Monobloc warmtepompen
STEKKERKLAAR INSTALLEREN STEEDS MEER IN TREK
De lucht/water-warmtepomp is bezig aan een opmars. Het is op dit moment de meest geplaatste warmtepomp. Vooral de monobloc uitvoering blijkt in trek. Wat is dit voor een warmtepomp en welke fabrikaten zijn er zoal aanwezig op de markt?
Bij een monobloc warmtepomp zijn alle componenten ingebouwd in één toestel. Het grote voordeel is dat de koelvloeistof in een gesloten circuit zit en dat er geen koeltechnische handelingen nodig zijn bij de installatie en het onderhoud. Dit in tegenstelling tot een splitopstelling, waarbij de verdamper en condensor juist gescheiden van elkaar functioneren en er tussen de buiten- en binnenunit leidingen lopen met koudemiddel. De monobloc warmtepomp kan buiten worden opgesteld en hoeft daarna alleen nog waterzijdig te worden aangesloten op een boiler/buffervat binnen. Daarmee is het een alternatief voor bijvoorbeeld woningen met weinig beschikbare opstellingsruimte.
Behoud van radiatoren
LG Air Solutions introduceerde onlangs de Therma V Monobloc, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Hij werkt met het milieuvriendelijke koudemiddel R32 en kan worden gebruikt voor warmwatervoorziening tot vloer- of radiatorverwarming. Er is een watertemperatuur mogelijk van 65°C zonder elektrische bijverwarming, waardoor het bestaande afgiftesysteem (radiatoren) kan worden gehandhaafd. Met alleen wateraansluitingen naar het buitendeel en een zeer beperkte bedrading is deze warmtepomp snel te installeren. De bediening en een eventuele boiler zijn de enige componenten in huis. De bijgeleverde afstandsbediening biedt verschillende slimme besturingsfuncties. Zo kan met één druk op een knop het energiegebruik worden gemonitord of aangepast. Met een app kan een ruimte op afstand worden voorverwarmd.
Modulerend in 27 stappen
De EnviLine Hybride Basis warmtepompen van Nefit kunnen nu ook worden gecombineerd met de Nefit Monoblock buitenunit. De eigenlijke warmtepomp is bij dit systeem geïntegreerd in de buitenunit. Er zijn geen buffers en secundaire pompen toegepast. Een combinatie met alle actuele Nefit hr-ketels is mogelijk. De maximale cv -aanvoertemperatuur is 62°C. De Monoblock buitenunit is opgebouwd uit herbruikbaar EPP isolatiemateriaal. Hierdoor is de buitenunit tot 75% lichter t.o.v. vergelijkbare units. Een condensopvangbak en vloerbeugels vergroten het installatiegemak. Het systeem is weersafhankelijk en de warmtepomp moduleert zijn vermogen in 27 stappen. De binnenunit is uitgerust met software die op basis van de ingevoerde energieprijzen continu de meest kostenefficiënte manier van verwarmen kiest. In de zomer kan de EnviLine de woning koelen.
Online-ondersteuning
Viessmann heeft de Vitocal 200-A (zie hoofdfoto) in zijn leveringsprogramma opgenomen: een monobloc lucht/water-warmtepomp met een binnenunit voor de productie van warm tapwater. De maximale aanvoertemperatuur van deze warmtepomp is 60°C. Hij functioneert met een hr-circulatiepomp, een driewegomschakelklep en een regeling. Er is een model verkrijgbaar dat voorziet in zowel verwarming als koeling, waarvoor een elektrisch verwarmingselement is geïntegreerd. De warmtepomp is klaar voor eigenverbruik van zelf geproduceerde stroom via bijvoorbeeld een fotovoltaïsche installatie. Online-ondersteuning is optioneel mogelijk.
Beschermd tegen bevriezing
De Daikin Intergas Monobloc (Hybride 4 kW) warmtepomp is speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Hij werkt met koudemiddel R32. Door een speciale klep is deze warmtepomp voor 100% beschermd tegen bevriezing. De binnenopstelling omvat alleen een ketel in de hybride-vorm. Een combinatie met nagenoeg alle huidige cv-ketels (plaatsing met twee terugslagkleppen) is mogelijk. De COP’s, gemeten door KIWA tot 55˚C (radiatortemperatuur), liggen boven de 4,5. Deze monobloc werkt ook bij temperaturen onder het vriespunt. Verder fungeert de installatie compact en stil, wat deze warmtepomp juist geschikt maakt voor het verwarmen van kleinere (tussen)woningen.
Optimale luchtstroom
Alklima brengt de Ecodan monoblock-warmtepompen van Mitsubishi Electric op de markt. De monoblock-sets worden geleverd als ‘compact variant’ met cilinderunit voor verwarmen en warm tapwater en als ‘comfort variant’ voor een grote tapwaterbehoefte. Beide varianten zijn in twee uitvoeringen leverbaar: als Power Inverter of met Zubadan technologie. Het assortiment omvat in totaal tien sets. Een grote ventilator waarvan de vorm is aangepast voor een optimale luchtstroom maakt de units stil in gebruik. Bovendien is de compressor volledig ingekapseld en zijn alle leidingen geluidstechnisch ontkoppeld van de behuizing. Het hydraulische schema van de sets is overzichtelijk, wat de uitwisseling van componenten vereenvoudigd. De verschillende systeemcomponenten zijn beproefd, getest en op elkaar afgestemd.
Voorbereid op all-electric
NIBE heeft de serie F2040 lucht/water-warmtepompen aan de onderkant van de vermogensrange uitgebreid met de F2040-6: een modulerende inverter-gestuurde monobloc met een verwarmingsvermogen tot 6,8 kW. In totaal zijn er nu vier monobloc buitenunits tot een vermogen van 16 kW. Samen met een nieuwe of bestaande cv-ketel – ongeacht fabricaat en type – kan de F2040-6 worden gecombineerd in een hybride opstelling. De cv-ketel bereidt dan het warmtapwater, terwijl de warmtepomp, afhankelijk van de warmtebehoefte, tot 100% van de cv-verwarming voor zijn rekening neemt. De warmtepomp heeft tevens een actieve koelfunctie. De F2040-6 is voorbereid op all-electric. Wordt de warmtebehoefte van de woning op termijn verlaagd (bijvoorbeeld door na-isolatie) of voorzien van (beperkte) bijverwarming, dan kan hij ook zónder cv-ketel zelfstandig functioneren. Voor warmtapwater kan dan een indirect gestookte boiler worden aangesloten.
Minder trillingen
Ook Vaillant heeft een monobloc in huis: de aroTHERM. Dit is een warmtepomp met een COP tot 5,3, energielabel A++ voor verwarming en A voor tapwater. Hij is bestand tegen koude en vochtige omstandigheden door een rijpwerende coating en de vormgeving van de warmtewisselaar. De temperatuurregeling kiest de efficiëntste en energiezuinigste warmtebron: elektra of gas. Door toepassing van modulerende twin rotating is deze warmtepomp minder onderhevig aan trillingen, torsie en toeren. Er wordt gebruik gemaakt van twee mogelijke warmte-opwekkers, een elektrische naverwarmer of combiketel, om de levering van warmte en warm water te garanderen. Voor een hybride toepassing in bestaande bouw is slechts een kleine bouwkundige ingreep nodig, dankzij de flexibele opstelmogelijkheid van de warmtepomp. Toepassing van de plug&play uniTOWER maakt een snelle installatie van het all electric systeem mogelijk. De warmtepomp kan op afstand worden beheerd.
Met kwaliteitsverklaring
Panasonic’s Aquarea Mono-bloc serie omvat een range modellen van 5 tot en met 16 kW. Het 5 kW model heeft een COP van 5,08 en een SCOP van maximaal 6,1 (NEN7120:2011). Er is een kwaliteitsverklaring afgegeven voor de 5 kW- en 7 kW-uitvoeringen. Hiermee hebben deze uitvoeringen aantoonbaar hogere rendementen dan de standaardrendementen voor warmtepompen waarop de EPC wordt gebaseerd. De verklaring toont aan dat ze geschikt zijn voor implementatie in nieuwbouwprojecten, met beter resultaat dan een cv-ketel. I.c.m. PV-panelen kan tot 0,134 EPC-punt worden bespaard. De Aquarea Mono-bloc kan in een hybride installatie met ieder merk cv-ketel of een andere warmteopwekker worden gerealiseerd. Ze zijn via een Ethernet-kabel of een Wi-Fi-verbinding te verbinden met het Aquarea Smart Cloud-beheersysteem. Gebruikers kunnen onder meer de temperatuur aanpassen, het energiegebruik monitoren en de wekelijkse timers instellen, vanaf iedere locatie ter wereld