Slimme ventilatie

Er komen steeds meer slimme ventilatieproducten beschikbaar voor de installatiebranche. Ze vergemakkelijken over het algemeen het installeren, inregelen, onderhouden en de service. Een aantal voorbeelden.

Toegang over IP

Soler & Palau biedt diverse communicatieprotocollen. Zo kunnen de WTW-units voor woningbouw worden bediend met een app en kunnen diverse ventilatoren, sensoren en alle luchtbehandelingskasten en WTW-units communiceren over IP. In veel gevallen kan via Modbus een koppeling op het gebouwbeheersysteem worden gemaakt, waarbij geldt dat het gebouwbeheersysteem zelf een online tool is, of in elk geval verbonden is met het internet.
Daar waar de luchtbehandelingskasten en WTW-units niet aan een gebouwbeheersysteem worden gekoppeld, kan de standaard voorziene interne webserver worden aangesloten op het netwerk van de gebruiker. Dit biedt verschillende voordelen: de gebouwgebruiker kan, indien gewenst, zelf parameters uitlezen en de installateur kan op afstand diagnoses stellen en instellingen aanpassen. Denk hierbij aan het aanpassen van de capaciteiten of het aanpassen van de kloktijden.

Eigen Wi-Fi module

Brink Climate Systems heeft de Flair 300 in huis. Deze WTW-unit kan draadloos samenwerken met gebouwbeheerssystemen en Internet of Things. Het toestel kan op verschillende manieren in verbinding worden gebracht met de buitenwereld. Een eigen Wi-Fi module maakt het mogelijk om het toestel in te regelen via smartphone, tablet of laptop.
De instellingen kunnen worden opgeslagen en meegenomen naar een volgende woning, wat met name voor de seriematige bouw interessant is. Door de internetaansluiting zijn er bovendien volop mogelijkheden voor Internet of Things.
Verder is de Flair 300 standaard uitgerust met een Modbus aansluiting. Hiermee kan het toestel worden opgenomen in gebouwbeheersystemen. Via RF kan het toestel draadloos communiceren met sensoren en controls om onder andere vraaggestuurd te kunnen ventileren

Navigatietablet

Systemair heeft een navigatietablet ontwikkeld dat geschikt is voor gebruik op de nieuwe serie Topvex luchtbehandelingsunits. De fabrikant heeft zich bij het ontwerp van de gebruikersinterface van de NaviPad laten inspireren door de hedendaagse smartphones. De prestaties van de luchtbehandelingsunit zijn op afstand te controleren en af te stellen. Relevante bedrijfsgegevens en stroomschema’s zijn in realtime beschikbaar en kunnen met enkele klikken worden gewijzigd. Communicatie vindt plaats via BACnet, Modbus of Exoline voor integratie in een SCADA of BMS systeem. De namen voor alarmmeldingen, besturingscomponenten en de kastnaam zijn bewerkbaar. Via een home-knop is er een systeemoverzicht zichtbaar over meerdere kasten.