• Stoken op pellets

  Stoken op pellets

  Het is inmiddels een trend om woningen te renoveren naar Nul-op-de-meter of Energieneutraal. Sterker nog, het Rijk heeft bepaald dat elke woning na 2050 aardgasloos verwarmd moet worden. Steeds meer mensen bereiden hun woning al voor op afsluiting van het gasnet. Ze willen zelfvoorzienend worden in hun energiebehoefte. Hiervoor zijn meerdere oplossingen in de markt beschikbaar. Een misschien minder voor de hand liggende is het stoken op pellets. Een Nul-op-de-meter of energieneutrale woning gebruikt voor …Lees verder »
 • Op naar de ICTeur

  Op naar de ICTeur

  De economie draait als een tierelier en de fabrikanten ruiken hun kansen. In verwarmingsland en bij de ventilatie- en airco-experts zagen wij talrijke noviteiten. Maar het blijft een kunst om de installateur te verleiden, nu hij het weer voor het uitkiezen heeft. Vandaar ook dat alle exposanten beklemtoonden hoezeer zij inspelen op trends zoals digitalisering, installatiegemak en een duurzame (gasloze) toekomst. Iedereen leek elkaar, kortom, te willen overtreffen. (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • Cv-beheer op afstand

  Cv-beheer op afstand

  Onderhoud aan cv-ketels gebeurt vaak nog periodiek. Als de installateur ter plekke is ziet hij pas wat de status is. Maar dat kan beter, met online beheer op afstand. De installateur heeft dan inzicht in de data van de ketel, weet welk onderhoud benodigd is en kan met de juiste spullen op pad om eventuele problemen te verhelpen. Zodra onderhoud noodzakelijk is om een echte storing te voorkomen, ontvangt hij daarvan bovendien een melding. In de vorige uitgave besteedden we al aandacht aan een merkonafhankelijk monitoringsysteem dat communiceert via het OpenTherm-protocol. Nu passeren enkele ketelfabrikanten de revue, met afstandbeheer in het pakket. (Pagina 1 van 4)Lees verder »
 • Vacuümontgassing

  Vacuümontgassing

  “In iedere gesloten klimaatinstallatie die groter is dan die van een gemiddeld woonhuis, kan een vacuümontgasser kosten besparen. Afhankelijk van de installatie is 10% energiebesparing mogelijk. Bij koelinstallaties nog een paar procent meer. De terugverdientijd van een vacuümontgasser is meestal negen maanden à anderhalf jaar. Bovenop de energiebesparing komt nog een besparing door een lagere storingsgevoeligheid en een langere levensduur. Een vacuümontgasser voorkomt immers oxidatie en dus vervuiling in de installatie.” (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • Installeer warmtepompen!

  Installeer warmtepompen!

  In deze tijd van bijna niet bij te houden verandering, energietransitie, klimaat- en milieuproblematiek is er in ieder geval nog een standvastige en conservatieve bedrijfstak: de installatiebranche. Terwijl de brancheorganisatie al lang en luid roept dat de verduurzamingsslag door haar leden gerealiseerd gaat worden, is daar in de praktijk nog maar weinig van te merken. Hoe komt het toch dat de installatiewereld blijft hangen in het oude en weerstand heeft tegen het nieuwe. Voor heel veel warmtepompproducten hoeft een installateur nauwelijks andere werkzaamheden te verrichten dan bij een cv-ketel. En toch valt de keuze vaak niet op de warmtepomp. (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • Energieneutraal

  Energieneutraal

  Iedereen is het erover eens: in de gebouwde omgeving kunnen én moeten forse energiebesparingen worden gerealiseerd. De Bouwagenda is overduidelijk: in 2050 moeten alle woningen in Nederland, nieuw én bestaand, energieneutraal zijn. Technologische innovaties zijn hiervoor belangrijk, maar er liggen ook andere uitdagingen. Wie gaat al die systemen installeren? En dan hebben we het nog niet over de financiering. Hoe moet de installatiebranche met alle veranderingen omgaan? Bij Nefit Bosch worden op al deze vlakken serieuze stappen gezet. (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • Cv-beheer op afstand

  Cv-beheer op afstand

  Het online op afstand beheren van de verwarmingsinstallaties van uw klanten is al langere tijd mogelijk. Verschillende ketelfabrikanten bieden eigen, merkafhankelijke platforms aan met een beheeromgeving voor de installateur. Maar er is inmiddels ook een merkonafhankelijk monitoringsysteem verkrijgbaar voor verwarmingssystemen die communiceren via het OpenTherm-protocol.Lees verder »
 • Rendementswinst bij LTV

  Rendementswinst bij LTV

  Een aantal leveranciers van afgiftesystemen voorspelt dat met hun systemen in bestaande woningen forse energiebesparingen mogelijk zijn door toepassing van LTV. Deze besparingen zijn meestal gebaseerd op het effect van rendementsverhoging van de opwekker (in dit geval een HR107ketel, niet afgebeeld) door een lagere aanvoertemperatuur. Nu is dit in theorie volledig correct, maar wat zou de rendementsverbetering zijn van LTV (aanvoertemperatuur < 55°C) in een bestaande woning met standaard radiatoren? Door het moduleren van de thermostaat wordt tenslotte een groot deel van de dag met een lage temperatuur verwarmd. Onderzoek in een (eigen) woning leverde interessante resultaten op. (Pagina 1 van 2)Lees verder »