Cloudbeheer

MONITORING OP AFSTAND NEEMT GROTE VLUCHT

Ildert Burghout kan zich er nog over verbazen. “Zo’n 5 jaar geleden kreeg 95% van de nieuwbouwhuizen een cv-ketel of stadsverwarming. Nu wordt in zeker 65% van de gevallen een warmtepomp geïnstalleerd. Het gaat erg rap en dat geldt ook voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, zoals cloudbeheer.”

Bij Pananonic Heating & Cooling Solutions zijn ze volop bezig om hun Aquarea warmtepomp-concept breder in de markt te positioneren. Ildert Burgerhout, Manager Marketing & Demand Planning is er nauw bij betrokken.

All-electric
De serie lucht-water warmtepompen heeft een vermogensrange tussen de 3 en 9 kW. Klanten in de nieuwbouw kiezen meestal voor 2 varianten: een all-in-one oplossing of een bi-block met losse boiler erbij. “Tegenwoordig promoten veel partijen een hybride oplossing, als een soort tussenstap in de bestaande bouw. Wij geloven daar niet in. Dat is pure geldverspilling. Je zit nog steeds met de gasaansluitingskosten en dat terwijl de cv-ketel in veel gevallen nauwelijks meer een bijdrage levert aan het invullen van de warmtevraag. Zinloos. Met een all-electric oplossing ben je in één klap af van die cv-ketel.”

‘Wildwestverhalen’
Burghout kan zich opwinden over alle ‘wildwestverhalen’ die nu in de media verschijnen over de torenhoge kosten die gepaard gaan met de overstap op een warmtepomp in de bestaande bouw. Volgens schattingen zouden die al snel oplopen tot 40-60.000 euro per woning. In dat bedrag is dan de aanschaf van een nieuwe warmtepomp, de installatie van een ander afgiftesysteem en extra isolatie meegenomen.

Maatwerk leveren
“Ieder verduurzamingstraject is maatwerk. Zo hoeft niet altijd het afgiftesysteem te worden vervangen, verschilt het per type woning hoeveel isolatie er nodig is en zijn er soms ook alternatieve oplossingen te bedenken.” Burghout verduidelijkt zijn laatste statement met een voorbeeld. “Stel dat de woning met het ideale isolatiepakket slechts 7 kW nodig heeft, maar dat technisch en financieel niet haalbaar is. Dan kan je ook een warmtepomp neerzetten met iets meer vermogen, bijvoorbeeld 9 kW. Op die manier bespaar je nog altijd op de energiekosten en draag je bij aan de vergroening van de maatschappij.”

Blijvertje
Dat de warmtepomp een blijvertje is, staat inmiddels wel buiten kijf. “Door de energietransitie, subsidies en nieuwe, strenge normen wordt het steeds aantrekkelijker voor de klant om voor deze duurzame oplossing te kiezen. Daar komt nog bij dat de koelingsbehoefte in de gebouwde omgeving toeneemt. Deels vanwege de klimaatverandering en deels omdat onze nieuwbouwwoningen steeds beter worden geïsoleerd en dus sneller opwarmen. Bovendien hebben we te maken met een stukje gewenning. We kennen de airco nu al een aantal jaren van het kantoor. De consument is daardoor eerder geneigd om ook een lucht-lucht warmtepomp, in de volksmond airconditioning genoemd, aan te schaffen voor de eigen woning.”

Prijsontwikkeling
Ondanks die groeiende populariteit ziet Burghout de prijzen van nieuwe warmtepompen niet snel dalen. “Een groot aantal onderdelen produceren we al jaren voor onze airco-systemen, daar valt weinig prijswinst meer te behalen.” De hoge kosten voor de installatie van een warmtepomp zijn ook deels te wijten aan de manuren. “En daar valt nog wel winst te boeken. Ik verwacht dan ook een daling van de arbeidskosten de komende jaren, omdat fabrikanten steeds vaker slimme Plug & Play systemen op de markt brengen.”

Functionaliteiten
Tegelijkertijd neemt het aantal functionaliteiten toe. En ook dat maakt de warmtepomp aantrekkelijker voor de consument en zijn installateur. Met name ‘in the cloud’ worden grote sprongen gemaakt. Zo is het al mogelijk om op afstand energiegebruik te monitoren, de warmtepomp te bedienen en de instellingen te wijzigen. “Op dit moment wordt circa 30% van de warmtepompen al op afstand gemonitord door de installateur. En dat aantal zal alleen maar toenemen”, voorspelt Burghout. “Als je slim bent als installateur neem je het direct al op in het onderhoudscontract dat je aanbiedt aan je klant.”

Privacy
Enkele jaren geleden woedde er nog volop een discussie over de privacy van klantengegevens bij cloudbeheer, die lijkt nu te zijn geluwd. “De grenzen zijn aan het verschuiven. Zeker Digital Natives, jongeren opgegroeid met internet, omarmen sneller nieuwe digitale mogelijkheden en zijn minder bang dat hun privé-gegevens zomaar op straat komen te liggen. In ons geval worden de klantengegevens uiteraard zorgvuldig beschermd ”

Uitbreiding
Het ligt in de lijn der verwachting dat er meer functionaliteiten in de cloud komen. Met name Predictive Maintenance zal een hoge vlucht nemen, denkt Burghout. Met intelligente warmtepompsystemen die zelf foutcodes doorgeven en melden welk onderdeel binnenkort aan vervanging toe is, bespaar je als installateur op je manuren en kan je slimmer plannen. Daarnaast voorziet Burghout een toenemende integratie van warmtepompoplossingen met andere digitale oplossingen. Zoals platforms als Google Home en de Apple HomeKit. En ook op het gebied van prijssturing en de beschikbaarheid van energie zijn nog ontwikkelingen te verwachten. Zo kan je in de cloud het gebruik van de warmtepomp beter afstemmen op de beschikbaarheid van energie en de prijzen op de energiemarkt.

Open standaarden
De ontwikkelingen gaan nogmaals snel. Smart devices via de cloud met elkaar verbinden is inmiddels een makkie. Bijvoorbeeld via IFTTT. “Maar iedere fabrikant promoot natuurlijk nog wel zijn eigen platform. Op termijn gaan er onherroepelijk een aantal afvallen, er zullen maar een paar platforms overblijven.”

Consequenties
De gemiddelde installateur kan er inmiddels niet meer omheen. Er komt steeds meer ‘intelligentie’ in de systemen die hij installeert, beheert en onderhoudt. Hij moet dus zijn ICT-kennis opschroeven. Daarnaast: “Als je de traditionele cv-ketel vergelijkt met de warmtepomp, zie je dat er nog een andere dimensie bijkomt. Je maakt de sprong van een gasapparaat naar een elektrisch apparaat.” Er komt dus meer E bij W-installatietechniek. Tot slot verandert ook de werkdag van een installateur. Met remote access beheer verricht hij meer handelingen op afstand, gaat hij vaker langs voor preventief onderhoud en wordt zijn rol als ‘energieadviseur’ van klanten belangrijker 

Lucht-water warmtepompsysteem

De Panasonic Aquarea J-generatie is een efficiënte lucht-water warmtepomp die beschikt over energielabel A+++ in lage temperatuur modus en gebruik maakt van het milieuvriendelijke koudemiddel R32. De modellen leveren een gunstige COP. Zo heeft het All-In-One 3 kW model een COP van 5,33 in verwarmingsmodus en een COP tot 3,3 tijdens de productie van warm water. Dankzij de effectieve koudemiddelregeling door de pijp in pijp warmtewisselaar en bypass, kan het Aquarea T-CAP-model zelfs bij -20 °C met behoud van capaciteit verwarmen. In combinatie met efficiënte boilers zijn nog grotere energiebesparingen mogelijk. De Panasonic warmtepompboiler met label A+ verbruikt 72% minder stroom ten opzichte van een volledig elektrische boiler.

IFTTT

IFTTT is een afkorting voor If This Then That, oftewel ‘Als Dit, Dan Dat’. Deze app kan je zodanig instellen dat een bepaalde handeling een andere actie tot gevolg heeft. Bijvoorbeeld ‘Als ik mijn Philips HUE smart lampen aanzet, dan moet de thermostaat op 20 graden’. Op deze manier koppel je smart home apparaten en automatiseer je woningen.