Verantwoord besparen op drinkwater

Verantwoord waterbesparen

Er zijn ook waterbesparende oplossingen die zonder enige twijfel de milieubelasting ten goede komen en dus zeker zinvol zijn om in te zetten. Hierna volgt een kort overzicht:

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan bereikt de mengtemperatuur veel sneller – en dus met minder waterverspilling – dan bijvoorbeeld een eenhendel- of tweeknops-mengkraan.

Doorstroombegrenzers

Er zijn zelfs al dynamische doorstroombegrenzers verkrijgbaar voor kranen en douchekoppen, waarbij de doorstroomhoeveelheid gelijk blijft, onafhankelijk van de waterdruk. Alleen zien we bij douchekoppen een tegenstrijdigheid met de gebruikerswens van deze tijd: men gaat graag voor de luxe van een stortdouche. Ter vergelijking: de gemiddelde standaard douchekop verbruikt 10 l/min, de spaardouche 8 l/min en de stortdouche 20 l/min.

Urinoirsturingeninfraroodkraan

Urinoirs kunnen – door het ontwerp van het keramiek en de sifon – al enkele jaren af met slechts 1 liter spoeling i.p.v. 3,5 liter.

Infraroodkranen in openbare ruimtes

Deze spoelen uitsluitend wanneer we onze handen eronder bewegen en zijn in vergelijking tot bijvoorbeeld tijd gestuurde kranen veel effectiever.

Toiletspoelingen

Huidige wc’s spoelen met minimaal 6 liter – grote spoeling – en 3 liter – kleine spoeling, volgens het huidige Bouwbesluit. Deze uitgangspunten zijn vastgelegd om te waarborgen dat niet alleen het keramiek schoon wordt, maar ook de riolering blijft functioneren. Er zijn ontwikkelingen waarbij het keramiek met minder water af zou kunnen, bijvoorbeeld 4 l voor wc en 0,5 l voor urinoir. Ons huidige afvoersysteem is daar niet op voorbereid. Bij de aanleg van nieuwe installaties kan op dit moment alleen uitgegaan worden van een conceptueel uitgangspunt volgens de ST38 van TVVL. Hierin worden aanpassingen gedaan aan de leidingdiameter en met name aan het afschot en de transportafstanden.

Waterloos?

Kleinere spoelhoeveelheden verdienen nog altijd de voorkeur boven waterloze oplossingen, omdat het keramiek-oppervlak na elk gebruik gereinigd moet worden om een verantwoord en fris gebruik te waarborgen. Meest optimaal in openbare ruimtes is om dit elektronisch aan te sturen, zodat de spoeling nooit vergeten kan worden.
Voor schoonmaak en onderhoud is waterloos absoluut niet wenselijk. Volgens CleanTotaal – multiplatform voor de schoonmaak- en facilitaire branche – is het waterloze urinoir ‘geen doorbraak’: ‘Veel voordelen, maar toch lijkt er geen echte doorbraak te zijn. Het blijkt namelijk dat zich in de afvoerleiding urinesteen vormt en dat die leiding daarom dus wel dagelijks gespoeld moet worden. Ook de milieuvriendelijkheid is niet onomstreden. Afhankelijk van het type moet de sifon regelmatig vervangen of gevuld worden met een desinfecterende vloeistof wat een negatieve invloed heeft op de duurzaamheid.’