Columns

  • Seizoen van inbedrijfstelling beïnvloedt warmtepompefficiëntie

    Seizoen van inbedrijfstelling beïnvloedt warmtepompefficiëntie

    Nieuwbouwhuizen worden veel met een warmtepomp verwarmd. De warmtepompen gebruiken meestal lucht, water of de bodem als bron. Bij de warmtepomp die de bodem als bron gebruikt is er echter een aandachtspunt: het seizoen van inbedrijfstelling heeft invloed op de efficiëntie. Wanneer de warmtepomp verwarmt onttrekt deze, zoals waarschijnlijk bekend, warmte uit de bodem, hierdoor daalt de bodemtemperatuur. Vandaar dat er in de zomer met een bodemwarmtepomp ook passief gekoeld wordt zodat de bodemtemperatuur weer stijgt, beter bekend als regenereren. Wanneer een bodemenergiesysteem in de herfst opgestart wordt, zal er gestart worden met een verwarmingsseizoen, de starttemperatuur van de bodem daalt. Wordt er echter gestart met een koelseizoen dan zal de bodemtemperatuur logischerwijs stijgen, waardoor er bij de start van het eerst voorkomende stookseizoen een warmere bodemtemperatuur aanwezig is. Dit verschil heeft gevolgen op de efficiëntie en dus het verbruik van de warmtepomp en als de regeneratie gedurende de zomer niet de volledige wintervraag dekt dan zal dit gedurende de hele levensduur van de warmtepomp een impact hebben op de gemiddelde bodemtemperatuur. In sommige gevallen ben ik zelfs tegengekomen dat fabrikanten adviseren om deels elektrisch te stoken wanneer er gestart wordt met een verwarmingsseizoen. Dit is echter niet alleen van toepassing voor woonhuizen maar ook voor grotere warmte/koude-opslagsystemen. Iets om dus in het achterhoofd te houden! Wellicht heeft u een project waar u de klant kunt adviseren om een systeem, wanneer mogelijk, gedurende de bouw al in bedrijf te nemen, om op deze wijze een net iets betere installatie teLees meer »
  • Safety First?

    Safety First?

    In de bouw vinden nog steeds de meeste ongevallen plaats; een plek waar ook onze vakmensen werken. Communicatie is van groot belang. En we hebben mooie slogans. Maar wat betekenen deze uitspraken nu echt? Nemen we veiligheid altijd zo serieus als we doen lijken? Laten we de bekende uitspraak “Safety First” eens onder de loep nemen. De oorsprong van Safety First gaat terug naar het begin van de 20e eeuw, toen veiligheid op het werk steeds belangrijker werd. Vooral in Amerika werd de term populair om werknemers bewust te maken van het belang van veilige werkomstandigheden. In theorie klinkt het goed: we zorgen ervoor dat alles veilig is voordat we aan het werk gaan. In de praktijk ligt dat echter anders. Als veiligheid écht altijd op de eerste plaats zou komen, zouden we dan nog wel raketten de ruimte in sturen? In de technieksector willen we natuurlijk zo veilig mogelijk werken. Maar de waarheid is dat we nooit met veiligheid beginnen. We beginnen met een doel. Of het nu gaat om het plaatsen van zonnepanelen, het installeren van een warmtepomp of wat dan ook.We willen iets bereiken en pas daarna denken we na over hoe dat zo veilig mogelijk kan. Veiligheid is dus belangrijk, maar nooit het hoofddoel. Dat zou ook juist verlammen. Veiligheid zorgt er niet voor dat we minder doen, maar juist dat we meer kunnen doen, op een verantwoorde manier. Dus in plaats van Safety First, zouden we misschien beter kunnen zeggen: wat is het doel? EnLees meer »
  • Impact van nieuwe regeerakkoord op de koeltechnische sector

    Impact van nieuwe regeerakkoord op de koeltechnische sector

    Nu het nieuwe kabinet het regeerakkoord op hoofdlijnen uitwerkt in concrete plannen, wordt steeds duidelijker wat de impact op onze sector is. De teruglopende verkoopaantallen van warmtepompen vormen een zorgelijke ontwikkeling. Het nieuwe kabinet is bovendien voornemens om de salderingsregeling terug te draaien per 1-1-2027, de verplichting om vanaf 1-1-2026 bij vervanging van een traditionele cv-ketel een duurzamere oplossing te kiezen te laten vervallen en tot slot om de energiebelasting op aardgas te verlagen. Hierdoor lopen de terugverdientijden op en besluiten particulieren en bedrijven om investeringen in duurzame technologie uit te stellen of zelfs helemaal niet meer te doen. En dit terwijl fabrikanten en installatiebedrijven hier juist volop in hebben geïnvesteerd. Onze sector is gebaat bij een stabiele politieke koers die niet afhankelijk is van de vierjaarlijkse cyclus van politiek Den Haag. Hiermee worden desinvesteringen voorkomen en blijft het landelijk vertrouwen op peil. Door bovengenoemde aangekondigde maatregelen van het kabinet ontstaan ook weer kansen voor alternatieve technologieën. Bedrijven en particulieren worden immers min of meer gedwongen om zelf opgewekte energie niet terug te leveren, maar zelf te gebruiken en/of op te slaan. Dit doen zij door met zonnepanelen opgewekte elektrische energie of warmte op te slaan in boilers of in thuisbatterijen. Dit soort oplossingen zullen uitgebreid aandacht krijgen op de energiebeurs in Den Bosch. Uiteindelijk blijft het zaak om je als klant goed te laten adviseren over alle technologische mogelijkheden en de investeringen, subsidies en terugverdientijden die daarbij horen. NVKL-erkende installateurs kunnen je hierin van gedegen advies voorzien. Coen vanLees meer »
  • Innoveren om te verduurzamen

    Innoveren om te verduurzamen

    Soms lijkt het wel een toverwoord: ‘innoveren’. De mens heeft de drang om vooruit te gaan, op weg naar een doel. Waarbij het de bedoeling is dat het beter wordt dan dat het was. Beter voor de wereld, beter voor onszelf. Om de wereld te verbeteren is het nu grote noodzaak om te verduurzamen. Zo houden we de wereld leefbaar, ook voor volgende generaties. En zelf willen we niet inleveren op ons comfort. Bereikbaar blijven en onafhankelijk zijn. Dat verbetert steeds meer door nieuwe technologie. Maar ook als het gaat om het verwarmen van ons huis en een lekker warme douche. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is dat ook zo? Producenten van oplossingen op het gebied van duurzame warmte staan al jaren aan de basis van grote ontwikkelingen op het gebied van warmtevoorziening van de gebouwde omgeving. Met de hr-ketel is het vanzelfsprekend dat je huis warm en comfortabel is. De echte vernieuwing is nu terug te vinden in het realiseren van energiebesparing én (maatschappelijke) kostenreducties. Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, minder uitstoot van CO2. De Vereniging voor Duurzame Warmte ziet de hybride route als een belangrijke weg daar naartoe. Met de hybride warmtepomp is er direct ingespeeld op de concrete vraag uit de maatschappij: een betaalbare oplossing die gemakkelijk kan worden ingezet én die direct zorgt voor een sterke verlaging van het gasverbruik en daarmee CO2 uitstoot. Met een dergelijke oplossing kunnen we bijdragen aan de verduurzaming van onze warmtevoorziening. En daarin zullen we stappen blijven maken. Bijvoorbeeld door eenLees meer »
  • Onbekend maakt onbemind

    Onbekend maakt onbemind

    “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”, is een oud-Hollands gezegde. Vandaag de dag - zeker ook zakelijk gezien – nog steeds “een waarheid als een koe”. Ik kom het vaker tegen. Zelfs bij bestaande producten en bedrijven, maar zeker bij innovaties en dan doel ik op nieuwe of aangepaste producten, diensten of combinaties daarvan. Want innovatie is meer dan alleen een nieuw product. Sterker nog: het gaat bij innovatie juist ook om kleinere ontwikkelingen. Het is niet vanzelfsprekend dat een nieuwe ontwikkeling direct zijn weg vindt naar gebruikers. Hoe goed dat product of die dienst ook is. Soms is voor een ontwikkeling al een flink aantal jaren geleden het initiatief genomen. Zo was ik recent op de koffie bij een bedrijf dat al enkele tientallen jaren actief is met infrarood stralingswarmte. Ze produceren en verkopen. Toch merken ze dat ze nog steeds flink moeten opboksen tegen verwarmingssystemen die een hogere mate van bekendheid genieten. Zoals de warmtepomp. Vaak heeft dat te maken met onbekendheid bij gebruikers/afnemers. Ook in dit geval. Veel mensen kennen de mogelijkheid van infrarood verwarming wel een beetje. Hebben ooit wel eens gehoord van infraroodlampen. Maar dan om gewrichts- en spierpijn te verhelpen. Zeer lokale verwarming dus, die ook nog eens met een zweem van geheimzinnigheid en misvattingen over gezondheidsrisico’s omgeven is. Zeker anno 2024 heb je volop mogelijkheden dat soort vragen online te beantwoorden en vooroordelen weg te nemen. Maar blijft, dat onbekend ook onbemind maakt. En dat je als bedrijf er veelLees meer »
  • Energiezuinig verwarmen: logisch én noodzakelijk

    Energiezuinig verwarmen: logisch én noodzakelijk

    Of je nu wilt verduurzamen voor het milieu of voor je portemonnee, we willen allemaal een warm en comfortabel huis tegen lage kosten. Energiezuinig verwarmen is niet alleen logisch, maar ook noodzakelijk gezien de klimaatdoelstellingen en de stijgende energiekosten. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die zowel milieuvriendelijk als kostenefficiënt zijn. Het aardgasgebruik moet omlaag en de CO2-uitstoot ook. De afspraken zijn gemaakt en 2030 komt steeds dichterbij. Een manier om helemaal geen gas meer te gebruiken is ‘all electric’. Deze oplossing is met name geschikt voor woningen vanaf het bouwjaar 2000, omdat goede isolatie hier een voorwaarde is. Maar het merendeel van onze woningen is gebouwd in de periode 1965-1984. Hier ligt een enorme uitdaging om te verduurzamen. Hoe kunnen we dat snel en tegen lage kosten doen? De hybride warmtepomp biedt daarvoor een uitstekende oplossing. Deze kan namelijk eenvoudig worden toegepast zonder dat er veel extra aanpassingen nodig zijn. De woning hoeft niet eerst volledig geïsoleerd te worden en het afgiftesysteem hoeft niet te worden aangepast. Dit levert direct een gasbesparing van ongeveer 75% op. Dat is winst voor zowel het milieu als de portemonnee! Bovendien kan de huiseigenaar in eigen tempo verduurzamen en telkens een nieuwe maatregel uitvoeren die op dat moment haalbaar en betaalbaar is. Het is natuurlijk belangrijk dat de consument goed advies krijgt dat past bij zijn woonsituatie en dat duidelijk is wat er kan worden verwacht. Verwarmen met een (hybride) warmtepomp kan net even anders worden ervaren dan met een cv-ketel, maar zeker nietLees meer »
  • Oplossingen voor een overbelast elektriciteitsnetwerk

    Oplossingen voor een overbelast elektriciteitsnetwerk

    Waar we de afgelopen jaren een stijging van de verkoopcijfers van duurzame installaties zagen, dalen deze aantallen de laatste tijd sterk. Een van de belangrijkste oorzaken is het overvolle Nederlandse stroomnet, ook wel ‘netcongestie’ genoemd. Zo kunnen zonnepanelen op bedrijven/woningen in zonneweides niet aangesloten worden en moeten bestaande zonneweides en windparken op dagen van piekbelasting zelfs afgeschakeld worden, doordat het net overbelast is. Dit zorgt voor een negatief sentiment bij bedrijven en particulieren die zich afvragen of investering in duurzame technologie zal renderen. Om een toekomstbestendige, onafhankelijke energievoorziening te kunnen realiseren, moeten er naast oplossingen zoals de warmtepomp ook andere technologieën worden toegepast. Een van de oplossingen is het gebruik van restwarmte. Nederland staat vol met koelinstallaties die warmte onttrekken aan de processen waarvoor ze zijn opgesteld. De restwarmte die hierbij vrijkomt kan worden gebruikt binnen het eigen gebouw, maar ook voor een lokaal warmtenet om nabij gelegen gebouwen/processen/woningen te verwarmen. Daarnaast kan je energie opslaan op momenten dat er een overvloed is, terwijl de afname stabiel of laag is. Als we deze energie op piekmomenten kunnen opslaan, dan helpt dit enorm om congestie te voorkomen en hoeven we geen duurzame opwekking af te schakelen. Een andere oplossing is de toepassing van waterstof. Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager die geproduceerd moet worden met elektriciteit. Waterstof kan dus als lange termijn opslagbron voor duurzaam opgewekte elektriciteit worden ingezet, waardoor deze optimaal wordt benut en netcongestie kan worden voorkomen. NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, is een van de sectorenLees meer »