NVKL op de VSK

KENNISPARTNER IN DE KOUDEMIDDELENTRANSITIE

NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, kijkt zeer positief terug op de VSK-beurs die van 6 t/m 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvond. Het NVKL Paviljoen was gepositioneerd in hal 10, waarbij de NVKL-stand centraal was geplaatst en de zestien deelnemende NVKL-leden er omheen stonden.

Een groot aantal bezoekers wist de weg te vinden naar het paviljoen, waardoor het vier dagen lang erg druk was voor alle standbemanning. Dit toont aan dat koeltechniek een sleuteltechniek is voor het behalen van maatschappelijke doelstellingen, zoals energiebesparing en de reductie van CO2-uitstoot.

Transitie
NVKL koos dit jaar voor de koudemiddelentransitie als hoofdthema van het activiteitenprogramma. Deze transitie is namelijk volop in beweging. Synthetische koudemiddelen worden vanuit de F-gassenverordening versneld teruggefaseerd, waardoor er steeds vaker wordt overgestapt op alternatieve koudemiddelen. Deze middelen hebben een veel lager Global Warming Potential (GWP), oftewel aardopwarmingsvermogen, maar geven wel kans op verstikking, vergiftiging, brand en explosiegevaar voor de directe omgeving. Certificering blijft verplicht voor het werken met F-gassen voor zowel de monteurs (persoonscertificering) als de bedrijven waarvoor de monteurs werken (bedrijfscertificering). Met de nieuwe verordening komt er echter ook een verplichte certificering voor het werken met alternatieven koudemiddelen, wat in de praktijk neerkomt op koolwaterstoffen (bijvoorbeeld R290 en R600a), CO2 en ammoniak. Hiervoor wordt nu nog aanvullende wetgeving ontwikkeld door de Europese Commissie.

F-gassenspreekuren
Dat dit thema speelt bij de bezoeker, bleek wel uit de opkomst tijdens de F-gassenspreekuren op het NVKL Paviljoen. Tijdens deze sessies, die dagelijks in de ochtend en middag werden gehouden, konden bezoekers in gesprek gaan met NVKL-experts en hun vragen individueel of in kleine groepjes stellen. Hierbij werden ze meegenomen in de veranderingen van deze verordening. De eerste versie van deze Europese wet, met als doel het zo klein mogelijk houden van klimaatverandering als gevolg van de F-gassenuitstoot, werd van kracht in 2010. Na een herziening in 2013-2014 is de wet nu opnieuw herzien. De nieuwe verordening is sinds 11 maart 2024 van kracht in alle EU-lidstaten. Voor de installateur veranderen er enkele concrete zaken nu de verordening officieel is ingegaan. Tijdens de F-gassenspreekuren werden bezoekers bijgepraat over waar je als bedrijf en monteur rekening mee moet houden, zoals lekcontroles, het bijvullen van installaties, certificering en productverboden.

NVKL Koeltrofee
Het absolute hoogtepunt van de beurs was de uitreiking van de NVKL Koeltrofee. Dit is de prijs voor de beste innovatie die NVKL tweejaarlijks uitreikt op de VSK-beurs. De trofee wordt sinds 1989 uitgereikt door NVKL, als blijk van erkenning en waardering voor de innovaties in de koudetechniek en klimaatbeheersing. Voor deze editie werden de tien inzendingen wederom beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit vooraanstaande personen uit de wetenschap en kennisinstellingen. De drie genomineerde inzendingen werden ontvangen door topscheidsrechter Bas Nijhuis, die de ruim 200 aanwezigen trakteerde op een boeiende maar ook ludieke presentatie over technologische ontwikkelingen in het betaald voetbal.

Kanshebbers
Het bedrijf ACR Klimaat deed een gooi naar de innovatieprijs met hun Triple Aqua warmtepomp. Dit is een warmtepomp voor grotere klimaattoepassingen die CO2 als koudemiddel gebruikt en een scroll-compressor bevat. Omdat er gebruik wordt gemaakt van deze scroll-compressor, is dit systeem een stuk minder complex dan andere huidige CO2-systemen. Hoewel propaan voor veel kleinere klimaatsystemen wordt gebruikt, is dat vanwege de brandbaarheid voor grotere DX-systemen geen optie. De Triple Aqua warmtepomp met CO2 biedt hier een oplossing voor. De andere kanshebber was Van Kempen Koudetechniek met het product VK-EPEX. Dit product stelt de eigenaar van een koelinstallatie in staat energiekosten te besparen door de installatie te regelen aan de hand van de energieprijs. Zo kan worden gebufferd door gedurende een periode dieper te koelen wanneer de energieprijs laag is. Die buffer kan, wanneer de energieprijs hoog is, worden gebruikt door een periode niet te koelen. Aangezien de energiekosten een groot deel zijn van de exploitatiekosten, kan de eigenaar een significante besparing realiseren op de total cost of ownership.

Winnaar
Uiteindelijk ging het bedrijf IJskoud er met de winst vandoor en sleepte de NVKL Koeltrofee binnen met hun product FreezerData. Dit bedrijf geeft een doorkijk naar de toekomst van onze sector, waarbij nu al gebruik wordt gemaakt van Big Data en AI-technologie. Door deze technologie in te zetten in de praktijk kunnen technici met behulp van een digitale buddy efficiënter en effectiever worden ingezet bij hun dagelijkse werkzaamheden en wordt door integratie van voorspelbaar onderhoud en faalgedrag ook de uitval van installaties bij klanten enorm teruggebracht. Dergelijke technologie is noodzakelijk om het huidige en toekomstige tekort aan goed opgeleide technici te beperken, de reistijd te verkorten en daarmee ook de CO2-footprint van onze sector te reduceren. We zullen in de nabije toekomst veel meer noodzakelijke oplossingen gaan zien in de installatiesector 