• Berekeningen voor warmteverliezen aangepast

  Berekeningen voor warmteverliezen aangepast

  De moderne, hedendaagse woningen en gebouwen worden, door het steeds verder aanscherpen van de energienormen, inmiddels zeer luchtdicht en (zeer) goed geïsoleerd. Met als gevolg dat woningen en gebouwen veel minder snel afkoelen. Om die reden heeft ISSO deze zomer al haar kennisproducten over Warmteverlies volledig vernieuwd. Daarbij vormde de nieuwe rekenmethode voor warmteverliesberekeningen, die op Europees niveau is vastgesteld, het uitgangspunt.Lees verder »
 • Richtlijn groot­- keukenventilatie

  Richtlijn groot­- keukenventilatie

  Veel Nederlandse adviseurs en installateurs keken er reikhalzend naar uit: een norm en een uitgebreide beschrijving voor het ontwerpen, installeren en onderhouden van grootkeukenventilatie. Duitse richtlijnen en normen waren er wel, en velen hanteerden die ook, maar een Nederlandse norm bestond niet. Met het verschijnen van ISSO-publicatie 112 over grootkeukenventilatie gaat die lang gekoesterde wens nu in vervulling. (Pagina 1 van 4)Lees verder »
 • Zijn storingen in cv- en gkw-installaties straks verleden tijd?

  Zijn storingen in cv- en gkw-installaties straks verleden tijd?

  In vrijwel alle utiliteitsgebouwen treffen we tegenwoordig zowel verwarmings- als koelinstallaties aan. Het gaat al snel over meer dan één miljoen installaties in Nederland. Het zou mooi zijn als die installaties allemaal optimaal functioneren tegen lage kosten. Maar wat wil het geval? Boosdoeners als corrosie en vervuiling veroorzaken storingen, zijn van negatieve invloed op het rendement en veroorzaken faalkosten. (Pagina 1 van 2)Lees verder »
 • Droge voeten

  Droge voeten

  Natte winters, hete droge zomers en hevigere regenbuien, daar moeten we volgens het KNMI in de toekomst rekening mee gaan houden in Nederland. Een voorproefje van dergelijke hevige buien hadden we in juni 2016, toen veel agrarische bedrijven grote schade opliepen door extreem veel regen en hagel. Het is duidelijk dat extreme buien overlast zullen veroorzaken voor ons rioleringsstelsel. Er zijn echter genoeg maatregelen mogelijk om waterschade voor particulieren zoveel mogelijk in te perken. ISSO-projectcoördinator Irene van Veelen weet er meer over. (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • Stop geknutsel met tie-wraps

  Stop geknutsel met tie-wraps

  Tie-wraps, u weet wel die plastic kabelbinders, zijn niet geschikt om te dienen als volwaardig alternatief voor het beugelen van leidingen. Dat zegt Ron Bosch, Senior Docent ‘Installatie Technologie’ aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en eigenaar van Technisch Ingenieurs Adviesbureau Bosch te Rosmalen. (Pagina 1 van 3)Lees verder »