Watermanagement via internet

schellwerk1Tijdens de vakbeurs SHK Essen in maart van dit jaar kondigde Schell, fabrikant van sanitairappendages, al aan een nieuw watermanagementsysteem op de markt te gaan brengen. De fabrikant – vooral bekend van haar hoekregelkranen, die je in nagenoeg elke sanitaire omgeving tegenkomt – informeerde de Nederlandse en Belgische pers onlangs over dit systeem in het Duitse Olpe, waar Schell al haar producten voor de (publieke) natte ruimte produceert.

Het merendeel van de 20.000 inwoners van Olpe is werkzaam in de sanitaire of watersector. Niet zo verwonderlijk, naast twee fabrieken van Schell, is ook sanitairfabrikant Gebr. Kemper hier gevestigd. Het door broer en zus Schell geleide familiebedrijf, produceert in haar fabrieken een productgamma voor wereldwijde verkoop, met uitzondering van de Verenigde Staten. Daarnaast is het Duitse bedrijf OEM-producent voor diverse grote sanitairfabrikanten. Zo zijn de bekende hoekregelkranen terug te vinden in de producten van enkele bekende Duitse sanitairfabrikanten.

IoT in de kraan

Met het nieuwe watermanagementsysteem, genaamd E-schell, speelt de fabrikant in op de steeds belangrijkere rol van elektronica in de natte ruimte, aangewakkerd door aangescherpte regelgeving en de opkomst van Internet of Things (IoT) in de installatiesector. Het systeem maakt het mogelijk om in een gebouw aanwezige kranen via internet met elkaar te verbinden en ze zo te monitoren. Bedienen is mogelijk via een gebouwbeheersysteem (GBS) en uiteraard kunnen er complete rapportages worden uitgedraaid. Het systeem werkt met alle bekende open gebouwbeheerprotocollen.
Schell ziet de rol van IoT in het publie­ke domein belangrijk toenemen. Nu nog zijn IoT-toepassingen vooral in de private sector terug te vinden. Denk daarbij aan de slimme thermostaten van Nest, Nefit of de domoticasystemen die inmiddels volop verkrijgbaar zijn. Maar ook in de publieke sector is er inmiddels sprake van toenemende regelgeving en behoefte aan steeds makkelijkere en slimmere informatievoorziening vanuit de sanitaire installaties. Bij dit laatste is vooral de gebouweigenaar gebaat. Hij is immers verantwoordelijk voor de drinkwaterhuishouding in zijn pand en bij een eventuele legionellabesmetting zal de overheid bij hem aankloppen en niet bij de installateur die deze installatie heeft aangelegd.

Geef een reactie