Bufferen

ALLE WARMTEBRONNEN AAN ELKAAR

Het grootste probleem van hernieuwbare energie is dat het moment van opwekking niet overeenkomt met het moment van gebruik. Zonne-energie wordt overdag opgewekt, terwijl ‘s ochtends en ‘s avonds hiernaar de meeste vraag is. Op de VSK zagen we een energiebuffervat dat verschillende warmtebronnen bij elkaar brengt. De warmte wordt als energie opgeslagen en naar de verwarmings- en drinkwaterinstallatie in de woning overgedragen als hieraan behoefte is.

Oventrop produceert zelf geen warmte-opwekkers (cv-ketels, warmtepompen etc.) of afgifteproducten (radiatoren, stralingsplafonds, etc.) maar wel alle overige producten voor een verwarmings-, koel- of drinkwaterinstallatie. Het Regucor energiebuffervat met regeling dat deze fabrikant op de beurs liet zien is daarvan een voorbeeld van.

Eén totaaloplossing

Dit energiebuffervat voegt diverse van haar producten samen tot één totaaloplossing voor de problemen die ontstaan als er in een woning meerdere energiebronnen aanwezig zijn, zoals een cv-ketel, warmtepomp, zonne-energiesysteem en pelletkachel. Met dit product komt alles voor verwarming en warm-drinkwater samen. In één woning kunnen meer dan tien verschillende warmtebronnen worden gekoppeld of een laagtemperatuur-installatie voor vloerverwarming en een hoogtemperatuur-installatie voor de radiatoren worden gerealiseerd. Oventrop levert ook de inregelappendages en ondersteuning voor de inregeling van de verwarming- en drinkwaterinstallatie.

Voorbeeld opstelling

Een voorbeeld van een dergelijke opstelling ziet er als volgt uit: een buffervat slaat energie op in de vorm van warm water, een pompgroep staat in verbinding met de zonnecollectoren, en een regeling met elektro-elementen zorgt voor het laagsgewijs opwarmen van het water met niet gebruikte energie van de PV-panelen. Daarbij komt een warmwater-unit die via een platenwisselaar warm tapwater produceert tot een capaciteit van 20 l/m. Voor de verwarming van de woning zorgen één of twee op het buffervat gemonteerde pompgroepen, zodat de installatie op hoog- en/of laagtemperatuur kan worden aangestuurd. Desgewenst kan de installatie ook in twee delen worden opgesplitst. Een uitgebreide, vrij programmeerbare regeling stuurt het geheel aan op de wensen van de eindgebruiker, variërend van maximaal energiebesparing tot maximaal comfort. Naast de aansturing van alle Oventrop componenten stuurt deze regeling ook alle warmtebronnen aan. 

Marktvraag

Dennis van den Pol, sales manager van Oventrop Nederland: “Mijn eerste gedachte bij dit product was ‘wat moet ik met zo’n grote installatie in Nederland, waar de gemiddelde cv-ketel in een keukenkastje moet passen’. Maar we worden overstelpt met vragen over ons energiebuffervat. De markt voor hiervoor is groter dan ik had gedacht. Voor o.a. boerderijen, grote vrijstaande woningen en bedrijfspandwoningen blijkt het een heel interessant product te zijn.”