De alleskunner
Slim en geschikt voor verwarming en koeling
Er is een trendverschuiving gaande in warmtepompland. Waar de klant eerst vooral bezig was met energiebesparing en zijn portemonnee, krijgt hij nu meer aandacht voor comfort. Tegelijkertijd worden warmtepompen ook steeds beter geïntegreerd in de Smart Home infrastructuur. Specialist Ambrava legt uit waarom.
Nog niet zo lang geleden, zat de doorsnee consument op zijn portemonnee en hij was er met geen mogelijkheid vanaf te krijgen. De economische crisis had er immers zwaar ingehakt, dus het geld mocht even niet rollen. Dat verandert nu in een rap tempo, vertelt Jerry Ploeg, Commercieel Directeur van Ambrava. In Nederland is Ambrava actief als leverancier van onder andere Samsung warmtepompen.
Comfort en van gas los
Die starre houding uit het recente verleden had deels te maken met onwetendheid, legt Ploeg uit. “In eerste instantie richtten consumenten zich vooral op energiebesparing en terugverdientijden. Ze waren zich nauwelijks bewust van de toegevoegde waarde die warmtepompen kunnen bieden om het comfort naar een hoger niveau te tillen. Zo begint het nu pas door te dringen dat warmtepompen niet alleen geschikt zijn om te verwarmen, maar ook om te koelen. Ook wisten ze niet altijd dat een warmtepomp prima te koppelen is aan vloerverwarmingssysteem. Nu consumenten wat ruimer bij kas zitten en de warmtepomp maatschapppijbreed aan bekendheid wint, onder andere doordat we van het gas af gaan, zijn ze minder gefocust op de investeringskosten en letten ze meer op comfort.”
Belang extra maatregelen
Met name in de nieuwbouw wint de warmtepomp terrein, vertelt Ploeg. In de vervangingsmarkt ligt het allemaal wat gecompliceerder. “Zo vindt de warmtepomp wel aftrek in de Retail en het hotelwezen, maar gaat het allemaal wat langzamer in de bestaande woningbouw. Corporaties hikken tegen de bijkomende kosten aan. Zoals bekend moeten er, zeker in oudere woningen, flankerende maatregelen worden genomen, zoals extra isoleren, om een optimaal rendement en comfortniveau te kunnen garanderen. Bovendien moet een ander afgiftesysteem worden toegepast. Bij een warmtepomp als hoofdverwarming is het van belang dat de woning met een lage temperatuur afgiftesysteem verwarmd wordt, zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Hoe lager de aanvoertemperatuur in het verwarmingssysteem, des te beter presteert de warmtepomp. De besparing is vooral te danken aan het feit dat de aanvoertemperatuur van het water dat gaat naar de lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming maximaal 55 graden Celsius is. Bij conventionele centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden Celsius. Het systeem hoeft dus tot een minder hoge temperatuur op te warmen om het huis toch comfortabel warm te krijgen en te behouden.”
Advies installateur
Overigens zijn consumenten zich daar niet altijd bewust van. “Eigenlijk ligt hier een taak voor de installateur, maar helaas beschikt die niet altijd over de juiste kennis. Een van onze adviezen luidt dan ook altijd, om je als installateur niet alleen te verdiepen in de techniek achter de warmtepomp, maar ook in de installatietechnische en bouwkundige randvoorwaarden. En met dat laatste doel ik niet alleen op het belang van goede isolatie, maar ook de locaties van grote raampartijen, de zoninstraling en dergelijke. Allemaal factoren die het binnenklimaat beïnvloeden.”
Integratie in Smart Home structuur
Tegelijkertijd worden warmtepompen steeds beter geïntegreerd in Smart Home structuren. “Zeker bij een fabrikant als Samsung, die zoals bekend voorziet in een breed pallet aan producten. Van smartphones, tot tv’s, wasmachines en klimaatbeheersingssystemen. Het wordt nu mogelijk om meer en meer systemen aan elkaar te koppelen en via apps te bedienen. Er moet hier wel een kanttekening bij worden gemaakt: door de enorme toename van slimme (IoT-) apparaten, ontstaat er een wildgroei aan apps. De consument gaat uiteindelijk voor gemak. Die wil niet 10 verschillende appjes op zijn mobiel installeren om zijn tv, thermostaat, warmtepomp, badkraan et cetera te bedienen. Het zou wenselijk zijn als er meer apps op de markt komen waarmee uiteenlopende apparaten kunnen worden bediend. Uiteraard zou het helpen als fabrikanten dan ook overstappen op Open Source oplossingen.” De consument zou er overigens ook mee gediend zijn, als die apps meer functionaliteiten krijgen, zegt Ploeg. En wel zodanig dat ze niet alleen apparaten kunnen bedienen, maar ook mogelijkheden krijgen om prestaties uit te lezen.
Toekomst
De warmtepompmarkt ontwikkelt zich in een snel tempo. Ook Samsung lanceert dit jaar weer een nieuwe warmtepomp op de Nederlandse markt. Ploeg verwacht veel nieuwe ontwikkelingen. “Warmtepompen zullen compacter worden en er komen nieuwe koudemiddelen.”
Duizenden microgaatjes
Wind-Free technologie maakt gebruik van duizenden microgaatjes in de behuizing van de airconditioner om gelijkmatig koude lucht te verspreiden zonder onaangename koude tocht. Deze rustige manier van uitblazen door de microgaatjes wordt gekwalificeerd als “Still Air” (tochtvrij). Zodra de ingestelde temperatuur is bereikt met de snelkoelmodus, wordt het uitblaaslineaal automatisch gesloten. De airco verdeelt vervolgens op een zachte manier koude lucht, met een zeer beperkt geluidsniveau. De unit reguleert zichzelf om het ideale binnencomfort te realiseren. Zonder tocht en zonder de zorgen van handmatige aansturing, kunnen de gebruikers van een ruimte optimaal genieten van een comfortabele binnentemperatuur. Samsung Wind-Free is beschikbaar als wandmodel, 1-weg cassette, mini 4-weg cassette en 4-weg cassette. Samsung Wind-Free werkt op basis van een warmtepomp buitendeel en kan dus koelen én verwarmen. In 2018 won Samsung Wind-Free de VSK innovatie award in de categorie Gezond & Comfort.
Dalende of stijgende prijzen?
Een warmtepomp is nu nog duurder dan een Hr-ketel, maar velen menen dat de prijs zal dalen als er grotere aantallen op de markt komen. Volgens Arthur van Schayk, CEO van Remeha kunnen we dat wel vergeten. In een Volkskrant-artikel spreekt hij zelfs de verwachting uit dat op termijn de prijzen gaan stijgen, als een nieuw, waarschijnlijk duurder koudemiddel de bestaande varianten gaat vervangen. Ploeg: “het blijft koffiedikkijken, een en ander zal ook afhangen van andere factoren, zoals de beschikbaarheid en hoogte van subsidies voor duurzame oplossingen.”
Populaire oplossing
De Samsung 360 Cassette biedt binnencomfort, dankzij het cirkelvormige, geavanceerde ontwerp dat effectief en gelijkmatig koele lucht verdeelt. De verbeterde luchtstroom zorgt voor een zogenaamd ‘Coandaeffect’ - een horizontale en uniforme luchtstroom die elke hoek van de kamer kan bereiken. De unit koelt de gehele ruimte gelijkmatig af, waardoor dode zones en temperatuurafwijkingen worden geëlimineerd, wat het comfortgevoel van de gebruikers van een ruimte verhoogt. Door het ontwerp van de 360 Cassette zonder uitblaaslinealen, wordt stof dat zich kan nestelen en de binnenluchtkwaliteit kan beïnvloeden geëlimineerd en de snelheid van de afgevoerde lucht blijft ongewijzigd zonder verlies van luchtstroom. De luchtstroom wordt versterkt om de lucht te verspreiden in een bijna nul graden uitblaashoek en wordt voorzichtig verspreid door de hele ruimte. De 360 cassette werkt op basis van een warmtepomp buitendeel en kan dus koelen én verwarmen.