Caleffi lanceert terugstroombeveiliger die horizontaal én verticaal goed functioneert

Voor heel wat huishoudelijke, industriële, commerciële en agrarische toepassingen is voor de beveiliging van het waterleidingnet volgens EN1717 een BA terugstroombeveiliger verplicht. Vaak wordt dit echter over het hoofd gezien, of bewust genegeerd wegens te omslachtig. Dat laatste zien we vooral bij tijdelijke installaties. Met de nieuwe Serie 580 brengt Caleffi daar verandering in. De terugstroombeveiliger is horizontaal en verticaal inzetbaar en is makkelijk te installeren en te onderhouden. Bij correct gebruik blijft het drukverlies tevens laag.

 

De Serie 580 is inzetbaar in verschillende configuraties. De klassieke BA-terugstroombeveiligers zijn vrij omvangrijke toestellen die horizontaal geplaatst in installaties zeer goed werken. Maar in bepaalde gevallen is het nodig dat hij verticaal geplaatst wordt. De ontlastklep, die net instaat voor de beveiliging, werkt dan vaak niet meer correct. Deze nieuwe terugstroombeveiliger van het type BA kan, en dat is uniek, in lijn worden geplaatst voor een horizontale én voor een verticale leiding. Eén toestel voor diverse situaties dus.

 

Met of zonder dubbeldienstkraan
Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo is hij voorzien van een ¾-aansluiting zodat je hem makkelijk op een dubbeldienstkraan kan aansluiten. Er is een versie met een geïntegreerde Gardenakoppeling om zo verder aan te sluiten op de tijdelijke toepassingen. Tot slot is er ook een versie waarop rechtstreeks een geïntegreerde afsluiter bij de inlaat is voorzien.

 

Makkelijk inzetbaar in tijdelijke installaties
De Serie 580 is geschikt voor gebruik in een permanente installatie. Maar door zijn ontwerp is hij ook makkelijk te integreren in een tijdelijke installatie. Denk bijvoorbeeld aan mixinstallaties op bouwwerven, hogedrukreinigers, vernevelingsinstallaties in tuinen, enzovoort. Om wettelijk in orde te zijn, moet daar een BA-terugstroombeveiliging geplaatst zijn. In de praktijk wordt dat echter vaak over het hoofd gezien wegens te omslachtig. Om te kunnen controleren of het toestel werkt, heb je namelijk een afsluitkraan nodig, een filter, de BA-terugstroombeveiliger en daarna opnieuw een kraan. Caleffi integreerde daarom de filter meteen in de BA-terugstroombeveiliger. De plaatsing wordt zo een stuk eenvoudiger.

 

Eenvoudig onderhoud door uitneembaar patroon 
Ook de BA-terugstroombeveiliger onderhouden, kost voortaan minder moeite. Bij de oude versie kon je elke klepje afzonderlijk vervangen bij kalkaanslag, vuil of een defect. Maar, dat was een omslachtige ingreep. Bij deze nieuwe versie zijn het membraan, de bovenstroomse keerklep, de spuiklep en het complete activeringssysteem in één component geïntegreerd. Voor onderhoudswerkzaamheden kan het patroon dus eenvoudig van het lichaam worden verwijderd, zonder het gebruik van extra dichtingselementen. Ook de filter is makkelijk toegankelijk om hem te reinigen.
De benedenstroomse keerklep bevindt zich voor de uitgangsaansluiting en is vastgezet met een speciale borgmoer. Voor het onderhoud hoeven alleen de benedenstroomse wartel en de borgmoer worden verwijderd.

 

Toepassingen
De terugstroombeveiliger Type BA wordt in België gebruikt voor het vullen van CV-installaties (met additieven), het vullen van zonneboilersystemen (met additieven CAT 4), hogedrukreinigers (met additieven CAT 4), doseertoestellen voor het ontsmetten van sanitaire ruimtes en ondergrondse tuinbesproeiing.  Daarnaast zijn er ook toepassingen met waterontharders, autowasinstallaties, biertapinstallaties, melkrobots, dialyse-apparatuur en behandelstoelen voor tandartsen.

 

Technische specificaties

Serie 5800, multifunctionele terugstroombeveiliger, type BA
Serie 5801, multifunctionele terugstroombeveiliger, type BA met slangaansluiting
Serie 5802, multifunctionele terugstroombeveiliger, type BA met slangaansluiting en afsluitkraan

 

Lichaam: DN15 – DN 20
Pmax.: 10 bar
T°max.: 65°C

 

Meer info