• Klimaatplafonds

  Klimaatplafonds

  De meeste luchtconditioneringssystemen maken gebruik van het principe van geforceerde lucht. Recirculatielucht wordt gemengd met verse buitenlucht, vervolgens gekoeld of verwarmd en via toevoerroosters terug de ruimte in gebracht. Deze systemen voldoen niet meer voor elke situatie. De warmtelast in kantoorruimten is gestegen, vooral door het toenemende gebruik van computers. Er is dus meer koeling nodig. Maar dit vraagt om een hoger luchtdebiet, wat de luchtsnelheid en de geluidsproductie niet ten goede komt. Een onbehaaglijk …Lees verder »
 • Luchtdicht bouwen

  Luchtdicht bouwen

  Hoe vaak komt het niet voor dat je als installateur klachten aan je broek krijgt, terwijl je de installatie keurig netjes volgens bestek hebt opgeleverd. Ligt de verantwoordelijkheid nu bij jou of is er iets anders aan de hand? In dit artikel neemt adviseur en docent Ron Bosch ons mee naar de bouwplaats. Volgens de auteur ligt de oorzaak van een slecht functionerende installatie menig maal niet bij onze branche, maar bij bouwkundige missers. Tegelijkertijd …Lees verder »
 • Samenwerken is de trend

  Samenwerken is de trend

  Een goed ventilatiesysteem zorgt voor de juiste balans in luchtkwaliteit, comfort en energieprestaties van de woning en is daarmee van belang voor de gezondheid van de bewoners. Juist omwille van de elementen comfort, gezondheid en energieprestatie, wordt bij nieuwbouw- en renovatieprojecten steeds vaker gekozen voor balansventilatie met warmteterugwinning (wtw). Dit artikel zoomt in op de trends die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie wtw’s. (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • Trends in ventilatieland

  Trends in ventilatieland

  Aan de ene kant sturen overheid en bedrijfsleven aan op deregulering, aan de andere kant vragen beide partijen juist voortdurend om strengere regels en meer toezicht. Hoe zit dat in ventilatieland? IZ sprak erover met Gert Mulderij, Managing Director Nederland van het internationaal opererende Systemair. (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • Ventileren van woningen

  Ventileren van woningen

  Een gezond binnenklimaat en gebruiksgemak zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze van een ventilatiesysteem. Innovaties zoals radiografische afstandsbedieningen, ingebouwde automatisch werkende vochtsensoren en intelligente CO2-sensoren maken daarbij het verschil. Wat is er zoal mogelijk? (Pagina 1 van 2)Lees verder »
 • Open dag met innovaties

  Open dag met innovaties

  Op 23 juni jl. organiseerde Zehnder een open dag, waarbij bezoekers een kijkje achter de schermen konden nemen. De deuren van de fabriek en zelfs die van het lab gingen open. Ook werden twee innovatieve producten in de schijnwerpers gezet: Zehnder ComfoAir Q, de nieuwste generatie wtw-ventilatietoestellen, en Zehnder Zmart, een radiator met kunststof binnenwerk. (Pagina 1 van 2)Lees verder »
 • Bijna energieneutraal vraagt om kennis van zaken

  Bijna energieneutraal vraagt om kennis van zaken

  Met de PassiefBouwen methodiek zijn eenvoudig Bijna Energie Neutrale Gebouwen te realiseren. Daarvoor is wel een integrale aanpak nodig, ook dient de installateur goed op de hoogte te zijn van de uitgangspunten en mogelijkheden om op een verantwoorde wijze een comfortabel en duurzaam binnenklimaat te realiseren. Willem Hooijkaas van opleider Academy.nl legt uit waarom. (Pagina 1 van 3)Lees verder »
 • ‘Connecting Experts’

  ‘Connecting Experts’

  De Chillventa is booming. Na vier succesvolle edities breidt de internationale beurs voor koudetechniek wederom uit. Dit jaar hebben de exposanten maar liefst 8 hallen tot hun beschikking. Daarnaast reikt organisator, de Nürnberger Messe voor het eerst de Chillventa Awards uit. Volgens prognoses zullen er circa 31.000 bezoekers en 1000 exposanten op de beurs afkomen. Waarvan een significant deel uit Nederland. (Pagina 1 van 2)Lees verder »