Dreigend gevaar

VERSTOPPINGEN, KOSTEN EN KOU

De warmtepomp is in opmars, maar kan niet altijd zijn belofte waarmaken. Installateur Wilfred de Regt maakt regelmatig mee dat mensen in de kou zitten en het duurzame systeem voortijdig moet worden afgeschreven.

De Regt is een reinigingsspecialist. Met zijn bedrijf Vloerverwarming Specialist Nederland stuit hij op de meest ontluisterende situaties. “Ik denk dat zeker 50% van de verwarmingsinstallaties met problemen kampen. Met name door lucht, te veel weerstand en vervuiling in het systeem. En dat gaat alleen maar erger worden met de verduurzamingsslag die we nu aan het maken zijn met warmtepompen en LT-afgiftesystemen.”

Pushen
Volgens de gedreven vakexpert is de overheid daar in grote mate debet aan. “Ze hebben haast. Ze pushen duurzame energie erdoorheen, zonder dat de sector goed is voorbereid op de transitie.” Volgens De Regt leidt dat onder andere tot veel fouten bij de installatie, het beheer en het onderhoud van installatieconcepten van warmtepompen met LT-afgiftesystemen.

Corrosie
Zit er lucht in het systeem, dan krijgen micro-organismen zuurstof. Is er staal gebruikt, dan vindt er vroeg of laat corrosie plaats. “Ik maak regelmatig mee dat een warmtepomp al na 10 jaar moet worden afgeschreven. Daar hebben de klanten dan wel duizenden euro’s voor neergeteld.”

Volumestroom
Eerste les: vermijd staal. “Gebruik in plaats daarvan koper of een RVS-achtige legering, maar let ook op de diameter en de juiste volumestroom. Menig installateur realiseert zich niet dat bij de overstap van een cv-ketel op een warmtepomp de aanvoertemperatuur daalt en de volumestroom omhoog moet om voldoende comfort te kunnen garanderen. Bovendien vergissen ze zich wel eens in de diameter van het leidingwerk, omdat ze vergeten dat eventuele inwendige koppelingen eigenlijk zorgen voor een kleinere diameter. En dus meer weerstand.”

Ontluchten
Ander aandachtspunt: ontluchten. “Als een LT-installatie last heeft van biofilm, hoe zit het dan met het risico op bacteriën als je gaat ontluchten? Ik vind dat daar nog te weinig aandacht voor is.”

Verhelpen
Bij klachten die wijzen in de richting van biofilm en corrosie neemt De Regt altijd eerst een watermonster. Zitten er stalen delen in het installatieconcept, dan laat hij die vervangen. Uiteraard wordt de installatie ook grondig doorgespoeld en krijgt het systeemwater eventueel chemische additieven toegevoegd om de kwaliteit te waarborgen.

Installatie
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. De Regt adviseert al bij de installatie van een warmtepomp met LT-afgiftesysteem rekening te houden met een aantal zaken. “Zorg ervoor dat alle onderdelen schoon zijn, zodat er geen vervuiling in het systeem kan komen. Plaats filters, ontgassers, regel waterzijdig in en voeg additieven toe aan het water als het nodig is voor de kwaliteit. En, het zou daarnaast helpen als er betere richtlijnen komen.” 

Compacte ontgasser

De VacuStream van Flamco is een compacte en stille ontgasser (ca. 45 x 15 cm) voor systemen tot 500 liter inhoud. Mede door haar afmeting en ontgassingscapaciteit is de VacuStream uitermate geschikt voor kleinere lagetemperatuursystemen in de woningbouw en voor klein-zakelijke toepassingen. Door het ruime temperatuurbereik (-5 ºC tot 65 ºC) functioneert de VacuStream bij zowel verwarmen als koelen. De VacuStream ontgast het systeemwater volgens een vaste cyclus, waarbij er een vacuüm wordt gecreëerd met het te ontgassen systeemwater. De luchtdeeltjes die hierbij vrijkomen, drijven naar boven en worden, zodra de zuiger in de oorspronkelijke positie terugkeert, via de Flexvent automatische vlotterontluchter aan de bovenzijde snel en effectief afgevoerd. De VacuStream kan gemakkelijk, naast de warmtepomp of vloerverwarmingsverdeler (eventueel zelfs in de verdelerkast) worden ingebouwd. De VacuStream is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie van installaties.