Bouwfysica

SLEUTEL TOT COMFORT, VEILIGHEID EN DUURZAAMHEID

Het ontwerpen en realiseren van comfortabele, gezonde en duurzame gebouwen vraagt om een gedegen kennis van bouwfysica. Hoe zorg je voor een optimaal binnenklimaat? Hoe beïnvloeden thermische isolatie, luchtdoorlatendheid en vochtregulatie de prestaties van een gebouw? De kennis over bouwfysica in het nieuwste deel van het ISSO-Handboek Bouw- en Installatietechniek helpt om weloverwogen keuzes te maken in de praktijk. Noortje Alders en Thomas Krčevinac, de kennisontwikkelaars van ISSO, vertellen waarom deze kennis noodzakelijk is.

Bouwfysica is een breed vakgebied dat zich richt op de interactie tussen gebouw en omgeving. Dit omvat thema’s zoals thermisch, akoestisch en visueel comfort, binnenluchtkwaliteit en brandveiligheid. De kennis in dit handboek geeft je niet alleen inzicht in de theoretische onderbouwing, maar biedt ook praktische richtlijnen en eisen waar je in projecten direct mee aan de slag kunt.

Bbl-toets
“Met deel 2 van het handboek leggen we de fysische fundering voor het bouwkundige deel van het Handboek”, vertelt Noortje Alders, technisch specialist bij ISSO. “We behandelen thermisch, akoestisch en visueel comfort, binnenluchtkwaliteit, gebouwschil, maar gaan ook dieper in op constructie en brandveiligheid.” Extra aandacht gaat volgens haar collega Thomas Krčevinac naar de opbouw van wettelijke bepalingen en hoe deze van invloed zijn op de bouwfysische onderwerpen. “Je kunt gerust zeggen dat we alles langs de lat van de Bbl-toets legden,” licht Krčevinac toe. “Neem bijvoorbeeld daglichttoetreding. Een nieuw onderwerp in dit deel van het handboek. Wat we wel en niet wilden vermelden, kozen we op basis van wat en hoe er wordt getoetst in de Bbl.”

Brandveiligheid en wetgeving
Naast het creëren van een comfortabel gebouw speelt veiligheid een grote rol. Het handboek behandelt de invloed van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) op bouwfysische eisen. Van daglichttoetreding tot brandveiligheid: de kennis helpt je om te voldoen aan de geldende regelgeving. Dit betekent dat je sneller en efficiënter ontwerpen kunt toetsen en de juiste keuzes maakt binnen het kader van wet- en regelgeving.
Het hoofdstuk over brandveiligheid vormde volgens Krčevinac een uitdaging. “Het is een omvangrijk onderwerp, waarbij vooral de vraag naar voren kwam hoe we daar een complete en tegelijkertijd handzame tekst van konden maken. Daarom stelden we het hoofdstuk over dit onderwerp nog meer op aan de hand van de eisen in Bbl en verwijzen we naar de overige kennis die gebruikers kunnen terugvinden op BouwZo.”

Samenhang tussen bouwfysica en bouwtechniek
Bouwfysica staat niet op zichzelf. De impact van bouwtechnische keuzes op de prestaties van een gebouw is groot. Daarom verwijst de kennis in dit handboek naar bouwtechnische aspecten, zoals die verder worden uitgewerkt in andere delen van het Handboek Bouw- en Installatietechniek. Dit maakt het mogelijk om de verschillende disciplines binnen een project goed op elkaar af te stemmen.
Daarnaast helpt bouwfysische kennis bij het reduceren van energiegebruik en het verhogen van de duurzaamheid van een gebouw. Door rekening te houden met aspecten zoals warmtetransport, ventilatie en vochtregulatie, kun je energie-efficiënte ontwerpen maken die bijdragen aan een lagere milieu-impact en lagere exploitatiekosten.

Akoestisch en visueel comfort
Naast thermische aspecten speelt ook het akoestisch en visueel comfort een cruciale rol in de gebouwprestaties. Slechte akoestiek kan leiden tot verminderd welzijn en productiviteit, terwijl een doordacht lichtontwerp zorgt voor een prettige en gezonde leef- en werkomgeving. Het handboek geeft concrete handvatten om deze aspecten mee te nemen in je ontwerp en uitvoering.

Praktische tools en tabellen
Voor de professional die snel inzicht wil krijgen in materiaaleigenschappen en bouwfysische waarden, bevat het handboek een handig overzicht met tabellen. Dit helpt je bij het maken van berekeningen en het selecteren van geschikte materialen.
Daarnaast biedt het handboek richtlijnen over de toepassing van innovatieve technologieën zoals slimme gevels en adaptieve ventilatiesystemen. Deze ontwikkelingen spelen een steeds grotere rol in het optimaliseren van de gebouwprestaties en het voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving. 

Direct aan de slag met gevalideerde kennis

De kennis in het ISSO-Handboek Bouw- en Installatietechniek deel 2 is ontwikkeld in samenwerking met experts en gebaseerd op gevalideerde informatie, waaronder de publicaties van ISSO en de Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging (NVBV). Dat maakt de informatie betrouwbaar en toepasbaar in de praktijk.
Direct aan de slag met de nieuwste kennis over bouwfysica? De kennis is beschikbaar via BouwZo, het platform waar alle essentiële informatie voor de bouwprofessional terug te vinden is.