Blijf bij je leest

Veel zaken zijn onbegrijpelijk. Nu weer een GGD-er in Drenthe die olie op het vuur gooit en stelt dat legionellapreventie niet nodig is. Dit soort berichtgeving stoort mij.
Zo schreef ik al eerder over drie ‘positief bevonden’ sporthallen in Emmen, waar dus Legionella werd aangetroffen. Ik heb de term positief altijd vreemd gevonden en spreek liever over besmet. Maar goed, dat terzijde. Men constateerde hier een besmetting, ging reinigen en nam direct een herhalingsmonster. Maar nergens hoor of lees ik dat men is nagegaan wat nu de oorzaak was. Nee hoor, onbezonnen snelle acties en niet nadenken.
Zo hoorde ik onlangs dat er op een locatie waar monsters genomen zouden worden, men de avond en nacht ervoor de installatie langdurig liet spoelen. Waar zijn we dan mee bezig? Dit was een prioritaire installatie! Voer inspecties en monsternames onaangekondigd uit.
Ooit ben ik eens gehoord als getuige deskundige in een zaak over een sauna. Twee dagen lang werd ik uitgehoord op een politiebureau. Ik moest verschillende verklaringen ondertekenen. Er gaat dan best veel door je heen. Wat als ik fouten maak of iets niet goed verwoord? Dat kan vergaande gevolgen hebben.
Op kerstdag mocht ik mij op het gemeentehuis melden. De spanning liep hoog op. Moet de sauna wel of niet dicht? Wat zou ik adviseren. Ik liet mij niet tot een uitspraak verleiden. Schoenmaker blijf bij je leest, dacht ik. Over technische zaken wil ik best ferme uitspraken doen, maar ik moet niet over mijn vakgebied heen willen regeren.
En dat wil ik ook graag aan die GGD-arts in Drenthe meegeven. Of aan het RIVM, dat zijn pijlen beter kan richten op gezondheidszaken zoals Q-koorts, Zika en tijgermuggen, maar niet op het beleid voor legionellapreventie. Want dat is pas vragen om problemen.

Leo Bikker
BAC (Bikker Advies & Consultancy)
mbikker@chello.nl

Geef een reactie