Installatiescan voor scholen

Verschil met bestaande instrumenten

Veel bestaande instrumenten, zoals het Energielabel, het Programma van Eisen Frisse Scholen, de Frisse Scholen Toets en het Kwaliteitskader Huisvesting, richten zich vooral op de energetische en binnenmilieukwaliteit van de bouwkundige delen en gebouwinstallaties. Of, op de verbetering daarvan. De Installatie Scan scholen is een hulpmiddel om aanwezige installatie(s) in bestaande scholen optimale energetische prestaties te laten leveren en zorg te dragen voor een goed binnenmilieu.

Rapportage

De Installatiescan Scholen is ontwikkeld door De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Met de Installatiescan hebben scholen de beschikking gekregen over een tool om de inregeling en het functioneren van klimaatinstallaties op de meest relevante punten te laten controleren en optimaliseren door hun installateur. De scan zelf levert een rapportage op waarin de resultaten van de inspectie en verbetermaatregelen ten aanzien van de inregeling en het functioneren van de klimaatinstallaties staan vermeld.

Werking

De Installatiescan Scholen bestaat uit een Handleiding en een Rapportageformulier en dient te worden uitgevoerd door een installateur/installatiedeskundige. Met deze hulpmiddelen wordt een scan gemaakt van de gebouwinstallaties die zorgen voor de verwarming, ventilatie, koeling en verlichting. Voor de uitvoering van de scan dient de installateur te beschikken over kennis op het gebied van verwarming, ventilatie en verlichting. In veel gevallen zijn installateurs slechts specialist op één van deze gebieden. Uit praktisch en financieel oogpunt is het wenselijk dat de Installatiescan Scholen integraal wordt uitgevoerd door één deskundige. De betrokken installateur, bijvoorbeeld een CV-expert, dient dan voor de uitvoering van de scan ook bekend te zijn met de werking en regeling van ventilatie- en verlichtingssystemen. We hebben dan over een, zeg maar, ‘CV-monteur+’.

Geef een reactie