Bovenkarspel 20 jaar na dato

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat in Bovenkarspel de grootste legionella-uitbraak ter wereld plaatsvond in ons kleine ‘Vaasjesland’. Er is veel gebeurd sinds die tijd en gelukkig gaan er nu veel zaken beter dan voor de uitbraak. Maar nog niet alles gaat goed en daar kunnen wij met z’n allen iets aan doen. Schroom bijvoorbeeld niet om contact met mij op te nemen als u ergens tegenaan loopt. Ik kan dit in het LOPL ( Landelijk Overlegorgaan Preventie Legionella) aankaarten. Dat is het orgaan waar alles wat met Legionella te maken heeft wordt besproken.
Zo analyseerden wij onlangs de uitzending van Zembla over Legionella. Enkele maanden geleden nam de redactie van dit tv-programma contact met mij op n.a.v. mijn stelling dat er 750 legionelladoden per jaar vallen in Nederland. Zembla heeft veel zaken kritisch tegen het licht gehouden, zoals het leed van de slachtoffers. Hun leven en dat van hun naasten staat werkelijk op zijn kop. U kunt dit leed mede helpen voorkomen. Bedenk overigens wel dat als er iets fout gaat, u hiervoor verantwoordelijk bent. U valt namelijk onder het straf- en privaatrecht.
Heleen de Man gaf in het LOPL een presentatie. Zij is gepromoveerd op onderzoek naar risico’s om ziektes op te lopen bij fonteinen en bij plassen op straat, mede veroorzaakt door het overlopen van gemengde rioolsystemen. Zij trof veel soorten bacteriën aan. Door opspattend water van onder andere auto’s wordt ca. 44% van de kinderen ziek (ook kans op Legionella). Dat zal nog gekker worden met de klimaatverandering. Eén van de oorzaken is dat rioleringstelsels vaak niet gescheiden zijn aangelegd. Aan u de schone taak om crossconnecties te voorkomen.

Leo Bikker
BAC (Bikker Advies & Consultancy)
mbikker@chello.nl