Hybride loont

GEMIDDELD 75% GASBESPARING met deze warmtepomp

Uit het demonstratieproject Hybride warmtepompen blijkt dat een hybride installatie gemiddeld 75% gas bespaart en jaarlijks 1018 euro op de energierekening scheelt. Correcte installatie en een goed functionerend afgiftesys­teem zijn cruciaal voor optimaal rendement.

Tijdens het congres ‘Hybride in de warmtetransitie’ in januari zijn de definitieve resultaten van het Demonstratieproject Hybride Warmtepompen gepresenteerd. Uit het onderzoek, waarin het energiegebruik van 174 huishoudens is geanalyseerd, is gebleken dat het installeren van een hybride warmtepomp bij een cv-ketel gemiddeld leidt tot een gasbesparing van 75% en een verlaging van de energierekening met 1.018 euro op jaarbasis.

Samenwerking en onderzoeksmethode
Het demonstratieproject is een samenwerking van de Rijksoverheid, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Techniek Nederland en de Vereniging voor Duurzame Warmte. De prestaties van 174 hybride warmtepompen zijn gedurende twee stookseizoenen nauwkeurig geanalyseerd en vergeleken met het energiegebruik vóór de installatie van de hybride warmtepomp. De resultaten zijn wetenschappelijk geverifieerd door de Universiteit Twente.

Belang van correcte installatie
De gemiddelde prestaties hebben de betrokken partijen positief verrast. Tegelijkertijd liet de analyse zien dat bijna 20% van de geïnstalleerde systemen nog beter kon functioneren met enkele aanpassingen aan de installatie. Dit onderstreept hoe belangrijk een correcte installatie en een goed functionerend afgiftesysteem, zoals radiatoren en vloerverwarming, zijn om het maximale rendement te behalen. Bij een hybride warmtepomp speelt dit een nog grotere rol dan bij een cv-ketel. Bovendien is de hybride warmtepomp eenvoudig in te passen in bestaande woningen. De installatie neemt slechts een dag in beslag en vereist geen ingrijpende verbouwing, waardoor het een laagdrempelige verduurzamingsstap is.

Extra inzichten uit het onderzoek
Hoewel het hoofddoel van het onderzoek het vaststellen van de gasbesparing en verlaging van de energierekening betrof, heeft het onderzoek ook inzichten opgeleverd op het gebied van installatiegemak, wooncomfort en netbelasting. Een voordeel van de hybride warmtepomp is dat op koude dagen, wanneer de vraag het grootst is én warmtepompen een lager rendement hebben, wordt bijgestookt met gas. Hierdoor wordt het stroomnet minder zwaar belast. De combinatie van elektriciteit en gas vermindert de piekbelasting op het stroomnet, wat gunstig is voor de stabiliteit van het net.
Bijkomend voordeel van een hybride installatie is dat het een zekere mate van flexibiliteit en zekerheid biedt aan de gebruiker. Met een hybride ben je niet afhankelijk van één energiebron, maar heb je de flexibiliteit van het gebruik van zowel gas als elektriciteit.

Besparingsgarantie voor hybride warmtepompen
Uit het demonstratieproject is een dusdanig hoge gemiddelde gasbesparing vastgesteld dat de leden van de Vereniging voor Duurzame Warmte hebben besloten een vervolg te geven aan het concept van een besparingsgarantie voor hybride warmtepompen. Deze garantie komt voort uit het teruggedraaide beleidsvoornemen om verwarmingsinstallaties per 2026 te normeren, waardoor in veel gevallen een hybride warmtepomp moest worden geïnstalleerd bij het vervangen van een cv-ketel. Hoewel dit plan is teruggedraaid, wordt het concept van een besparingsgarantie door de fabrikanten voortgezet omdat de sector veel vertrouwen heeft in de technologie. Het uitgangspunt is dat de woningbezitter de garantie krijgt dat de hybride warmtepomp optimaal presteert, zowel qua gasbesparing als elektriciteitsverbruik. Hiermee kun je als installateur meer zekerheid bieden aan je klant 
Auteur: Susanne de Ruwe, Vereniging voor Duurzame Warmte

Vergroot werkgebied

Hybride warmtepompen bleken meer gas te besparen en minder elektriciteit te gebruiken dan werd voorspeld door verschillende modellen. Hoe is dit mogelijk? Door toevoeging van de hybride warmtepomp aan een bestaande cv-installatie gaat deze in een ander werkgebied opereren. Het minimum vermogen van cv-ketels ligt in de orde van 5-7 kW, maar voor een hybride ligt dit in de orde van 1-2 kW. Een installatie met een hybride kan langdurig op laag vermogen en daarmee op lage watertemperaturen draaien. Veel lager dan met de cv-ketel mogelijk is. Daarmee vergroot de hybride het werkgebied van de installatie, omdat het modulatiebereik wordt verruimd en de watertemperaturen worden verlaagd. Dat levert extra energiewinst op.