Op naar de ICTeur

Regelgeving

Er verandert veel voor de installateur de laatste jaren, zeggen de fabrikanten in ventilatie-, verwarmings- en aircoland. De aanleiding, het is een terugkerend thema in hun verhaal, is een breed gedragen maatschappelijke trend om te verduurzamen. Van overheidswege resulteert dat in een waterval aan nieuwe regels. BENG, ErP, EPC, noem ze maar op. Allemaal sturen ze de gebouwde omgeving dezelfde kan op: richting energieneutraliteit.

Gasloze toekomst

Over de weg naar die toekomst, verschillen de fabrikanten en andere deskundigen van mening. Bijna iedereen voorspelt wel dat het gastijdperk ten einde zal komen. Om dat te bereiken moet een verduurzaming van de energieopwekking en -afgifte plaatsvinden. Daarvoor is een intensieve samenwerking nodig tussen alle spelers in de bouwkolom. Dat kan door samen te ontwerpen in een BIM. Met name de afzonderlijke installatie- en bouwkundige disciplines hebben hier veel profijt van. Die weten elkaar steeds beter te vinden. Tegelijkertijd groeien binnen de installatiebranche E & W naar elkaar toe. Een logische ontwikkeling volgens Bosch, omdat een totaalinstallateur al die energiezuinige systemen aan elkaar kan knopen. Zeker als de meet- en regelspecialist sneller mag aanschuiven met zijn slimme oplossingen, zodat de daadwerkelijke prestaties van al die geïntegreerde oplossingen goed worden gemonitord.

ICTeur?

Al met al zagen wij in onze gespreken in grote lijnen hetzelfde beeld terugkomen van de toekomstige installateur. Hij is een expert op het gebied van duurzame E&W oplossingen en slimme systemen, zal vaker achter het beeldscherm zitten om op afstand beheertaken uit te voeren en krijgt een deel van zijn klussen via andere kanalen dan vroeger. Bijvoorbeeld rechtstreeks via de fabrikant. Op deze pagina’s een greep uit de noviteiten die we aantroffen op de ISH om ons betoog te illustreren.