Chillventa

BEURS ZIT WEER IN DE LIFT

De vooruitzichten zijn gunstig. Tijdens de laatste editie in 2022 leed de Chillventa nog onder de naweeën van de pandemie. Maar volgens de meest recente gegevens ligt de beurs voor koudetechniek, airconditioning, ventilatie en warmtepompen dit jaar op koers voor een fraai resultaat.

Begin juni werd de internationale pers uitgenodigd voor een preview van de Chillventa, die tweejaarlijks plaatsvindt in de Nürnberg Messe. Dit jaar van 8 tot en met 10 oktober. In 8 hallen wordt aandacht besteed aan uiteenlopende thema’s. Van koudetechniek, tot klimatisering, warmtepompen en meet- en regeltechniek.

Exposanten en bezoekers
De organisatie verwacht pakweg 930 exposanten en rond de 31.000 bezoekers. In 2022 waren dat respectievelijk 586 en 30.510. Zowel onder de bezoekers als exposanten is het internationale aandeel groot. Toplanden zijn onder andere China, Turkije, Frankrijk en de VS.

Nieuw
Nieuw dit jaar zijn onder andere een paviljoen voor Young Innovators en de International Start Up Area in hal 9. Daarnaast hebben exposanten uit China en de VS eigen paviljoens gekregen. Zoals vanouds kan de bezoeker ook een omlijstend programma verwachten met lezingen en fora over onder andere warmtepompen, koudemiddelen en digitalisering.

Europees perspectief
Tijdens de preview bleek dat de warmtepompbranche elders in Europa zich op dezelfde manier ontwikkelt als in Nederland. Zo is de markt in Duitsland ook stormachtig gegroeid de laatste jaren. In 2023 lag het aantal verkochte warmtepompen op 356.000. Rond de 90 % daarvan bestond uit luchtgebonden systemen. Het doel is om jaarlijks 500.000 warmtepompen te installeren. Maar ook hier is, evenals in Nederland, sprake van een terugval. Dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld Tsjechië waar de markt is ingezakt met tientallen procenten, onder andere door een gebrek aan personeel en negatieve aandacht in de media vanwege slechte installaties. In het totaal is de Europese markt in 2023 met ongeveer 5 % gekrompen.

Netcongestie
Andere Europese uitdagingen zijn het tegengaan van netcongestie, de overstap op natuurlijke koudemiddelen en de branche meer circulair maken. Wat betreft de netcongestie werd er hartstochtelijk gepleit voor een meer integrale benadering, waarin onder andere plek is voor een slimme energieregeling en opslag. De overstap op natuurlijke koudemiddelen leidde ook hier tot fervente discussies na afloop van de persconferentie. Vooralsnog gelooft een aantal deskundigen dat in de toekomst ook een plek zal zijn voor chemische varianten, zoals de HFO’s, waar onder andere Honeywell mee werkt. Circulariteit tot slot, vereist ook een integrale benadering waarin op verschillende niveaus wordt gekeken naar wat haalbaar is. Zo zal refurbishing meer gangbaar gaan worden, maar ook het omsmelten van onderdelen voor ander hergebruik.

Drie miljoen
Ondertussen hebben fabrikanten fors geïnvesteerd in de productie van warmtepompen. Er zijn ongeveer 175 productiesites in Europa. In 2023 werden er 3 miljoen units verkocht. De sector biedt direct werk aan zeker 160.000 mensen. In het totaal zijn er nu, volgens de meest recente cijfers, rond de 22.2 miljoen warmtepompen in Europese landen. Wil men het beoogde doel van 60 miljoen warmtepompen behalen in 2030 dan moet de Europese markt jaarlijks zeker met 17 % groeien 

Beurzen

Beurzen, zoals de Chillventa, blijven belangrijk, beklemtoonde de organisatie nog maar eens. Waar de pandemie volgens sommige deskundigen de zwanenzang van beurzen leek aan te kondigen, blijkt toch dat experts elkaar face-to-face willen blijven ontmoeten. Dat was ook te merken tijdens de European Heat Pump Summit, afgelopen najaar die eveneens door de Nürnberg Messe werd georganiseerd. Het kleinschalig opgezette evenement dat lijfelijk in een zaal én virtueel kon worden bezocht, trok maar liefst 560 deelnemers en buiten in de lobby 31 exposanten.