Radiatorfabrikant halve eeuw actief

radson-oudPaneelradiatoren, plintradiatoren, designradiatoren, kolomradiatoren, badkamerradiatoren, elektrische radiatoren, ventiloconvectoren en vloerverwarmingssystemen. Zo ziet het portfolio van fabrikant Radson er tegenwoordig uit. Vijftig jaar nadat de eerste radiatoren van de band rolden, is de van origine Belgische fabrikant uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming, exporterend naar meer dan 50 landen.

In de beginperiode was de radiator vooral nog een warmte-afgevend onderdeel van een woning. Maar begin jaren zeventig veranderde dit. De stijgende welvaart zorgde ervoor dat de vormgeving van de radiator belangrijker werd. De radiator werd een ‘meubelelement’ dat bijdraagt aan de inrichting van een woning. Radson besloot daarop haar radiatoren te gaan lakken. Klanten konden kiezen uit ‘maar liefst’ zeven verschillende kleuren. Sinds die tijd is de aandacht voor de vorm van de radiator alleen nog maar toegenomen, hoewel het streven naar radiatoren met een hogere warmteafgifte altijd prioriteit nummer één bleef.

Doorbraak met ketels

In diezelfde jaren zeventig sloeg de oliecrisis toe en zocht de fabrikant naar een bredere basis. In 1976 werd Alutherm voor de symbolische prijs van 1 gulden gekocht en zag de B.V. Radson-Panningen in Nederland het licht.
Een definitieve doorbraak kwam in 1979 met introductie van de ER-ketel (Economisch Rendement). Het bleek een succes. In 1981 werd de 10.000ste ketel verkocht en nog geen vier jaar later de 100.000ste.
Naast Nederland en België, werd de ketel in grote delen van Europa in grote getalen afgenomen. De fabrikant verwierf een plek op het Europese toneel.

Hogere warmteafgifte

Er kwam een nieuwe fabriek in Houthalen in 1988 voor de assemblage van gasketels en de productie van designradiatoren onder de naam Thermic. Tegelijkertijd ontwikkelde de R&D-afdeling een radiator met een (nog) hogere warmteafgifte: de Super 3, die in 1989 op de beurs ISH in Frankfurt zijn primeur beleefde. Waar bij de Super 2 de convectorlamellen recht afgesneden waren, werden bij de opvolger ervan de hoeken weggesneden, zodat de convectorlamellen tot aan de zijrand geplaatst konden worden. In 1990 verwerft de Finse Rettig Groep alle Radson aandelen en een jaar later wordt Thermic verkocht.
Ook de ketelactiviteiten worden afgestoten en komen uiteindelijk bij het Duitse Junkers-Bosch terecht.

Geef een reactie