Oplossingen voor een overbelast elektriciteitsnetwerk

Waar we de afgelopen jaren een stijging van de verkoopcijfers van duurzame installaties zagen, dalen deze aantallen de laatste tijd sterk. Een van de belangrijkste oorzaken is het overvolle Nederlandse stroomnet, ook wel ‘netcongestie’ genoemd. Zo kunnen zonnepanelen op bedrijven/woningen in zonneweides niet aangesloten worden en moeten bestaande zonneweides en windparken op dagen van piekbelasting zelfs afgeschakeld worden, doordat het net overbelast is. Dit zorgt voor een negatief sentiment bij bedrijven en particulieren die zich afvragen of investering in duurzame technologie zal renderen. Om een toekomstbestendige, onafhankelijke energievoorziening te kunnen realiseren, moeten er naast oplossingen zoals de warmtepomp ook andere technologieën worden toegepast.
Een van de oplossingen is het gebruik van restwarmte. Nederland staat vol met koelinstallaties die warmte onttrekken aan de processen waarvoor ze zijn opgesteld. De restwarmte die hierbij vrijkomt kan worden gebruikt binnen het eigen gebouw, maar ook voor een lokaal warmtenet om nabij gelegen gebouwen/processen/woningen te verwarmen. Daarnaast kan je energie opslaan op momenten dat er een overvloed is, terwijl de afname stabiel of laag is. Als we deze energie op piekmomenten kunnen opslaan, dan helpt dit enorm om congestie te voorkomen en hoeven we geen duurzame opwekking af te schakelen. Een andere oplossing is de toepassing van waterstof. Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager die geproduceerd moet worden met elektriciteit. Waterstof kan dus als lange termijn opslagbron voor duurzaam opgewekte elektriciteit worden ingezet, waardoor deze optimaal wordt benut en netcongestie kan worden voorkomen.
NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, is een van de sectoren die een bijdrage levert aan de succesvolle uitrol van de energietransitie en het voorkomen van netcongestie. Alle technologieën, energiedragers en bronnen zijn nodig voor een toekomstbestendige, onafhankelijke, flexibele en betaalbare energievoorziening.

Coen van de Sande, directeur NVKL