Trots op kampioenen
WORLDSKILLS LYON DEELNEMERS BIJ MINISTER
Donderdag 3 oktober ontving minister Bruin Nederlandse deelnemers van WorldSkills Lyon 2024 op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. De 25 studenten van Team Netherlands hebben in Lyon gestreden en kunnen zich met de wereldtop meten. De Olympische Spelen van het vakmanschap.
Sven Asijee was erbij. Hij is sinds juni van dit jaar bestuurslid van Skills Netherlands en richt zich op de betrokkenheid van bedrijven bij deze kampioenschappen. Maar ook als directeur van Wij Techniek voelt hij zich zeer betrokken. “Vakmanschap en ontwikkeling, de kernwaarden van de toekomst. We hebben vakmensen nodig die nu en morgen oplossingen kunnen bieden. Deze wedstrijden geven aan dat we echt aan top kunnen en willen staan.”
Mooie resultaten
WorldSkills Lyon 2024 vond plaats van 10 t/m 15 september. Op dit ‘WK voor beroepen’ namen 25 Nederlandse toptalenten deel in 23 verschillende vakwedstrijden. Ook in de techniek Van de bijna 70 landen en regio’s uit de hele wereld heeft Nederland op basis van de gemiddelde puntenscore van het gehele team, een 17e positie behaald. Maar liefst 12 van hen hebben bovendien een Medallion for Excellence ontvangen. Dit is een onderscheiding voor studenten met een score die volgens de WorldSkills gestelde eisen excellent is. “Wat het mooie was om te zien, is dat dit echt een team was. Men gunde elkaar alles; men was blij voor de ander. En het enthousiasme en de spanning... Familieleden, werkgevers, begeleiders; iedereen is betrokken. De emotie en de opluchting na afloop van de laatste wedstrijd was mooi om te zien.”
Persoonlijke ontwikkeling
Meedoen is winnen. Dat is het standpunt van Asijee. “De groei die zij doormaken van de voorrondes voor de nationale finale tot het WK is enorm. En dat is misschien nog wel waardevoller dan de behaalde plaats in het klassement. Het geeft zelfvertrouwen, netwerk en opent een wereld aan mogelijkheden. Je leert met spanning omgaan, improviseren en in jezelf geloven.” Hij volgde vele kandidaten in hun weg naar Lyon. “Ik bezocht de voorrondes. Dat heb ik altijd gedaan, ook toen ik nog geen bestuurslid was. Het is zo bijzonder te zien hoe die weg eruitziet. Trots, bewondering en passie. Dat zijn wel de woorden die daarbij horen.”
Meerwaarde bedrijven
Bedrijven die meewerken aan deze wedstrijden door de jonge vakmensen de mogelijkheid te geven mee te doen of hun expertise delen zien ook de meerwaarde van WorldSkills. Door jonge mensen op te leiden en te stimuleren om deel te nemen aan vakwedstrijden, investeren ze in de toekomst van hun bedrijf en hun sector. De exposure die bedrijven krijgen tijdens deze evenementen kan bovendien bijdragen aan hun imago en aan hun positie als aantrekkelijk werkgever. Asijee: “Je hebt de ambassadeur van het vak en je bedrijf direct in huis. Het kan niet beter. Maar ook voor bedrijven die niet een jonge medewerker hebben. Jonge toeschouwers die de wedstrijden bijwonen, kunnen we inspireren door de prestaties van hun leeftijdsgenoten. Dit helpt om positieve beelden over het vakmanschap en jongeren te laten zien dat een loopbaan beginnend met een MBO opleiding niet alleen uitdagend, maar ook lonend kan zijn.”
Gelijke kansen
Het lijkt wellicht een modewoord inclusiviteit. Maar dat is het niet. Iedereen is nodig. Vakmensen maken het verschil. Deze evenementen spelen een belangrijke rol in het promoten van gelijkheid en diversiteit in het vak. WorldSkills biedt een platform aan jongeren van verschillende achtergronden en culturen om samen te komen en te strijden op basis van hun vaardigheden. Het toont aan dat iedereen, ongeacht hun achtergrond, de kans heeft om succesvol te zijn in een vak.
Week van het vakmanschap
Genoeg reden om te blijven werken voor meer bekendheid. In tijden van technologische vooruitgang en economische onzekerheid blijft er behoefte aan vakmensen die met hun handen en hun hoofd complexe problemen kunnen oplossen. Evenementen als Skills the Finals en WorldSkills tonen aan dat vakmanschap essentieel is voor de toekomst. Daarom is het initiatief ontstaan de nationale kampioenschappen (Skills the Finals 2025) te benutten voor het uitroepen van de Week van het vakmanschap. In de week van de finale (20 en 21 maart) zal uitgebreid aandacht worden gevraagd voor de vakmensen. “Hoe het er uit ziet, dat moeten we gaan invullen. Maar we willen evenementen in het land opzetten, bedrijven de deuren laten openen, en zorgen dat we met elkaar zien dat deze kampioenen van grote waarde zijn voor onze samenleving.” Is dat nodig? Het volmondige antwoord van Asijee is: ja! “Ondanks het toenemende belang van vakmensen, is er nog steeds een tekort aan goed opgeleide professionals. Veel jongeren kiezen nog steeds voor theoretische opleidingen, terwijl er juist een groeiende vraag is naar technisch en praktisch opgeleid personeel.”
Meer dan een wedstrijd
Skillsmasters en WorldSkills zijn dus meer dan alleen wedstrijden; ze zijn een ode aan vakmanschap en een viering van talent. Ze benadrukken het belang van vakmensen in de moderne samenleving en bieden een platform voor jonge mensen om hun vaardigheden te tonen en zichzelf te ontwikkelen en daarmee anderen te inspireren. “En dat is precies de reden waarom ik me de komende jaren hiervoor ga inzetten.”
Op weg naar de wereldtop
Skills Finals is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland waar jonge vakmensen hun vaardigheden meten in diverse beroepen. Het doel van deze nationale competitie is om talentvolle jongeren in verschillende beroepsrichtingen te stimuleren en hen te motiveren om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Deze wedstrijden vormen tevens een opstapje naar de Euroskills en de WorldSkills, een internationaal evenement dat de beste jonge vakmensen uit de hele wereld samenbrengt. Ook jouw jonge vakmensen kunnen meedoen. Ga naar www.worldskillsnetherlands.nl voor meer informatie.