In alle kleuren en maten
DE OPMARS VAN TEXTIELE LUCHTKANALEN
Maatwerk, dat is een terugkerend woord in het betoog van Ruud Meijer. De directeur van FabricAir weet met de nodige schwung zijn producten aan de man te brengen. Waar we het over hebben? Textiele luchtkanalen. Ze zijn tegenwoordig in alle kleuren, vormen, afmetingen en lengtes verkrijgbaar.
Textiele luchtkanalen zijn al enige tijd in opmars. FabricAir installeert ze onder andere bij sportscholen, kantoren, zwembaden en fabrieken. Nee, niet
in de woningbouw, vertelt Meijer. “Textiele luchtkanalen mogen alleen als zichtwerk worden aangebracht en met een geregelde luchttoevoer. In de woningbouw worden metalen kanalen vaak weggewerkt, volgens de brandweer levert de textiele variant te veel risico’s op als er een brand uitbreekt. Metaal houdt het langer uit bij hoge temperaturen.”
Voordelen
En daarmee zijn we gelijk aanbeland bij een hot issue in de kanalenbranche: wat zijn de voordelen van textiele luchtkanalen ten opzichte van de metalen varianten? Meijer heeft duidelijk al vaker uit dit vaatje getapt, want hij weet ze in een rap tempo op te sommen:
“Met textiele luchtkanalen ben je volledig vrij in het ontwerp, met metaal ben je gebonden aan hoeken, verlopen, diameters enzovoorts. Daarnaast hoeven ze niet te worden ingeregeld, want er zijn geen geluidsdempers en kleppen nodig. Bovendien is het gewicht vele malen lichter, wel zo handig in verband met de dakconstructie. En ze zijn eenvoudig aan te leveren op de bouwplaats en makkelijk te onderhouden. Je haalt ze van de rails en stopt ze in de wasmachine.”
Installatiegemak
Volgens Meijer zijn textiele luchtkanalen 30% sneller te installeren dan hun metalen broertjes. “Je hoeft niet te zagen, slijpen en ze zijn eenvoudig aan een rail te bevestigen.” Bovendien, zegt Meijer, zijn textiele luchtkanalen energiezuiniger in het gebruik dan de metalen varianten. “Maar liefst 40% volgens onze berekeningen. De luchtdoorstroming is gunstiger en er zijn geen kleppen. Zodoende kan je werken met een lagere statische druk.”
Doorontwikkeling
Zijn er nog interessant doorontwikkelingen te verwachten de komende tijd? “Jazeker”, zegt Meijer. “Er wordt nu een klep ontwikkeld om op basis van de temperatuur de luchtstroom in de kanalen beter te reguleren. Verder verwacht ik nog meer variatie op esthetisch gebied. Architecten bemoeien zich nadrukkelijker met het aanzicht van de textiele kanalen. En de klant wordt ook steeds creatiever. Ze vragen al om logo’s, pantermotieven en ga zo maar door.”