Kwestie van doen!

ITHO DAALDEROP STOPT PRODUCTIELIJN CV-KETELS

Verduurzaming van het binnenklimaat in de gebouwde omgeving is essentieel voor de energietransitie en daarmee voor het klimaat. Itho Daalderop is volledig gericht op dit hogere doel. Warmtepompen zijn tenslotte een essentieel onderdeel van de transitie naar volledig energieneutraal wonen in Nederland. Daarom heeft dit bedrijf het besluit genomen om de productielijn cv-ketels te stoppen.

Bas Korte, “Nederland staat midden in een enorme uitdaging. Bijna acht miljoen woningen verduurzamen en daar komen nog vele woningen bij. We hebben al een lange tijd een koploperspositie in de verduurzaming van de nieuwbouw. Maar nu staan we voor de volgende opgave: het verduurzamen van de bestaande bouw. Al die woningen moeten toekomstbestendig, dus energieneutraal én circulair, worden. En wij willen bijdragen aan die doelstelling. Dat zit in het DNA van ons bedrijf.”

Op weg
Itho Daalderop is hier volop mee bezig. Elk jaar worden er producten en systemen geleverd waarmee meer dan 150.000 woningen energiezuiniger, gezonder en comfortabeler gemaakt worden. Korte: “Inmiddels is in één op de twee Nederlandse woningen, dat zijn er in totaal wel vier miljoen, een product van ons geïnstalleerd. Zo leveren wij een belangrijke bijdrage aan een betere wereld. En daar zijn wij enorm trots op!” Maar er is altijd ruimte voor een volgende stap. “We blijven innoveren. We willen voldoen aan alle normen die in het klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken, maar ook meer. We willen vooruit blijven lopen en dat kunnen we ook. Dat is de reden waarom we de stap hebben gezet om de cv-ketel productie te stoppen. We zijn zeker niet anti-cv-ketel, maar er zijn vele goede andere Nederlandse cv-ketelfabrikanten. Itho Daalderop is goed en ervaren in het ontwikkelen van warmtepompen specifiek voor de Nederlandse markt en we willen daar maximaal op inzetten. Met de focus op warmtepompen willen we het signaal afgeven dat we alles op alles zetten om vooruit te blijven gaan om energieneutraal wonen in Nederland op een eenvoudige manier mogelijk te houden.”

De cv-ketel
Wat betekent deze stap voor het bedrijf en zijn installateurs? Korte: “Als bedrijf volgen we de Nederlandse markt en de doelstellingen die hier leven. We zijn een echt Nederlands ontwikkel- en maakbedrijf en onze focus ligt dan ook voor de volle 100% op onze eigen markt. Onze missie is om Nederland in rap tempo te verduurzamen, door woningen comfortabeler, gezonder en energiezuiniger te maken. Dan moeten we ook echt laten zien waar we voor staan. Niet uit principes, maar uit focus. We willen daarom in ons productiebedrijf in Tiel ruimte maken voor nieuwe producten die bijdragen aan die focus. En dat was de reden om met cv-ketels te gaan stoppen.” Kunnen we dan in Nederland het verschil maken als het gaat om klimaat? Korte is stellig in zijn antwoord: “Absoluut! Als we hier niet durven te beginnen, waar wachten we dan op? Wij zijn er klaar voor, al heel lang!”

Nederlandse kennis
Bij Itho Daalderop wordt Nederlandse kennis ingezet om voor de woningmarkt passende innovaties te ontwikkelen. Met de inzet van gedreven vakmensen werken we aan de noodzakelijke energietransitie. Nederlandse ingenieurs hebben hier de ruimte om na te denken wat de Nederlandse woningen nodig hebben om daadwerkelijk te kunnen verduurzamen. “We luisteren naar de klant, we kijken naar de mogelijkheden en we kijken wat de woningen in Nederland kunnen hebben. Dat in combinatie met onze inzet op innovatie maakt dat we voortdurend vooruit kijken. Maar ook dat innovaties écht inzetbaar zijn en niet alleen hoeven te draaien op subsidies. De verdienmodellen moeten helder zijn. Werken in die dynamiek is geweldig!”

Doen wat je zegt
Maar Itho Daalderop gaat verder. “Als we inzetten op duurzaamheid, moeten we ook kijken naar onze eigen processen.” En dat gebeurt! “We werken vooral met duurzame materialen en recyclebare verpakkingen, doen actief aan afvalscheiding en voldoen ruimschoots aan de milieueisen. We beperken onze CO2-voetafruk waar mogelijk. Dat doen we bewust en vol overtuiging. In de eerste plaats door bewust te kiezen voor productie in Nederland. De energievoorziening van onze panden en faciliteiten gebeurt bijvoorbeeld zoveel mogelijk duurzaam door gebruik te maken van groene energie, eigen opwekking met behulp van zonnepanelen en toepassing van ledverlichting. Het is onze manier van ondernemen.”

Verder
Afscheid van de productielijn van de cv-ketel paste in het rijtje van doen wat je zegt. Maar wat gaat Itho Daalderop hiervoor in de plaats oppakken? Korte: “Er was binnen Itho Daalderop altijd al veel aandacht voor warmtepompen, maar we gaan ons nu nog meer richten op de hybride warmtepomp, specifiek voor bestaande Nederlandse woningen. Een hybride warmtepomp kan namelijk vaak een mooie stap zijn tussen verwarmen met aardgas en verwarmen met een volledig elektrische warmtepomp. Het eerste resultaat is na twee jaar werken daar, namelijk een unieke hybride warmtepomp die bij uitstek geschikt is voor de typische Nederlandse compacte woningbouw. Door een hybride warmtepomp naast de bestaande cv-ketel te plaatsen kan de ketel vaak nog een paar jaar extra mee als “bijverwarming” en hoeft deze door het nemen van wat andere maatregelen, zoals extra isolatie, in de toekomst niet meer vervangen te worden. Dan kan het merendeel van de woningen prima door op enkel de warmtepomp. Een tweetrapsraket dus onderweg naar gasloos.”

Samsom
Een belangrijke stap als deze vraagt om een bijzonder moment. De cv-ketellijn werd dan ook symbolisch gestopt door Diederik Samsom; oud-politicus met een groen hart en nu kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans. Hij is belast is met de uitvoering van het EU-klimaatbeleid en ondersteunt Timmermans bij de ontwikkeling van een Green Deal en een Europese klimaatwet. Maar er was nog een andere reden om Samsom uit te nodigen. Korte: “Het is mooi om te zien dat hij juist deze symbolische handeling wilde verrichten. Dat geeft een belangrijk signaal aan onze opdrachtgevers en klanten. Ten slotte was het Samsom die in 2018 de Nederlandse industrie opriep om met een compacte, stille en betaalbare hybride warmtepomp te komen die geschikt is voor Nederlandse woningen. De lijn om die warmtepomp te gaan bouwen komt op de plek waar nu de cv-ketellijn staat. En hoewel een aantal medewerkers best een traantje zullen wegpinken bij het stopzetten van de cv-ketel productie, staan ook zij pal achter de stap om voluit in te zetten op echte duurzame producten. Het doet ertoe, we maken met elkaar de wereld duurzamer. Dat vinden onze mensen geweldig en ze zijn er trots op. Prachtig!” 

Wil je weten wat jouw rol kan zijn binnen de energietransitie? Bezoek dan het Huis van Sarah van Wij Techniek, een event dat in heel Nederland is te zien. Laat je verrassen, inspireren en verleiden. Ga naar wij-techniek.nl of download de speciale app uit de appstore.