Afdoppen
DE HERBRUIKBARE EINDDOP
Uitdagingen leiden vaak tot innovaties. Zo ook met de herbruikbare einddop. Richt Loorbach en René de Weerd bedachten dit nieuwe concept om eenvoudiger te kunnen afdoppen. De Roteal is inmiddels een groot succes.
Loorbach had een bedrijf in engineering en 3D-printing en De Weerd had een eigen installatiebedrijf. “René verspilde tijdens renovatiewerkzaamheden veel knelkoppelingen bij het tijdelijk afdoppen van leidingen. Ook kostte het veel tijd en materiaal om de leiding af te zagen onder de ring van de tijdelijke knelkoppeling”, vertelt Loorbach.
Samenstelling
Toen ze hierover spraken, rolde er uiteindelijk een concept uit dat doorontwikkeld werd tot de Roteal. Deze herbruikbare einddop heeft een binnendeel van TPE-kunststof en een buitenmantel van nylon dat met glasvezel is versterkt. De herbruikbare einddop is verkrijgbaar in verschillende formaten, zoals 12-15 mm voor koudwaterleidingen, 22 mm voor cv-leidingen en 16 mm voor kunststof waterleidingen en (mogelijke) waterstofleidingen in de nieuwbouw.
Montage
De einddop past op ieder merk leiding, mits de diameter gelijk is aan de maat van de dop, wat het werk er ook een stuk makkelijker op maakt. Loorbach: “De montage is eenvoudig. Eerst maak je de leiding vetvrij met schuurpapier. Vervolgens druk het binnenstuk van de dop erop. Je draait de mantel naar rechts tot de eindaanslag en klaar.”
Hergebruik
Bij correcte montage kan de dop een druk aan van 10 bar. De bedoeling is om de einddop tijdelijk te laten zitten, bijvoorbeeld een dag en dan te hergebruiken bij andere projecten. “Maar de dop langer laten zitten, is ook geen probleem. Enige punt is dan wel dat het rubber binnenin een dag de tijd nodig heeft om weer zijn oorspronkelijke vorm te krijgen. De Roteal kan tot wel 10 keer worden hergebruikt. Op den duur slijten de nokjes weg en is hij niet meer bruikbaar. De dop draait dan door.
Beprijzing
Hamvraag is natuurlijk wat zo’n herbruikbare einddop kost. “Vergeleken met standaardoplossingen ben je iets duurder uit, maar door het hergebruik verdien je het geld snel terug en bespaar je veel tijd.” Bovendien heeft een monteur geen extra, vaak prijzig gereedschap nodig om montagehandelingen te kunnen plegen, zegt Loorbach.
Doorontwikkeling
De Roteal is nog niet uitontwikkeld. Er liggen al plannen op tafel om ook voor dikwandige – lees half en driekwart duims – leidingen varianten te ontwikkelen. Wanneer die op de markt komen is nog onduidelijk. De huidige serie einddoppen is sinds een jaar verkrijgbaar, de Roteal ligt onder andere in de schappen van Wasco.
Belangstelling
Er is vanuit alle hoeken belangstelling, zegt Loorbach. “In eerste instantie kochten vooral installateurs, die actief waren in de nieuwbouw en renovatie onze einddoppen. Daar komen de laatste tijd steeds meer klus- en bouwbedrijven bij. Dat laatste klinkt misschien vreemd, maar is logisch te verklaren. Met de Roteal kunnen ze namelijk zelf ook eenvoudig het werk doen en hoeven ze er niet meer apart een installateur voor in te schakelen.”
Conventionele methodes
“Knelfittingen (knelkoppelingen) zijn meestal gemaakt van messing. Wil je (kunststof) waterleidingen afdoppen, dan heb je voor elk type leiding en voor elk merk weer een andere dop en ander gereedschap nodig. Het grootste nadeel van een kneldop is dat je twee van de drie delen van een knelfitting maar één keer gebruikt. Je gooit daardoor veel materiaal weg. Dat is zonde. Bovendien ben je wel even aan het draaien voordat een knelfitting goed vastzit. Dat kost tijd. Persfittingen (perskoppelingen) bevestig je met behulp van een perstang. Deze is zwaar en duur. Ieder merk heeft zijn eigen persfittingen en daar heb je elke keer ook weer ander gereedschap voor nodig. Zo kom je op één dag met een beetje pech bij elke klant een ander merk tegen, waardoor je al die gereedschappen en fittingen de hele dag met je meesjouwt. Bovendien kun je een persfitting maar één keer gebruiken,” aldus Loorbach.