Slim
VENTILATIE INTEGREREN IN DE VERLICHTING
Airspot is geen onbekende in de installatiewereld. Mede-eigenaar Cornel van den Thillart wist 10 jaar geleden al handig in te springen op een ergernis van architecten en andere bouwpartijen. “Ze stoorden zich aan de aanblik van plafondventielen. In samenwerking met TNO is toen de Airspot ontwikkeld.” Het standaard gamma bestaat uit 8 modellen, maar uiteraard is het ook mogelijk om de Airspot te personaliseren.
Opbouw
Heel kort door de bocht is de Airspot een element dat de ventilatie met een verlichtingspunt combineert. De Airspot beschikt over een instortbox die compatible is met alle luchtkanalen en elektra voorzieningen. Voordat de vloer of het plafond wordt gestort, plaats je de instort box op de plek waar de spot zal komen. De zijkanten worden vervolgens afgewerkt met stucwerk. “Op deze manier oogt het plafond aantrekkelijker, omdat het mooi en strak kan worden afgewerkt zonder beeldverstorende elementen.”
Luchtzijdig
Zowel de toevoer als afvoer van lucht vindt plaats via de armaturen. De lucht wordt recht naar beneden ingeblazen met een lage snelheid. Op die manier waaiert de lucht snel uit, zodat er een goede luchtverdeling plaatsvindt. Per armatuur wordt er ieder uur ongeveer 23 – 37 m3 aan verse lucht de ruimte ingebracht. Een afvoerpunt verwerkt ongeveer 30 m3 aan gebruikte lucht per uur. Voor het totale installatieconcept zijn meer retour- dan toevoerpunten nodig. Bij iedere spot is zowel de toevoer als retour in te regelen.
Licht
Wat betreft het verlichtingsarmatuur, kan de installateur alle kanten op. Van LED tot conventionele verlichting. Ook is het mogelijk om het systeem te bedienen via domotica.
Installeren
Airspots zijn zowel in de nieuwbouw als bestaande bouw te vinden. De spots kunnen trimless of met een frame uitgevoerd worden. In de nieuwbouw kiest men er meestal voor om de spots in de vloer in te storten. Gaat het daarentegen om een verbouwing, dan kunnen de pots in een verlaagd plafond worden weggewerkt. Om een airspot te installeren heeft de installateur ongeveer 30 minuten tot 1,5 uur nodig. Aangezien de armaturen van RVS zijn en de lucht niet met een coanda-effect wordt ingeblazen – dus geen plafondvervuiling oplevert - zijn de Airspots onderhoudsarm.
Doorontwikkeling
Hoewel de Airspot al enige jaren verkrijgbaar is, wordt het product nog volop doorontwikkeld. Bijvoorbeeld op het gebied van domoticafunctionaliteiten. Daarnaast is er nu ook een ronde variant van aluminium verkrijgbaar.
Trendgevoelig
Het Brabantse Airspot heeft de wind mee. Consumenten trekken tegenwoordig makkelijker de portemonnee voor een aantrekkelijk interieur. Ook weten de verschilende partijen in de bouwkolom steeds makkelijker de leverancier te vinden. Tot slot neemt de populariteit van balansventilatie sterk toe, zeker in de nieuwbouw. Met een geintegreerde toe- en afvoer kan de Airspot eenvoudig gekoppeld worden aan systeem D. “Al met al kunnen we jaarlijks rekenen op een groei van 20 tot 25 %”, vertelt Van den Thillart trots.
Integratie
Hij verwacht dat die groei de komende jaren zal continueren. “De aandacht voor een esthetisch aantrekkelijk interieur is blijvend. Bovendien zien we over de gehele linie meer geintegreerde oplossingen verschijnen in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan concepten waarin warmtepompen en WTW-systemen zijn opgenomen. Een en ander vereist wel een nauwe samenwerking tussen E en W. Zo moet de W-installateur de Airspot aansluiten op luchtkanalen en het systeem luchtzijdig inregelen, terwijl de E-installateur de lichtregeling voor zijn rekening neemt.”
Verbergen
Hanne Dewaele van Prado signaleert dezelfde trend. Het geesteskind van Thibault Renson – jawel, familie van .... - biedt sinds 5 jaar een totaalconcept aan, onder de naam light + ventilation. “We zien een duidelijke toename in de vraag naar geïntegreerde oplossingen. Architecten en installateurs zijn steeds meer op zoek naar producten die techniek op een subtiele manier verbergen, zonder afbreuk te doen aan prestaties. De trend naar minimalisme en hoogwaardige afwerkingen speelt hierbij een grote rol.”
Groei
Ook Prado is stormachtig gegroeid. Het bedrijf opereert internationaal en telt meer dan 50 medewerkers. “Ons hoofdkantoor bevindt zich in Veurne, sinds 2021 komen we tot bij de architect met een mobiele showroom en een klein jaar geleden is een showroom geopend in Antwerpen met als naam ‘The Chapel’, als inspiratiehub en extra kantoorruimte.”
Concept
“Technologie moet functioneel zijn, maar ook naadloos integreren in het interieur. Verlichting en ventilatie zijn twee essentiële componenten van een gezond binnenklimaat, maar traditionele systemen zorgen vaak voor een visuele verstoring aan het plafond. Door in onze verlichtingsarmaturen een regelbaar ventilatieventiel te ‘verstoppen’ creëerden we zelf een oplossing. Het gamma van Prado bestaat uit een compleet aanbod van high-end verlichtingsarmaturen met geïmplementeerd afvoerventiel. ” Eventueel kan er een bewegingssensor worden geintegreerd in het systeem voor aanwezigheidsdetectie.
Afwerking
Het systeem is gemaakt van nauwkeurig gefreesd, geanodiseerd aluminium. Op projectbasis biedt Prado armaturen in exclusieve afwerkingen op puur messing in vijf tinten: brushed nickel, light bronze, dark bronze, canon de fusil light and canon de fusil dark.”
Installatie
Door het modulaire opbouw-ontwerp kan het naadloos worden geïntegreerd in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. De montage gebeurt zoals bij een standaard verlichtingsarmatuur en kan door een installateur in korte tijd worden uitgevoerd.”
Aansluiten
“Het systeem moet aangesloten worden op een ventilatiekanaal van diameter 125 (standaard in BE). Mocht het ventilatiekanaal een andere diameter hebben, dan bestaan er heel wat adapters die dit probleem kunnen verhelpen.”
C en D
“Light + ventilation is compatibel met elk type ventilatiesysteem, zowel balansventilatie als natuurlijke ventilatie. Het systeem kan zowel voor luchttoevoer als -afvoer worden gebruikt, afhankelijk van de configuratie van het ventilatiesysteem. Het ventiel is instelbaar in 32 standen, wat het goed mogelijk maakt om het debiet te regelen. Zo is ook de luchtworp instelbaar, waardoor de luchtverdeling in de ruimte geoptimaliseerd kan worden. Dit draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat zonder tocht of hinderlijke luchtstromen. Door strategische plaatsing en instelbare uitblaaspatronen kan de lucht efficiënt en comfortabel in de ruimte worden verdeeld.”
Onderhoud
“Het systeem is onderhoudsvriendelijk. De geïntegreerde ventilatieopeningen kunnen eenvoudig worden gereinigd zonder dat demontage nodig is. Dankzij de hoogwaardige materialen en afwerkingen behoudt het zijn esthetische en functionele eigenschappen op lange termijn.”
Installateur
E en W groeien naar elkaar toe, dat vertaalt zich niet alleen in een toename van het aantal totaalinstallateurs, maar ook in een forse groei van geintegreerde oplossingen. Hoewel fabrikanten volop inzetten op de ontwikkeling van Plug & Play systemen, blijft een goede basiskennis van beide disciplines noodzakelijk. Niet alleen vanwege de veiligheid en het comfort, maar ook met het oog op de klanttevredenheid. Want, zoals een installateur ooit zei tegen IZ: “Het is beter om in één keer goed te installeren, dan tig keer te moeten terugkeren.”

Delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram