Watermanagement via internet

Beheersmaatregel Legionella

De algemeen geaccepteerde beheersmaatregel voor warmwatersystemen die in een beheersplan worden uitgewerkt zijn gebaseerd op thermische desinfectie. Deze maatregel komt erop neer dat in de installatieonderdelen waar een watertemperatuur van 60°C niet bereikt wordt, periodiek het water tenminste 20 minuten op een temperatuur van minimaal 60°C gebracht wordt om de ook in de biofilm aanwezige Legionella in voldoende mate te doden. In de praktijk worden de betreffende installatieonderdelen hiertoe doorstroomd (‘gespoeld’) met heet water. Dit spoelen hoeft niet per definitie met maximaal debiet en ononderbroken plaats te vinden. Ook een kleinere volumestroom en/of discontinu spoelen is mogelijk, als de genoemde minimale temperatuur in het leidingnet maar gedurende de aangegeven tijd wordt vastgehouden. Bij 70°C kan de spoeltijd verkort worden tot 5 minuten, waardoor met minder water (geringere capaciteit) kan worden volstaan. Van belang is steeds te controleren dat de gewenste temperatuur-tijd combinatie wordt gerealiseerd. Bij naverwarming van water dat bij minder dan 50°C uit een voorraadtoestel (bijvoorbeeld een zonneboiler) komt, kan naverwarming geplaatst worden om de mogelijk in het water aanwezige Legionella te doden. Hiervoor kunnen kortere verblijftijden gehanteerd worden; de concentratie in het water is immers lager dan in de biofilm, zodat een lagere eliminatie voldoende is. Bij 60°C volstaat een tijd van 10 minuten, bij 70°C een tijd van 10 seconden..

eschell-wassermanagement-serverBig data

Erg leuk natuurlijk al die koppelingen met internet, maar wat gebeurt er allemaal met de gigabytes aan data die online worden verkregen? Zit een gebouweigenaar er wel op te wachten dat zijn gegevens van spoelingen bij een fabrikant terechtkomen? Er zijn voorbeelden te over van dataverzameling via regelapparatuur (met de eerder genoemde Nest thermostaat bijvoorbeeld) en genoeg partijen die hiervoor een leuk bedrag willen neerleggen. Gaat Schell deze data allemaal ‘binnenharken’? Volgens marketingdirecteur Jens Gebers is hiervan totaal geen sprake. Schell kan en mag enkel meekijken in het systeem als de beheerder hier specifiek toestemming voor verleent. De gebouweigenaar hoeft dus niet bang te zijn dat zijn gebouw via dit systeem als big data-leverancier zal gaan dienen.

GBS-koppeling

Door koppeling van het watermanagementsysteem met internet kan een gebouweigenaar eenvoudig een spoelregistratie bijhouden. Per kraan kan hij een zgn. CSV-bestand met alle gegevens over de kraan uitdraaien en daarmee aantonen dat hij aan de wettelijke voorschriften voor het spoelen heeft voldaan. Daarnaast maakt deze koppeling het mogelijk om vanuit één punt de desinfectiespoeling te regelen en uit te voeren. Er hoeft dus niemand meer naar de verschillende gebouwsectoren toe om kranen open en weer dicht te zetten. En bij schoonmaakwerkzaamheden in een doucheruimte kunnen bijvoorbeeld de bedieningspanelen tijdelijk worden uitgeschakeld, zodat de schoonmaker geen natte douche krijgt als de panelen worden afgenomen

Geef een reactie