Verplicht Nederlands

iz-1116-stekelige-vragen-nederlands-op-bouwplaats-def-afb-iBuitenlandse werknemers krijgen bijna twee keer zo vaak een dodelijk ongeval als hun Nederlandse collega’s. In het algemeen is gebrek aan kennis van de voertaal een belangrijke oorzaak van ongevallen. Tijd om Nederlands verplicht te stellen op de bouwplaats? IZ belde met Mari Garcia, beleidsmedewerker Sociaaljuridische Zaken van Uneto-VNI.

In vergelijking met het eerste half jaar in 2015 is het aantal ernstige ongevallen in de eerste helft van 2016 met 14% toegenomen en het aantal dodelijke ongevallen met 56%. De signalen zijn alarmerend, zeker voor buitenlandse werknemers. Waarom spreken we niet één taal op de bouwplaats?

Het aantal ernstige ongevallen in de bouw is sterk toegenomen, blijkt uit cijfers. Brancheverenigingen zoals de uwe hameren al lange tijd op het belang van een veilige werkplaats. Schieten uw initiatieven tekort?

“Je onderneemt allerlei activiteiten met hoop op verbetering van de situatie. Het is echter lastig om te meten hoeveel effect ze sorteren. In de praktijk blijken bedrijven namelijk bedrijfsongevallen verschillend te administreren. Ook voor de SSVV (eigenaar VCA) is het gecompliceerd om goede inzicht te geven in bedrijfsongevallen. We komen wel tot meer eenduidigheid, maar zover is het voorlopig nog niet. Als er voor iedereen duidelijke cijfers over bedrijfsongevallen aanwezig zijn, kun je naar de effecten van de initiatieven gaan kijken. Maar uiteraard betekent dit niet dat we blijven stilstaan. Zoals ik al eerder zei ondernemen wij allerlei acties om de veiligheid binnen de branche te verhogen.”

Geef een reactie