Bordenvol elektronica
DE TOILETGANG ANNO 2030
In 2030 zal het toilet er niet veel anders uitzien dan nu, denkt Wisa. “Maar we verwachten wel dat er tegen die tijd meer elektronica in zit.” IZ sprak met de fabrikant over trends in het vakgebied en de doorontwikkeling van hun inbouwsysteem de Wisa XS wc front XS.
Het is een bekend probleem in de installatietechniek. Iedereen heeft een gebrek aan vakkundige monteurs. Fabrikanten springen daarop in door meer Plug & Play oplossingen aan te bieden. Zo ook op het gebied van sanitaire technieken. “We zien dat het prefab bouwen in opkomst is. Complete huizen worden in fabriekshallen samengesteld als bouwpakketten en op de bouwplaats gemonteerd, inclusief de badkamers. Dat scheelt niet alleen in de installatietijd, het reduceert het aantal montagefouten en zorgt ook voor minder verpakking.”
Gemak
Daarnaast worden er andere handige foefjes bedacht om tijd te sparen. “Denk bijvoorbeeld aan vrijstaande baden die met een zijde tegen de muur staan. Veel eenvoudiger te installeren.”
Predictive Maintenance
Naast het installatiegemak is er ook veel aandacht voor technische innovatie. Dat uit zich onder andere in een toename van het aantal systemen met contactloze spoeling. Neem het sanitair daarnaast op in je gb-systeem en je kunt ook direct werk maken van Predictive Maintenance en zo als eigenaar/beheerder de TCO-kosten omlaag brengen.
Kleur en materiaal
Wat betreft het kleurgebruik merkt Wisa op dat matzwart, koper en brons nu echt hun intrede hebben gedaan in de badkamer. In het materiaalgebruik is de opkomst van Solid Surface een interessante ontwikkeling. Het wordt onder andere gebruikt voor wastafels, douchebakken en vrijstaande baden. Het materiaal is een mix tussen polyester, acryl en verschillende harsen, hierdoor is Solid Surface slijtvast, vlekwerend en vochtbestendig. Sterk en duurzaam dus. Schadelijke stoffen tasten het oppervlak niet aan door de robuustheid van het materiaal. Door deze voordelen vergt het oppervlak bijna geen schoonmaak en onderhoud.
Douche-wc
Gaat de douche-wc de nieuwe standaard worden?, vroegen we ons enkele jaren geleden al af. Wisa denkt van niet. “De douche-wc lijkt vooral interessant te zijn voor een bepaald segment van de markt. Dan moet je al snel denken aan koopkrachtige consumenten en ook ouderen. Zeker nu we steeds langer thuis blijven wonen en alle faciliteiten daarop moeten zijn afgestemd.”
Waterbesparing
Wat betreft waterbesparing zitten we al aan de grens van onze huidige mogelijkheden, zegt de fabrikant. “De standaard is nu 6 l voor een grote en 3 l voor een kleine spoeling. Van 6 naar 4,5 l gaan, is mogelijk, maar de afvoer wordt dan problematisch. Er is vraag naar dergelijke systemen, maar de dimensionering van ons huidige rioleringsstelsel laat gebruik van kleinere spoelvolumes eigenlijk niet toe.”
Inbouwsysteem
“We zien de vraag naar inbouwsystemen, zoals de Wisa XS wc front XS nog steeds groeien. Deze oplossing ligt goed in de markt vanwege een aantal voordelen. Zo is het frame slechts 38 centimeter breed, waardoor je het makkelijk kan monteren in een hoek. Bovendien krijgt de installateur het inbouwsysteem volledig voorgemonteerd aangeleverd in een doos.”
2.0
De fabrikant gaat het systeem verder doorontwikkelen tot een 2.0 versie met nieuwe technische features, waardoor het nog makkelijker toegepast kan worden in uiteenlopende projecten. “Meer kunnen we er helaas nog niet over kwijt.”
Eigentijds
Niet alleen inbouwsystemen veranderen, ook het toilet gaat met de tijd mee. Anno 2030 zal het er grotendeels uitzien als nu, verwacht Wisa. Alleen zit een toilet dan bordenvol elektronica voor automatische lekdetectie en Predictive Maintenance. Daarnaast zou het de fabrikant niet verbazen als ook de medische mogelijkheden van toiletten beter benut worden. “Ontlasting is immers een spiegel van je gezondheid. Een toilet kan dan al in een vroeg stadium detecteren of de gebruiker medische problemen heeft en een melding doen bij de huisarts.” Er staat ons dus nog een ware toiletrevolutie te wachten
bioscoop
In Leidschendam opende vorig jaar de Mall of the The Netherlands haar deuren. Het winkelcentrum is geheel overdekt en omvat ongeveer 170 winkels en 3.000 parkeerplaatsen. Tot de verbouwing van 2017 heette het winkelcentrum Leidsenhage. Na uitwerking van de plannen ging de renovatie in het najaar van 2016 van start. Het bestaande winkelcentrum werd in fases gesloopt en door nieuwbouw vervangen. Het nieuwe complex werd ontworpen door Roberto Meyer van MVSA Architects. In het nieuwe winkelcentrum, dat na afronding van de nieuwbouw tot Mall of the Netherlands is omgedoopt, was geen plaats meer voor kantoorruimte. De winkeloppervlakte werd door de nieuwbouw vergroot van 75.500 m² tot 116.000 m². Tevens maken een bioscoop en food hall deel uit van het complex. Wisa was ook betrokken bij het gigantische project. De fabrikant leverde de 40 urinoirs en 24 toiletten voor Kinepolis, de bioscoop in de Mall. Beide oplossingen maken gebruik van contactloos spoelen, vanwege de hygiëne. In het project is een interessante innovatie toegepast. Uit onderzoek was gebleken dat in grote publieke ruimtes non-touch oplossingen vaak overbodig spoelen. Ze detecteren wel de aanwezigheid van een potentiële gebruiker, maar signaleren niet of de persoon ook daadwerkelijk plast of ontlasting achterlaat. In het geval van Schiphol leidt dit bijvoorbeeld tot 40% aan overbodige spoelingen, vertelt Wisa. De toiletten en urinoirs in Kinepolis hebben een detectiesysteem dat daadwerkelijk constateert of ze worden gebruikt en gaat vervolgens pas spoelen.