Verduurzamen

Samen met de klant

Technische Unie wil haar klanten actief helpen in de omschakeling naar een duurzame(re) wereld.
MVO Coördinator Ariane van Dijk: “Dit doen we door te informeren over en te voorzien in duurzame oplossingen. Duurzame producten zijn gemakkelijk vindbaar in ons artikelbestand en we bieden onze klanten via onze website actief duurzame alternatieven aan voor bestaande producten. De rol van de bouw- en installatiebranche verandert en wij veranderen mee. Op weg naar een energieneutraal 2050 nemen we onze verantwoordelijkheid. Dat doen we weloverwogen en stap voor stap. We delen onze kennis met onze leveranciers en onze klanten. We geven informatie, advies en ondersteuning. Niet alleen op het gebied van onze producten, maar ook op het gebied van duurzame mogelijkheden en totaaloplossingen.”

CO2-reductie zorgt voor onzekerheid

De richtlijn over het percentage CO2 dat gereduceerd moet worden is helder, maar over hoe we dit samen moeten gaan realiseren zijn de meningen verdeeld. Kijken we naar energiezuinig bouwen, dan is de Trias Energetica de meest toegepaste strategie. Deze strategie volgt drie stappen:
1. Beperk de energievraag
Deze stap is gericht op de bouwkundige schil. Door een goede isolatie, een hoge luchtdichtheid, aandacht voor de beglazing en een doordachte compartimentering kan er al veel gewonnen worden.
2. Gebruik energie uit reststromen en uit hernieuwbare bronnen
Energie uit reststromen komt bijvoorbeeld uit warmteterugwinning of restwarmte. Onder energie uit hernieuwbare bronnen vallen zonne-energie, windenergie, energie uit warmtepompen en warmte-koude-opslag.
3. Indien gebruik van eindige (fossiele) energiebronnen onvermijdelijk is, gebruik ze dan zeer efficiënt en compenseer dit op jaarbasis met 100% duurzame energie
Bij deze laatste stap is het zaak om installaties en verlichting zo efficiënt mogelijk te laten werken en de gebruikte fossiele brandstoffen te compenseren met duurzaam gewonnen energie.

Verbinden is de sleutel

De vraag naar technische installaties in combinatie met slimme systemen stijgt. Slimme woningen en werkplekken zijn al lang geen toekomstmuziek meer. Apparaten communiceren met elkaar en staan in contact met hun omgeving. Slimme systemen, producten en diensten analyseren hun omgeving om vervolgens op basis van de verkregen gegevens zelf beslissingen te nemen op een voorspellende of adaptieve manier. Met IoT (Internet of Things) worden sensoren aan elkaar én aan het internet gelinkt en is het mogelijk om niet alleen het energiegebruik, de temperatuur en de vochtigheidsgraad te meten, maar kan bijvoorbeeld ook al worden vastgesteld of en wanneer houtrot of betonrot zou kunnen ontstaan. Om tot een energieneutraal gebouw of tot een energieneutrale woning te komen is op de eerste plaats een combinatie van technologieën nodig, maar met alleen technische innovaties halen we de CO2-doelstelling niet. Het politieke kader wordt steeds verder aangescherpt. Er is behoefte aan een ander type bedrijven en nieuwe businessmodellen. Energie kost straks geen geld meer, het levert geld op. En eindgebruikers, zullen moeten leren bewuster om te gaan met energie.

De installateur moet alles kunnen

Het gevolg van de groeiende markt voor duurzaam gewonnen energie, de toenemende vraag naar technische installaties in combinatie met slimme systemen en de eis om zo energieneutraal mogelijk te bouwen is een veranderende rol van de installateur.
De installateur van nu is van alle markten thuis, weet veel over nieuwe technologieën en is bovendien in staat om ingewikkelde berekeningen te maken. De mensen die werken in de bouw- en installatiesector zijn de mensen die onze leefwereld duurzamer moeten gaan maken.