Samenwerken is de trend

Trend 3: Strengere normen

Voor een gezonde en comfortabele woning is goede ventilatie een noodzaak. Om dit te waarborgen is in het Bouwbesluit een aantal basiseisen gesteld aan zaken als debiet, comfort, kwaliteit van de ventilatielucht en richting van de stroming. Hoe houden jullie rekening met deze wet- en regelgeving in het ontwerp van een unit?
Schouwstra: “De aangescherpte geluids- en energienormen maken de werkelijk gebruikte energie van een unit steeds belangrijker. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Als producent moet je geen papieren tijger ontwerpen met een rendement van 95%, maar een systeem dat de bewoner daadwerkelijk een rendement biedt van 95%. Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning moet kunnen samenwerken met andere energiebesparende maatregelen in de woning. Daarom is het een absolute ‘no-go’ om een systeem af te leveren dat enkel op papier zijn energieprestaties haalt. Alle losse elementen behoren met elkaar samen te werken en elkaar te versterken.”

Trend 4: domotica

Daarmee komt Schouwstra automatisch uit op een volgende trend: domotica. Waar eerder vooral de geautomatiseerde industrie en kantooromgevingen gebruik maakten van deze technologische trend, ontwikkelt deze zich nu in rap tempo door binnen de reguliere woningbouw. Domotica, ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd, houdt een integratie in van technologie en diensten, die moet zorgen voor een betere kwaliteit van wonen en leven.
“Een prachtige kans”, noemt Schouwstra deze trend. “Waar wtw voorheen een essentieel maar vrij onzichtbaar systeem van de woning was, zorgt domotica nu voor zichtbaarheid. Diverse sensoren in de woning stellen de eindgebruiker in staat om, bijvoorbeeld via een App, exact het energiegebruik, CO2- en het vochtgehalte in zijn woning af te lezen. Speelsgewijs wordt zo inzicht gegeven in wat een gezond binnenklimaat is. Diezelfde sensoren bieden de installateur de mogelijkheid om storingen op afstand uit te lezen en via een inlogsysteem op de wtw-unit vaak ook te verhelpen.”

Trend 5: vraagsturing

Domotica lijkt zijn succes ook te danken aan de trend energiebesparing. Hoe gaan jullie daar mee om?
Schouwstra: “Energiebesparing noem ik geen trend, maar een vraag. Vanuit deze vraag zijn allerlei initiatieven ontstaan, zoals ‘Nul op de meter’-woningen en Passief Bouwen. Als ik vanuit deze invalshoek inzoom op de ventilatietechniek, zie je dat systemen veel meer met sensoren gaan werken om de hoeveelheid ventilatie te beperken tot wat nodig is om luchtkwaliteit en thermisch comfort te waarborgen. Vraagsturing biedt hier uitkomst, bijvoorbeeld door een behoefte-afhankelijke regeling met sensoren toe te passen. Dus alleen ventileren waar dit nodig is, met precies de juiste luchthoeveelheden. Het probleem met vraagsturing is het vaststellen van de behoefte of vraag en vervolgens het bepalen van de benodigde regelstrategie. Dit kan door aanwezigheidsdetectie, voorprogrammering en sensorsturing op bijvoorbeeld CO2 en relatieve vochtigheid.”

Geef een reactie