop aanwezig zijn als standhouder op de VSK.