Sanitaire technieken

Van VR-bril tot kant-en-klare units

De bouw- en installatiebranche staan te springen om vers bloed. Dus ook het vakgebied ‘Sanitaire Technieken’. Nu de instroom achterblijft, proberen fabrikanten de installateur een handje te helpen. Met VR, prefab-oplossingen en uitgebreide begeleiding. Alles draait kortom om installatiegemak. En, uiteraard, duurzaamheid.

‘Ruim 55.000 mensen nodig de komende vier jaar’, kopte het Economisch Instituut voor de Bouwsector begin dit jaar. De bouw- en installatiebranche weten van gekkigheid niet meer hoe ze aan nieuwe mensen moeten komen. Fabrikant Geberit en Sphinx zijn daarom de campagne ‘Slim bekeken’ begonnen. Evenals andere sanitairfabrikanten reiken ze de installateur de helpende hand door oplossingen en werkmethodes te bedenken, waarmee de installateur tijd kan besparen.

Virtual Reality

Op de stand van Geberit en Sphinx gaf VSoft een demonstratie over werken met een VR-bril. De klant kan in een showroom al virtueel zijn badkamer inrichten. De showroom zet vervolgens een kant-en-klaar ontwerp in de cloud, dat via een app toegankelijk is. De installateur voert ter plekke het ontwerp uit en klaar is Kees.

Prefab

Geberit toonde ook andere handige oplossingen. Zoals het Geberit GIS installatiesysteem. Met het draagsysteem, installatie elementen en systeembeplating heeft de installateur in een paar stappen complete sanitairwanden, tot en met het betegelbare oppervlak aan toe. Het Geberit GIS-aanbod omvat onder andere elementen voor wandhangende wc’s, wandkranen, douches met wandafvoer, urinoir en bidet, alsmede montageplaten voor de bevestiging van grepen en armsteunen in barrièrevrije badkamer. Rehau liet in hetzelfde segment haar Rehau sanitair box (RSB) zien. De voorgemonteerde box bevat alle koppelingen en heeft voorgeïsoleerde leidingen om condensvorming in de gipsplaat te voorkomen. Op de sanitair box zijn onder andere wastafels en douchesystemen aan te sluiten.

Smartboiler

We brachten hem al eerder voor het voetlicht in IZ: de Smartboiler van Itho Daalderop. Het zelflerende systeem dat naar behoefte kan opwarmen, was nu ook op de VSK te zien. Met de Smart Boiler speelt de fabrikant ook in op een andere trend: duurzaamheid. Aangezien het systeem stilstandsverliezen tegengaat, kan de energiebesparing op jaarbasis oplopen tot zo’n 10-12%, afhankelijk van het type Smartboiler. Ook hier viel weer op hoeveel nadruk werd gelegd op installatiegemak. De boilers zijn eenvoudig te installeren, omdat een elektrische boiler geen gasaanvoer, luchtaanvoer en rookgasafvoer nodig heeft, aldus de fabrikant. De universele boilerbeugel maakt het mogelijk alle 50, 80 en 120 liter boilers in een handomdraai te vervangen – ongeacht het merk – zonder dat er nieuwe gaten geboord hoeven te worden.

Customizen

Een andere trend, die nauw verband houdt met installatiegemak, is ‘customizing’. De klant krijgt steeds meer keuzevrijheid om zijn eigen woonomgeving, inclusief sanitaire systemen, vorm te geven. Zo toonde Aquaberg ronde vloerputten met een diameter van 150 mm voor gietvloeren. Een waardevolle aanvulling op het bestaande assortiment in sanitairland dat immers voornamelijk bestaat uit vloerputten met vierkante opzetstukken. De ronde variant van Aquaberg is van rvs en heeft sleufgaten van 8 mm, waardoor een snelle en goede afvoer van afvalwater is verzekerd.

Sensoring

Sensoren; in sanitairland worden ze inmiddels veelvuldig toegepast. Om data door te geven, storingen te melden, voor aanwezigheidsdetectie, maar ook om spoelingen te laten plaatsvinden. De nieuwe elektronische urinoirspoeler Tempomatic 4 van Delabie houdt rekening met de gebruiksfrequentie, zodat elke vorm van verspilling vermeden wordt. Twee spoelingen zijn geprogrammeerd (kort en lang). Bij een toestroom van gebruikers wordt alleen de korte spoeling geactiveerd. Wanneer de rij met gebruikers klaar is, worden het urinoir en de hevel integraal gespoeld. De spoeling treedt automatisch in werking na het vertrek van elke gebruiker. De periodieke spoeling voorkomt bacteriegroei en droogtrekken van de sifon. De inbouwdoos kan op verschillende manieren geïnstalleerd worden. De inbouwdiepte is regelbaar tot 120 mm.

Douche-wtw

Ook erg handig om aan die strenge EPC-eisen en binnenkort de BENG-regels te voldoen, zijn douche wtw’s. Deze warmtewisselaars benutten de restwarmte van warm douchewater, waarmee koud aanvoerwater wordt verwarmd zodat de douchemengkraan minder heet water gebruikt. Om de hoogste besparing te behalen is een goede instroom van warm douchewater in de wisselaar essentieel. Standaard woorden daar een pvc T-stuk en een 45-graden pvc-bocht voor gebruikt. De stand van deze combinatie kan echter een (nadelige) invloed hebben op het rendement. Technea liet een speciaal cyclone-opzetstuk zien van Q-Blue dat in alle standen is te draaien, zonder dat het rendement wordt beïnvloed. Erg handig.

Douche-wc

We zagen hem al op de ISH en nu weer op de VSK: de douche-wc. Het lijkt erop dat de consument en installateurs het product nog niet massaal omarmen. Volgens Eric van der Blom, expert Sanitaire Technieken bij Uneto-VNI en VSK-bezoeker, zal de douche-wc eerst zijn waarde moeten bewijzen in de zorgsector en levensloopbestendige woonprojecten, voordat de consument echt overstag zal gaan. Hij vermoedt bovendien dat de prijs nu nog een beletsel is om eentje aan te schaffen.

Terugblik

Terugkijkend met Van der Blom (zie ook kadertekst) kunnen we wel zeggen dat het aantal noviteiten tegenviel. Van der Blom: “Ik zag vooral bestaande oplossingen met extra functionaliteiten, doorontwikkelingen dus. Maar al met al gaf de VSK wel een goed overzicht wat er op dit moment leeft in sanitairland.” 

De bottleneck

Eric van der Blom is een expert op het gebied van Sanitaire Technieken. In het dagelijks leven werkt hij bij Uneto-VNI. Van der Blom bezocht ook de VSK en gaf zijn ogen goed de kost. Hij miste de grote sanitairfabrikanten, zoals Grohe en Hansgrohe. “Ik krijg het idee dat ze steeds meer via eigen evenementen en bijeenkomsten hun klantrelaties onderhouden.” Daarnaast viel het Van der Blom op “hoeveel belangstelling er was voor warmtepompen. Helaas lijkt die geen gelijke tred te houden met de aandacht voor warmtapwateroplossingen. We moeten nog de horde nemen om voor alle bewoners voldoende flow en de juiste temperatuur te realiseren, ook op momenten dat we allemaal een douche nemen. Hoe breng je bijvoorbeeld in de bestaande bouw een 200 l boilervat naar boven en waar plaats je die zonder nadelige effecten? Wat betreft legionellapreventie viel het me op dat systemen steeds meer gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden. Een goede ontwikkeling.” Over het algemeen zag de expert Sanitaire Technieken weinig noviteiten. “Twee zijn me sterk bijgebleven. Allereerst de lucht/water warmtepomp van Nathan die warmtapwater met een temperatuur van 70 graden levert en een geluidsarme ventilator heeft. Daarnaast zag ik een waterontharder van BTW met B-Siphon en veilige aansluiting op de riolering.” Was de beurs al met al een bezoek waard? “Jazeker”, aldus Van der Blom. Het viel hem op hoe gemotiveerd de bezoekers waren. “Je merkte dat ze heel doelgericht op zoek waren naar informatie.”